Sloeproeiers tevreden over Grachtenrace

Zwolle – Sloeproeivereniging Hattem Roeit, met roeiers uit zowel Hattem als Zwolle, verscheen zaterdag 8 oktober met 2 teams van Hattem Roeit aan de start bij de Grachtenrace in Amsterdam. Van de roeiers en stuurmannen werd veel gevraagd, de vele rondvaartboten en smalle bruggen maakten deze Grachtenrace tot een waar spektakel.

grachtenrace.jpg 

Foto Herman Engbers

Met 22 kilometer, bijna 70 bruggen, tal van sluizen, haakse bochten en rondvaartboten, is de Grachtenrace Amsterdam een uitdaging voor roeiers en stuurlieden en zorgt altijd voor spektakel. De Hattemse teams, Heren Krom in sloep d’Isela en Dames Hetebrij in sloep Voorganck, hadden hier deze editie dan ook veel mee te kampen. Het parcours leidde van het Olympisch Stadion naar de Amstel, langs de Mauritskade naar het Scheepvaartmuseum. Vervolgens slingerde de route door de grachten, om voorbij de Jordaan te eindigen op de Kostverloren Vaart, weer bij het Olympisch Stadion.

Voor beide teams werd het een ware Grachtenrace; een zeer onregelmatige race, met veel oponthoud door de vele rondvaartboten in de smalle grachten. Het steeds onderweg moeten aanpassen; inhouden, riemen langszij en weer aanzetten, maakt het voor de roeiers tot een echt zware race. Met veel kracht en wat stuurmanskunst wisten de heren toch nog met 2 uur en 13 minuten een vijfde tijd neer te zetten. Klaas Bonnema, roeier van Heren Krom, roeide de race voor het eerst en ondanks al het oponthoud was zijn conclusie na de finish: “Dit was fantastisch, wat een ervaring!” De dames klokten ondanks hun vele oponthoud een tijd van 2 uur en 34 minuten. Bij beide teams waren zeer tevreden over deze bijzondere race, ondanks dat beide teams geen rol van betekenis konden spelen in het klassement. 
Liwwadster Rondje
De eerst volgende wedstrijd voor Hattem Roeit is het Liwwadster Rondje. Zaterdag 22 oktober a.s. zal Heren Krom van Hattem Roeit hun opwachting maken. Het Liwwadster Rondje wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en is een wedstrijd van ca.16km door de wateren van Leeuwarden. De route gaat zowel door de binnenstad voor het publiek, als over de legendarische Bonkevaart, het finishpunt van de Elfstedentocht. 

 
Hattem Roeit
Sloeproeivereniging Hattem Roeit telt zo’n 60 leden uit zowel Hattem als Zwolle. Vanuit Hattem trainen zij met twee verschillende sloepen op de IJssel: de whaler d’Isela en de kuikensloep Voorganck. Wie zelf wel eens wil ervaren hoe stoer het is om met een roeisloep op de IJssel te varen tussen Zwolle en Hattem, opgeven kan via info@hattemroeit.nl. 
Artikel delen:

Reageer