Zwolle decor voor ‘De barones en de dominee’

Zwolle – Landschap Overijssel wil mensen inspireren om er vaker op uit te gaan en nog meer te ontdekken in en te genieten van natuur & landschap. Met steun van de provincie Overijssel is de gratis routeapp ‘wandelen in Overijssel’ ontwikkeld. Nieuw in de app is de route ‘De Barones en de Dominee’, gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver en historicus Wim Coster over een verboden liefde in de 19e eeuw. Aanstaande vrijdag is de lancering!

barones_en_de_dominee.jpg 

De route ‘De barones en de dominee’ voert door de binnenstad van Zwolle; het decor van de tragedie. De historische locaties waar het verhaal zich ontvouwt, zijn speciaal door Wim Coster benoemd en beschreven; van het voormalige Paleis van Justitie (tegenwoordig Museum de Fundatie) en het cachot waar de dominee verbleef (nu Hotel Librije) tot de preekstoel van de dominee in de Grote Kerk en het woonhuis van Jeannette. Zo komt niet alleen het boek tot leven, maar krijg je bovendien een prachtige indruk van het Zwolle van de 19e eeuw.

 
Mooiste routes van Overijssel in gratis app ‘Wandelen in Overijssel’ Klimmen naar het hoogste punt van de Lemelerberg? Of op zoek naar bijzondere planten in het Reestdal? Wandelen in Overijssel wordt steeds leuker! Landschap Overijssel heeft samen met vrijwilligers de mooiste routes en prachtigste streekverhalen in een app gezet. Inmiddels kun je kiezen uit meer dan 80 wandelroutes.
 
Nieuwe wandelroute: ‘De barones en de dominee’
Naast landschapsroutes staan er ook cultuurhistorische stadswandelingen in de app, waaronder ‘De barones en de Dominee’. Deze nieuwe route is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver en historicus Wim Coster, over de verboden liefde tussen Jeannette Pruimers – geboren barones van Dedem – en predikant Johannes Gerrit van Rijn. Het verhaal speelt zich af in het kleinstedelijke Zwolle van de 19e eeuw en leidde tot een serie kerkelijke en civiele rechtszaken waar vooraanstaande mensen, zoals schrijver Multatuli, zich mee bemoeiden.
Lancering routeapp ‘De barones en de dominee’ a.s. vrijdag 7 oktober!
Aanstaande vrijdag 7 oktober 2016 vindt de lancering plaats van de nieuwe route in de app. Programma:
19.30 uur: inloop;
20.00 uur: Arie Slob, directeur van het Historisch Centrum Overijssel, interviewt Wim Coster. Wethouder Jan Brink van Gemeente Zwolle introduceert de app en ontvangt het nieuwste nummer van het Zwols Historisch Tijdschrift. Tot slot brengt theatergroep Suus scènes en muziek uit de theatervoorstelling bij het boek (voor speeldata, zie www.stichtingsuus.nl);
22.00 uur: einde.
Locatie: Waanders in de Broeren, Zwolle (toegang is gratis).
Download routeapp
Nieuwsgierig? Zoek op ‘wandelen in Overijssel’ in de App- of Google Play-store en download gratis de routeapp. De routes staan ook op de website van Landschap Overijssel: www.landschapoverijssel.nl/routes.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer