Politiek café over fastfoodcultuur

Zwolle – Ontbijten met cola, een bagel als tussendoortje & een Big Mac voor de middagtrek? Veel jongeren ontbijten of lunchen ongezond. Verleidingen liggen overal op de loer. En met een heus ‘foodcourt’ in Zwolle op komst, vlakbij diverse scholen, wordt de uitdaging om gezond te eten alleen maar groter.

Tijdens de Linke Soep, het politiek café van GroenLinks Zwolle, gaat GL in gesprek over de impact van de fastfoodcultuur op jongeren. Het politiek café vindt plaats op 26 oktober in de bovenzaal van Café de Hetebrij. Vanaf 18.00 uur kun je aanschuiven voor een lekker, verantwoord soepje. Het inhoudelijke programma, met bijdragen van studenten van de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn van Hogeschool Windesheim, start om 19.00 uur. De studenten hebben zich de afgelopen maanden in het thema verdiept en verzorgen inleidende presentaties voor we in discussie gaan.

Monique Ridder, onderzoeker op het gebied van voeding en gezond gedrag bij Hogeschool Windesheim, vult de bijdrage van de studenten aan met wetenschappelijke input. Wie snapt precies hoe het zit met die E-nummers, toegevoegde suikers en verzadigde vetten? Van de kleine lettertjes word je in elk geval niet veel wijzer. En iedereen vind het lekker, toch? De gevolgen zijn navenant. Nederlandse jongeren vertonen meer en meer overgewicht. En niet alleen dat. Er is ook een negatieve impact op gedrag en schoolprestaties. Hoe bied je een realistisch tegenwicht aan de oprukkende fastfood cultuur? Wat kun je doen op het gebied van bewustwording onder jongeren, zonder dat het drammerig en betweterig wordt?       
Zie hier een actueel thema gezien het voorgenomen besluit van de Gemeente Zwolle om in Zwolle-Noord de komst van een Foodcourt toe te staan. Een concentratie van fastfood ketens op een plek waar dagelijkse vele honderden jongeren langskomen, op weg van of naar school. Een knooppunt van calorieën waar je trek snel wordt gestild, maar je conditie en gezondheid langzaam (maar zeker!) worden ondermijnd. Ongeacht of het Foodcourt er komt, willen we met elkaar in gesprek over de consequenties van ongezond eten voor jongeren. En over de noodzaak van een gezond tegenwicht. 
Artikel delen:
Reacties 4

Reageer