Jan Eefsting neemt afscheid van Zonnehuisgroep

Zwolle – Jan Eefsting neemt na ruim 32 jaar afscheid van de Overijsselse zorginstelling Zonnehuisgroep IJssel-Vecht. De bestuurder en voormalig houder van de bijzondere leerstoel verpleeghuisgeneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam legt officieel op 1 mei a.s. zijn functie neer. De komende maanden zal Eefsting al een stap terug doen, ten gunste van zijn gezondheid.

Daarom heeft de Raad van Toezicht, in nauw overleg met de Ondernemingsraad, de Centrale Cliëntenraad en het managementteam per 1 oktober Joke Mengerink-Hogevonder benoemd tot (waarnemend) bestuurder; zij is een goede bekende van de zorginstelling, aangezien zij van 23 november 2015 tot 1 februari 2016 ook al als interim-bestuurder bij de Zonnehuisgroep IJssel-Vecht werkzaam is geweest. Dr. Eefsting heeft bijna 33 jaar bij Zonnehuisgroep IJssel-Vecht als bestuurder gewerkt. Van 2001 tot 2014 combineerde hij zijn werkzaamheden met zijn bijzonder hoogleraarschap aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij de leerstoel verpleeghuisgeneeskunde bekleedde.

Het terugtreden van Eefsting komt voor de instelling niet geheel onverwacht, gezien de gezondheidsproblemen waar hij sinds 2015 mee te kampen heeft. Voorzitter van de Raad van Toezicht Frans van Vessem: “Zonnehuisgroep IJssel-Vecht is drie decennia lang uitstekend geleid door Jan en de hele organisatie is hem dan ook enorm erkentelijk voor zijn inzet. Hij heeft hier heel veel gerealiseerd. We begrijpen heel goed dat hij voorrang geeft aan zijn gezondheid en zullen op een geschikt moment officieel afscheid van hem nemen.”

Joke Mengerink-Hogevonder is een oude bekende van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht; zij verving Eefsting al eerder enkele maanden, toen deze ziek thuis zat. Mengerink, die aangeeft te zullen blijven totdat Zonnehuisgroep IJssel-Vecht een bestuurder voor de lange termijn heeft gevonden, is zich ervan bewust dat ze bij Zonnehuisgroep IJssel-Vecht geen gespreid bed vindt. “Dat vind je nergens in onze sector”, aldus Mengerink. “De stofwolken van de transitie zijn net neergedaald, en nu kunnen we weer aan onze sector gaan bouwen. Maar ik ga ervan uit dat ik, mede dankzij de inspanningen van Jan Eefsting, samen met mijn collega’s een goede basis kan leggen voor de volgende bestuurder.” Eefsting zegt over zijn naderend vertrek: “Ik neem afscheid van een instelling waar ik ruim 30 jaar heb mogen werken. We hebben samen heel mooie dingen gedaan voor Zwolle en omgeving. En ik neem dan ook met gepaste trots afscheid van de collega’s die me hierbij hebben bijgestaan.”

Artikel delen:

Reageer