Enthousiasme over grondstoffenplan

Zwolle – Het door wethouder Van As voorgestelde grondstoffenplan is ambitieus, vernieuwend en geeft de Zwollenaar vrijheid. Dat stellen de JOVD en PerspectieF, de ChristenUnie-jongeren in Zwolle. De gemeenteraad is kritisch, maar de politieke jongerenorganisaties steunen het plan.

13244223_1618008658474246_7186208204091968812_o.jpg 

"Inwoners van Zwolle krijgen de ruimte om zelf te kiezen voor een abonnement, waarbij de mogelijkheid bestaat volledig voor diftar te kiezen of een vast bedrag te behouden", aldus JOVD-voorzitter Dagmar Hoekstra. Er is veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van diftar, en ook de ROVA heeft er ervaring mee. Steden die het hebben ingevoerd zien een flinke daling in de kilo’s restafval. "Zwolle heeft op dat gebied veel te winnen, en deze vrije manier van belonen is een stap in de goede richting. Het is een beproefd concept dat zeer effectief is" zegt Ruben van de Belt, bestuurslid van PerspectieF. Dat er in delen van Zwolle nog niet ‘omgekeerd’ kan worden ingezameld doet daar niet aan af. Voor die gebieden kan binnen dit voorstel het vaste bedrag behouden blijven, terwijl er in de komende tijd gewerkt wordt om het ook daar mogelijk te maken. Ook die vrijheid en ruimte ligt in het voorstel. 

De politieke jongeren zijn ervan overtuigd dat het voorstel een goede zet is en steunen het plan van wethouder Van As. JOVD en PerspectieF zien in het plan ambitie, vrijheid en vernieuwing. De JOVD en PerspectieF zijn al een tijdje betrokken bij de ontwikkeling van het plan en hebben er het volste vertrouwen in. “Een echt Zwols plan”, stelt Hoekstra.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Steden die het hebben ingevoerd zien een flinke daling in de kilo’s restafval.

  Ik snap daar geen moer van… Als diftar ingevoerd zou gaan worden heb ik nog steeds net zo veel afval als anders… Het enige wat anders word is dat je waarschijnlijk meer gaat betalen, want er word namelijk nooit iets goedkoper door dit soort dingen.


  ⚠️ Meld

 2. Op zich een goed idee dat diftar. De rova mag dan wel iets vaker de PMD bak gaan legen. Wij gooien ongeveer een week voordat hij geleegd word alles bij het restafval omdat de PMD bak helemaal aangestampt vol is.


  ⚠️ Meld

 3. @Dennis, hoe meer je afval scheidt hoe minder restafval je overhoudt. Lijkt me toch niet zo heel moeilijk. Het overgrote deel van je afval is sowieso plastic en aanverwante stoffen welke men prima kan recyclen!


  ⚠️ Meld

 4. “Inwoners van Zwolle krijgen de ruimte om zelf te kiezen voor een abonnement, waarbij de mogelijkheid bestaat volledig voor diftar te kiezen of een vast bedrag te behouden”, aldus JOVD-voorzitter Dagmar Hoekstra.
  Nee Dagmar, dat is niet waar. Ik woon in Assendorp en kan niet kiezen. Maar goed, de partij waar je voor staat is bekend om de ongenuanceerde en onjuiste uitspraken, dus ik begrijp het wel.


  ⚠️ Meld

 5. Toen de Diftar in Wijhe was ingevoerd zag ik wekelijks iemand in Assendorp die uit de achterbak van zijn auto grijze vuilniszakken bij Assendorpers in de grijze container mikte.


  ⚠️ Meld

 6. Met stijgende verbazing heb ik dit artikel gelezen. Een groep van jong-volwassenen in de leeftijds categorie van 16-31 jaar is van mening dat Diftar een goed systeem is….?
  Mind you, deze mensen verdienen geeneens het zout in de pap/ wonen nog thuis/ hebben (wellicht) nog geen kinderen, laat staan dat zij een goed oordeel kunnen vellen over de financiele concequenties van dit plan?

  Het is juist deze groep die veelal in de gebieden woont/gaat wonen waar wethouder Van As een greep wil doen in de portemonnee. In Assendorp kun je niet veel scheiden, net al in hoogbouw. Zij maken (of gaan) juist deel van de groep die onnodig gecompenseerd (over de rug van de netto betalende Zwolse burger) moeten gaan worden met het plan.

  Wat mij nog het meest verbaasd is dat men bij de ROVA op bezoek gaat voor een presentatie om kennis te vergaren. Ambitieloos wat mij betreft en volledig in de lijn van denken van de wethouder. De gemeente Zwolle is aandeelhouder bij de Rova, daar zul je enkel positieve verhalen horen. De omliggende gemeenten van Zwolle hebben al Diftar ingevoerd en de Rova is daar ook preferred supplier. Het zou de “politici van de toekomst” sieren wanneer ze eens langs zouden gaan bij de stichting Nedvang en naar een afvalverwerker zoals Wijster. Het zou mij niet verbazen dat dit bezoek is georganiseerd door de gemeente en er een transport probleem was (ze daar niet op de fiets naar toe?).

  Dat beide clubs een uitspraak durven te doen, zonder dat er erg goed onderzoek is gedaan, is onbegrijpelijk. Sinds een half jaar ben ik nu aan het omgekeerd inzamelen. Wat zijn daar de scores van? Of baseren de jongelui zich nog steeds op oude cijfers? In een eerder stukje over Diftar heb ik al aangegeven waarom men Diftar nu nog niet moet invoeren. Om herhalingen van zetten te voorkomen, benoem ik deze maar niet weer opnieuw.

  Het zou goed zijn wanneer er een referendum over dit gebeuren zou komen. Diftar gaan veel burgers volstrekt onnodig voelen in de portemonnee. Dit plan moet direct van tafel, voordat het wortel schiet! Deze tunnelvisie zal gestopt moeten worden. 5800 handtekeningen moeten wel op te halen zijn.

  @SP wat is eigenlijk de stand met de petitie, ik neem aan dat er honderden Zwollenaren de petitie gesteund hebben?  ⚠️ Meld

Reageer