Toneelgroep Oostpool speelt Demonen

Zwolle – Op 17 november speelt Toneelgroep Oostpool Demonen van Lars Norén in Schouwburg Odeon. Wat begint als een spontane borrel met de buren, mondt uit in een chaotische avond waarin onderdrukte angsten, fantasieën en frustraties de kop op steken. Marcus Azzini regisseert Daan Schuurmans en Kirsten Mulder in dit liefdeshellevuur.

demonen_08__sanne_peper.jpgFoto: Krista van der Niet

Frank komt thuis met de urn van zijn moeder. Katarina – zijn vrouw – heeft zin in een leuke avond. Ze besluiten de onderburen uit te nodigen voor een borrel. Jenna en Tomas zijn blij hun drukke gezinsleven voor een avond te kunnen ontvluchten. Hoe later het wordt, hoe vileiner de conversatie. Totdat alles over de rand loopt, van de whisky tot de as van Franks moeder. De succesvolle Zweedse schrijver Lars Norén toont een huiskamer als plaats delict van een emotioneel slagveld. Het woord ‘thuisfront’ kreeg niet vaak zo’n wrange betekenis. Getrouwd zijn betekent ook samenleven met elkaars ‘demon’, de verlangens waar de personages door bezeten zijn. Regisseur Marcus Azzini toont met mededogen deze menselijke balanceer-act. Het tegelijkertijd zoeken naar samenzijn én je ontplooien als autonoom individu. Dat is het prachtige, pijnlijke breukvlak waar het werk van Norén en van Azzini elkaar raken.

Dit stuk vraagt om spel op topniveau: Oostpool-acteurs Kirsten Mulder (Katarina), Rick Paul van Mulligen (Tomas) en Mariana Aparicio Torres (Jenna) vormen samen met Daan Schuurmans (Frank) de droomcast van dit ‘duel’ op het toneel. Voor Schuurmans vormt Demonen zijn veel belovende terugkeer in het theater. Schuurmans en Mulder zijn bekende tegenspelers van elkaar. Na 14 jaar ontmoeten zij elkaar weer nadat ze in de jaren 1999 tot 2002 broer en zus speelden in dramaserie Westenwind. De Zweedse schrijver Lars Norén (1944) is een meester in scherpe gezins- en relatiedrama’s. Demonen wordt niet voor niets de moderne Who’s afraid of Virginia Woolf? genoemd. Regisseur Marcus Azzini toont met een grote lading mededogen de menselijke zoektocht naar contact en zelfstandigheid. Leven is tegelijkertijd zoeken naar samenzijn én je los vechten als autonoom individu. Precies dat is waar het werk van Norén en Azzini elkaar raakt. Dat is het prachtige en pijnlijke breukvlak dat Demonen laat zien.

Artikel delen:

Reageer