Fraterhuis presenteert cursus Cinemasofie

Zwolle – In de Fraterhuiskamer vindt de bijzondere cursus Cinemasofie plaats op vier maandagavonden in oktober en november. In deze cursus vertelt docent Frans Schobbe over filmwijsheid voor het leven aan de hand van het heldenverhaal in cinema. Een unieke reeks van vier bijeenkomsten waarin de filmervaring centraal staat.

De heldentheorie in de bestseller ‘The Hero with a Thousand Faces’ van hoogleraar mythologie Joseph Campbell èn de verwerking daarvan voor film in Christopher Voglers boek ‘A Writer’s Journey’ vormt de basis voor de cursus cinemasofie. In deze cursus laat docent Frans Schobbe zien dat mythologie, cinema en onze eigen biografie kenmerken & karakteristieken kennen die een universele geldigheid hebben. Historicus Frans Schobbe studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en was tien jaar werkzaam als reisleider in Egypte. Hij is gespecialiseerd in de mythologie van oude culturen en de ontwikkeling van het heldenverhaal. Hij schreef boeken over mythologie, de antieke beschavingen en het oude Egypte. Zijn liefde voor het heldenverhaal zet zich voort in een passie voor de cinema en cinemasofie.

Praktische informatie
De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten in de Fraterhuiskamer waarin de filmervaring centraal staat. In vier avonden worden de twaalf stappen van het heldenverhaal verkend, getoond en toegelicht aan de hand van illustratieve filmfragmenten. Na een korte pauze wordt iedere avond afgesloten met het gezamenlijk bekijken van een toepasselijke film. De cursus is bij voorkeur vanaf begin tot einde te volgen (4 avonden) maar is niet noodzakelijk. Prijs per persoon: €25,00 per cursusavond of €100,00 voor vier avonden (incl. koffie/thee Café Foyé). Aanvang 19:30 uur en entree via kassabalie in de filmfoyer van het Fraterhuis.
 
Data 2016
Het heldenverhaal in 12 stappen, 4 avonden en 4 films. 24 oktober: proloog, oproep, weigering en de mentor – film: ’Le Petit Prince’ 31 oktober: eerste drempel en inwijding – film: ’Kon Tiki’ 7 november: beproeving, beloning en de weg terug – film: ‘De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween’ 14 november: dood, verrijzenis en tot slot de terugkeer – film: ‘Beyond Sleep’
 
Beeldbepalend
Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

Artikel delen:

Reageer