CU: Ondanks nood geen AZC in Zwolle

Zwolle – Met de beelden op het netvlies van de afschuwelijke situaties waarin inwoners van een stad als Aleppo zich bevinden, of de bootvluchtelingen op de Middellandse zee en de situatie in de overvolle opvangkampen in de grensregio’s, vindt de ChristenUnie het moeilijk om te begrijpen dat er in Zwolle geen azc meer nodig is. "De nood onder vluchtelingen zelf is niet verminderd," aldus Michiel van Willigen, woordvoerder van de ChristenUnie-fractie, die ook de bereidheid van de Zwolse samenleving om vluchtelingen op te vangen prijst.

Vandaag maakte het COA bekend dat er geen asielzoekerscentrum in Zwolle wordt gebouwd. Op dit moment zijn er 50.000 opvangplekken in heel Nederland beschikbaar voor 30.000 vluchtelingen. Dat aantal loopt terug, als direct gevolg van de Turkije-deal. Opvang in Zwolle is volgens het COA dus niet meer nodig.

 

De ChristenUnie is dankbaar voor de getoonde betrokkenheid en bereidheid van de Zwolse samenleving om vluchtelingen op te vangen. Rond het maatschappelijk debat dit voorjaar heeft de vraag óf er een azc in Zwolle zou komen nauwelijks ter discussie gestaan. Wel ging het gesprek over de omvang van de voorgenomen locatie en de benodigde betrokkenheid en inzet van omwonenden en vrijwilligers.

Het besluit van het COA is een direct effect van de Turkije-deal waarmee Europa en Turkije afspraken dat vluchtelingen bij de buitengrenzen van Europa worden tegengehouden. De Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie maakte zich bij dit besluit al grote zorgen voor de veiligheid en mensenrechten van vluchtelingen, die niet worden gewaarborgd. De erbarmelijke omstandigheden in veel opvangcentra zijn nauwelijks verbeterd en van goede herverdeling over veilige Europese landen is geen sprake. Michiel van Willigen: “Daarom is het moeilijk om dit besluit van het COA te moeten plaatsen naast het wereldnieuws waarin we zoveel mensen in ellende zien, terwijl we hen hier in Zwolle perspectief hadden kunnen en willen bieden.”

Meerdere vluchtelingen hebben reeds een Nederlandse verblijfstatus gekregen en wonen in Zwolle. De ChristenUnie vraagt onverminderd aandacht voor zorgvuldige integratie van deze statushouders in onze mooie stad vanaf het moment dat ze hier komen. Michiel van Willigen: “Wij zijn hoopvol en zien zowel professioneel als vrijwillige inzet door aanbod van woonruimte en activiteiten zoals taalles.”

Artikel delen:
Reacties 6
 1. De beelden die bij mij op het netvlies staan, zijn die van oudejaarsnacht en nog vele andere die een toekomstbeeld van Europa laten zien, waarbij een religie de toon bepaald.


  ⚠️ Meld

 2. Mijn dag kan niet meer stuk. Eindelijk een goed bericht van het COA. Onze dochters en vrouwen kunnen gerust gaan slapen.


  ⚠️ Meld

 3. @CU waarom toch willen doorgaan nu blijkt dat het niet nodig is?
  Pfff steek je energie in nieuwe vraagstukken. Geen AZC dat is dus mooi!!


  ⚠️ Meld

 4. Met de beelden op het netvlies van de afschuwelijke situaties waarin inwoners van een stad als Aleppo zich bevinden, of de bootvluchtelingen op de Middellandse zee en de situatie in de overvolle opvangkampen in de grensregio’s, vindt de ChristenUnie het moeilijk om te begrijpen dat er in Zwolle geen azc meer nodig is.
  Ik dacht dat ze bij de CU geen televisie mochten kijken… Onee, ze kijken natuurlijk alles via de computer.


  ⚠️ Meld

 5. hallo met adrie

  als je tegen asiel zoekers bent dan moet je nu extra balen hun moeten namelik ook huis krijgen dus nu nog meer mensen voor sociaal huur woning op de lijst iedereen moet van mij dak boven de kop hebben moslim homo vrouw in een rolstoel iedereen maar nu moet iedereen nog langer wachtten omdat er te weinig woningen zijn gemeente bedenk je en zet asc alsnog neer en help sociaal woning bouw stichting meer huizen bouwen


  ⚠️ Meld

Reageer