Collegelid VU-Windesheim wordt inspecteur onderwijs

Annette Roeters is per 1 februari 2008 door het Kabinet benoemd tot inspecteur-generaal van het Onderwijs. In deze functie geeft zij leiding aan de Inspectie die toeziet op de kwaliteit van het onderwijs. De inspectie valt organisatorisch onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Annette Roeters maakt deel uit van het vijfkoppig College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam en Windesheim in Zwolle. Zij begon haar loopbaan in 1982 toen zij als docent taalbeheersing aan de slag ging bij de Christelijke Academie voor Journalistiek in Kampen. Een jaar later werd zij daar directielid. Tien jaar later zette zij de stap naar de faculteit Techniek van Windesheim, waar zij tot 1996 algemeen directeur was. Roeters vervolgde haar loopbaan als collegelid van Windesheim en vanaf 2002 tot heden van VU-Windesheim. Verder is zij onder meer lid van de Onderwijsraad en van de Politie Onderwijsraad.

Roeters heeft veel betekend voor Windesheim. Dat studenten Windesheim beoordelen als één van de beste hogescholen van Nederland is mede te danken aan Annette Roeters, een onderwijsmens in hart en nieren.

In een eerste reactie geeft Roeters aan dat zij blij is met haar benoeming bij de Inspectie, maar dat zij met ‘pijn in het hart’ Windesheim verlaat. René Smit, voorzitter CvB VU-Windesheim, acht het vertrek van Annette Roeters een groot verlies voor de in gang gezette onderwijsvernieuwing van beide instellingen. Maar, hij is ook verheugd dat een collegelid van VU-Windesheim een zo prominente functie krijgt in het onderwijsveld. Smit: “Windesheim en de VU verliezen met het vertrek van Annette een inspirerende onderwijsvrouw.” Ook de Raad van Toezicht VU-Windesheim wenst haar veel geluk en wijsheid in haar nieuwe verantwoordelijkheid. De Raad zal binnenkort aangeven hoe in de vacature wordt voorzien.

Annette Roeters gaf samen met Hein Dijkstra (vicevoorzitter) de afgelopen jaren vorm aan Windesheim. Een hogeschool met 17.000 studenten en cursisten, die flink aan de weg timmert in het midden, noorden en oosten van het land. Met name de kennisuitwisseling met het regionale bedrijfsleven en de vernieuwing van het hbo onderwijs zijn speerpunten van Windesheim. Een van de jongste initiatieven is de start van het Engelstalige Windesheim Honours College dat hbo+ opleidingen aanbiedt voor buitenlandse en Nederlandse studenten.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Dat belooft niet veel goeds…
    Als ze mede verantwoordelijk is voor dat al die papierhandel zoals portfolio’s waar studenten mee geterroriseerd worden, waar Windesheim zich zo mee loopt te profileren. En als ze verantwoordelijk is voor projectjes als dat honours college, dan vrees is niet zoveel goeds voor het onderwijs. Juist die hele vraagsturingshandel is nou net één van de problemen die het onderwijs heeft. Die onderwijsvernieuwing was een onderwijsvernieling. Als je als kabinet wat aan het onderwijs wilt doen, moet je juist niet een persoon uit een dergelijke hoek binnen halen.


    Maak melding

Reageer