600 kinderen genieten van de Stoere Buitendag

Zwolle – Op vrijdag 14 oktober organiseren Travers, Stichting Kinderboerderijen Zwolle, Landstede en Natuur en Milieu Overijssel de ‘Stoere Buitendag’ voor kinderen van basisscholen op vier wijk- en kinderboerderijen in Zwolle. Tijdens de ochtend of middag kunnen zij actief aan de slag in de natuur en op de boerderij. Want ook in de herfst is buiten spelen leuk, reuze gezond en avontuurlijk!

Zelf op zoek naar kruiden en groente uit de moestuin. Samen hout sprokkelen voor een heus kampvuur, waarboven je je eigen broodjes mag bakken en soep mag koken. Op bezoek bij alle boerderijdieren en voelen of ze hun wintervachtg al hebben. En tot slot een herfstknutsel maken zoals een pompoenlantaarn voor op de vensterbank op school, een vogelvoederslinger voor in de tuin of een stoere herfsttooi voor op je hoofd. Dit is het programma van de Stoere Buitendag op 14 oktober bij de wijkboerderijen Schellerhoeve, Klooienberg, Eemhoeve en Nooterhof/Wezenlanden in Zwolle. Met de Stoere Buitendag willen de organisatoren meer kinderen in contact brengen met de natuur bij hen om de hoek en laten zien dat buiten spelen ook in de herfst erg leuk, leerzaam en gezond is. In deze tijd vallen de gekleurde bladeren van de bomen, liggen de kastanjes en eikels voor het oprapen, bouwen egels een overwinteringsnestje en blaast de wind guur om je oren. Genoeg te doen en te beleven.
Daarbij laten we met de Stoere Buitendag zien aan leerkrachten en ouders dat de wijk- en kinderboerderijen in Zwolle zeer geschikte locaties zijn voor natuurbeleving en natuureducatie. We hopen hen te stimuleren om vaker een bezoek te brengen aan een van de locaties met de klas of het gezin.

In 2014 organiseerde Natuur en Milieu Overijssel in samenwerking met Travers de 1ste Stoere Buitendag. Het concept bleek succesvol en in het 1ste jaar deden ruim 450 kinderen mee. Door uitbreiding van de locaties in Zwolle en de organisatie van een Stoere Buitendag in gemeente Oldenzaal gaan er deze week ruim 700 kinderen stoere dingen doen in de natuur. Naast de organisatoren is ook Provincie Overijssel blij met de grote belangstelling. Provincie Overijssel maakt de Stoere Buitendag financieel mogelijk. De Provincie stimuleert hiermee dat de kinderen en jongeren in Overijssel naar buiten gaan. Jongeren met kennis over natuur en enthousiasme voor natuur ontwikkelen op latere leeftijd eerder draagvlak voor natuur en landschap. Jong geleerd, oud gedaan.

Artikel delen:

Reageer