Arie Slob interviewt Kader Abdolah

Zwolle – De nieuwe roman van Kader Abdolah: een nooit eerder verteld verhaal over Europa, gezien door de ogen van een nieuwsgierige monarch, én door de ogen van Kader Abdolah zelf. Op 26 oktober interviewt de oud- politicus en directeur van het HCO Arie Slob de schrijver bij Waanders in de Broeren.

salam_europa.jpg 

West-Europa aan het eind van de negentiende eeuw. Voor het eerst in de geschiedenis reist een sjah van Perzië door Europa in de fascinerendste tijd van het oude continent. Hij reist per trein en boot, met in zijn kielzog een ontzagwekkende stoet ruziënde familieleden, jaloerse hovelingen, dienaren en boodschappers. De sjah is benieuwd. Wat staat hem te wachten, in Rusland, in Duitsland, in Engeland en in Frankrijk? En vooral in Brussel en Amsterdam, twee hoofdsteden waarin de sjah op het eerste gezicht geen enkele interesse heeft?

Salam Europa! is een nog nooit eerder verteld verhaal over Europa, gezien door de ogen van een nieuwsgierige monarch die op plaatsen komt waar geen historicus ooit heeft kunnen komen. Tegelijk wordt het verhaal verteld door de ogen van Kader Abdolah zelf, die zo’n 150 jaar later de lange reis vanuit Iran maakte. Salam Europa! , de nieuwe, grote roman van Kader Abdolah, is een boek over nieuwsgierigheid en belangstelling voor de ander. Het is een overrompelende roman, over de schoonheid en de betekenis van het over de grenzen kijken, waarin realiteit en verbeelding door elkaar lopen, zodat de lezer niet meer kan onderscheiden welke pagina verzonnen is en welke niet. Maar Salam Europa! is tevens een vertelling over het heden, waarin Kader Abdolah de gebeurtenissen van nu, de komst van miljoenen immigranten, de aanslagen in Parijs en de gebeurtenissen in Duitsland en Nederland op een schitteren- de, onvergelijkbare manier in zijn verhaal verweeft. Het is een hoogst actuele roman.
Kader Abdolah
(Iran, 1954) is sinds zijn debuut De adelaars (1993) ­niet­ meer­ uit­ onze letteren weg te denken. Tot zijn grote en internationaal succesvolle romans­ behoren­ ondermeer­ Spijkerschrift (2000), Het huis van de moskee (2005), De koning (2011) en Papegaai vloog over de IJssel (2014).
 
Datum: woensdag 26 oktober 2016
Tijd: 19:30 – 21:00 uur
Entree: € 7,50 incl kofie en/of thee.
Reserveren kan HIER
Artikel delen:
Reacties 16
 1. Kader Abdolah; sprak hem eens toen hij ook in Stadshagen woonde. Maakte een zachte, wijze en lieve indruk op mij. Neem me al een tijd voor om wat van hem te lezen. Het is er helaas nog niet van gekomen.


  ⚠️ Meld

 2. Ja, nu je het zegt; Hij heeft ook iets geschreven over de buurt rond (en inclusief?) Zwolle. “De IJssel⤝ stond in de titel. Heb slechts vlagen gelezen.

  Het is volgens mij ook wel een dikke tien jaar geleden dat hij hier woonde.

  Misschien nog eens meer van lezen. Ben momenteel ⤽bezig⤝ met een dikke pil over het leven van ex-voetballer Fernando Ricksen. Schiet niet echt op en nodigt voorlopig even niet echt uit tot verder lezen.

  Volgens mij maakt Kader Abdolah literatuur, hoe subjectief dat begrip ook is. Wel mooi dat Bob Dylan er de nobelprijs voor kreeg.


  ⚠️ Meld

 3. Wanneer het combineren van letters voorop staat, Dick, is het vast lectuur. In literatuur gaat het ook om de diepgang in het verhaal, de karakterontwikkeling, de vorm, de originaliteit en uiteraard het taalgebruik (gaat niet om ‘moeilijk’ maar om mooi taalgebruik).


  ⚠️ Meld

 4. Bij weinigen zal dat combineren voorop staan. Had ik dus niet zo spontaan moeten formuleren. ^wanneer iemand zijn/ haar uitersre best doet om een verhaal te publiceren (of songteksr bijvoorbeeld”. Na posten zoek google ik de 2 definities pas 😉

  Vind dat je subjectieve criteria noemt. Misschien is het ook vooral een kwestie van smaak. Straks eens kijken wat de (o.a. wiki-geleerden) schrijven over
  beide begrippen.


  ⚠️ Meld

 5. Ach Dick, wannneer je veel leest, komt er altijd een moment waarop je het kaf van het koren kunt scheiden. Sommige boeken lezen lekker weg (niks mis mee), maar zijn vergeten zodra je het boek dichtslaat. Andere boeken geven stof tot nadenken en blijven in je geheugen hangen. Dat zijn vaak de boeken met meer diepte.


  ⚠️ Meld

 6. Leuker om niet op wiki te kijken. Moet wel opschieten ivm voetbalzaken. Hoeveel diepgang heeft sport en tv eigenlijk en wanneer signaleer je diepgang in relaties en communicate. Waneer is iets oppervlakkig en waan van de dag? Kunnen voorbeelden ons voorthelpen. Er schieten me er 7 te binnen, die in elk geval blijven hangen:

  -Songteksten
  -Wolkers
  -Kees van Kooten/Wim de Bie
  -De Heineken ontvoering
  -Maarten t Hart
  -De Bijbel en andere godsdienstige boeken
  -Het Diner van Herman Koch


  ⚠️ Meld

 7. Zou graag zien dat alles (bijvoorbeeld wetenschap, literatuur en poëzie zo toegankelijk mogelijk kunnen worden uitgelegd).

  Zo kan de nobelprijs voor de Vrede goed worden beargumenteerd.
  Zo kan de nobelprijs voor de scheikunde goed worden beargumenteerd. Die Nederlander met die Friese naam deed dat heel duidelijk in DWDD.
  Zo kan de nobelprijs voor de natuurkunde goed worden beargumenteerd. Al eens eerder in DWDD.
  Zo kan de nobelprijs voor de literatuur NU goed worden beargumenteerd.

  Zou graag willen zien dat niemand een patent mocht krijgen op nodeloos ingewikkeld/zijn/doen/schrijven/dichten en denken bijvoorbeeld.  ⚠️ Meld

 8. Begrijp wel dat literatuur onder vakgenoten ineens bijzonder slecht leesbaar en oninteressant kan worden gevonden als het doel van het boek niet is “Jan en alleman te bereiken”.

  Zo vond ik een (vanzelfsprekend aangeschaft) boek van een maat van mij over https://www.nrc.nl/nieuws/1996/05/11/timesharing-goed-principe-met-slechte-naam-7309707-a1070788 gaap-verwekkend. Hij kwam er wel mee in een praatprogramma van Paul Witteman (destijds).

  Zo probeerde ik een boek van http://www.trouw.nl/tr/nl/39681/nbsp/article/detail/4371045/2016/09/06/VVD-senator-Sybe-Schaap-PVV-gevaarlijker-dan-de-NSB.dhtm
  Sybe (destijds mijn baas en een geweldige kerel die gewoon kwam op mijn afscheid in een h*mokroeg in Zwolle. Hij gaf in Mokum, maar ook in Praag les op een universiteit.

  * Nooit begrepen (en hoort eigenlijk op het topic van Rutte in Zwolle) waarom Sybe Schaap eigenlijk nooit onze MP is geweest!

  Doel op zijn boek over ressentiment…uit 2012 (zie ik op wiki)
  2012 – Het rancuneuze gif, de opmars van het onbehagen
  Hij heeft dit jaar ook alweer een boek uitgebracht.  ⚠️ Meld

 9. Begrijp wel dat literatuur onder vakgenoten ineens bijzonder slecht leesbaar en oninteressant kan worden gevonden als het doel van het boek niet is “Jan en alleman te bereiken”.

  Wat een raar vooroordeel, Dick. Welke schrijver kan nu ald doel hebben niet Jan en alleman te willen bereiken. Dat kan in de wetenschap wel, omdat je dan schrijft voor vakgenoten, maar in de literatuur is het nooit een doel.
  En wat maakt het uit of iets literatuur genoemd wordt of niet. Als mensen plezier beleven aan de Bouquetreeks of Jerry Cotton, dan is dat toch prima.


  ⚠️ Meld

 10. Zie het zeker niet als vooroordeel maar als voorbeeld. Zo is het namelijk bedoeld. En voor mij sprekender, omdat ik beiden ken. 2 zeer toegankelijke mensen…willen iets bereiken met boeken die voor mij niet super toegankelijk zijn en in het Engels. Best jammer, vind ik.

  Deze man lijkt mij bijvoorbeeld in zijn vakgebied erg toegankelijk. In het interview is hij het zeker….Maakt hij literatuur?
  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/14/we-durven-elkaar-niet-meer-in-de-ogen-te-kijken-4544069-a1526678 ??De westerse mens is overprikkeld, egocentrisch en hoogmoedig??
  Hij verwijst wel (op een aansprekende manier) naar literatuur.

  Wat kan mij het schelen (idd Dame(. Kan me zo niets bedenken wat niet toegankelijk genoeg is.
  Vind het des te leuker en interessanter dat de literatuur (vind ik wat elitairs overkomen) nu een stuk toegankelijker is geworden.
  Met dank aan Bob Dylan en de uitreikers.

  Kun je nixxx met de spontane voorbeelden uit 11:37?

  Mijn reactie betreft 11:08 over “diepgang” en lekker weglezen.
  Denk dat die van aangehaalde link daarbij hoort.


  ⚠️ Meld

 11. Ja hoor, daar is het woord weer: elitair.

  Elitair betekent dat iets voor of van de elite is. De elite is een benaming voor een kleine, besloten groep mensen die bevoorrecht zijn en vooraanstaand zijn. Iets dat elitair is, is dus niet voor het gewone volk.

  Er is geen verbod op het lezen van literatuur. Sterker nog, de bilbiotheek staat er vol mee. De situatie dat de groep die ervan houdt, relatief niet groot is, maakt niet dat anderen er geen toegang toe hebben.
  Poezie trekt een nog kleinere groep lezers dan literatuur. Dus superelitair kennelijk. Grappig dan wel weer dat poezie veel gelezen wordt in gevangenissen. Dat spoort niet met elkaar, tenzij de elite daar veelvertegenwoordigd is.


  ⚠️ Meld

 12. Met het beetje dat ik van hem gelezen heb in mijn rugzak, zijn we dat in elk geval (weer) eens. Bovendien een hele bijzondere, vriendelijke en aardige man. Zie 1e reactie. Zag toevallig vanmorgen op tv, nog 2 zeer geslaagde nieuwe (voor mij onbekende) Nederlanders. In Buitenhof zat een wethouder van Rotterdam. Waar Abou natuurlijk ook burgemeester is, maar die was vanmorgen niet in beeld, dus telt niet mee.
  En bij “Het vermoeden” zat een zeer aansprekende dame. Kende haar niet; Amma Asanta. Die onderandere gemotiveerd uitlegde dat ze zich, met haar overtuiging, juist niet bij een Christelijke partij aan had gesloten. Heb dit onderwerp pas (en eerder al) met 3 verschillende Zwolse CU-gemeenteraadsleden besproken. Op het Politieke Log ga ik hier (heel kort) verder op in.

  Dit is immers Kader’s draadje en dat verdient de oud-Zwollenaar. Slob is toch directeur van het Historisch Centrum Overijssel? “Oud” en volgens mij “geloof” zijn nog 2 overeenkomsten tussen beide 50+ heren.  ⚠️ Meld

Reageer