Gerdien Rots op kandidatenlijst Tweede Kamer

Zwolle – Zwollenaar en ChristenUnie-fractievoorzitter in de gemeenteraad Gerdien Rots staat op de conceptkandidatenlijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. Rots is blij met haar twaalfde plek. "Zwolle en de ChristenUnie hebben al lang een nauwe band met elkaar. Die band, de aandacht die er zo landelijk voor onze stad is, wil ik blijven versterken." 

Rots zegt zich erg aangesproken te voelen door de aandachtspunten die de ChristenUnie ook landelijk stelt. In het verkiezingsprogramma ‘Hoopvol realistisch: voorstellen voor een samenleving met toekomst’ formuleert de ChristenUnie als drie belangrijkste aandachtspunten investeren in de toekomst van onze kinderen, zorgen dat iedereen meetelt en opkomen voor (godsdienst)vrijheid. Rots: "‘Iedereen telt mee’ betekent voor mij het opkomen voor mensen die arm zijn, die op de vlucht zijn of die om een andere reden niet als vanzelfsprekend mee kunnen doen. Daar kom ik in Zwolle voor op en daar laat de ChristenUnie zich ook landelijk over horen." De ChristenUnie heeft momenteel vijf zetels in de Tweede Kamer. Rots: "Het is lang niet vanzelfsprekend dat ik direct in de Tweede Kamer kom. Dat vind ik ook niet erg: ik heb nog lang niet het gevoel dat ik in Zwolle klaar ben. Op het gebied van armoede zijn we hard bezig, maar zijn we nog niet klaar en ook als het gaat om de aandacht voor ouderen in onze stad vind ik dat er nog veel te winnen is."

Op de kandidatenlijst van de ChristenUnie staan ook de Zwolse voorgangers Henk Stoorvogel (op plek 48) en Arie van der Veer (op plek 49).
De ChristenUnie presenteert de volledige kandidatenlijst vandaag. Volgens partijvoorzitter Piet Adema is de conceptkandidatenlijst een goede afspiegeling van de ChristenUnie-achterban. "Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van deze kandidaten en dankbaar dat zij zich vanuit hun geloof willen inzetten voor onze partij, de regio waar ze vandaan komen en ons land." De ChristenUnie-lijst wordt aangevoerd door Gert-Jan Segers. Huidige Tweede Kamerleden Carola Schouten, Joël Voordewind, Carla Dik-Faber en Eppo Bruins staan respectievelijk op de tweede tot vijfde plek. Hoogste nieuwkomer is het Groningse Statenlid Stieneke van der Graaf op plek 6. Op 7 staat Amsterdammer Don Ceder.
De kandidatenlijst wordt besproken op het ChristenUnie congres op 26 november. Dan wordt ook het verkiezingsprogramma vastgesteld dat de ChristenUnie vorige week presenteerde.

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Ik weet niet goed wat ik hiervan moet vinden. Enerzijds gun ik mevrouw Rots haar eventuele promotie, anderzijds heeft zij met de partij de Zwolsche burger weinig gebracht. De resultaten die de CU boekte, bracht veel ongemak voor de burger mee.


  ⚠️ Meld

 2. Als Henk Stoorvogel met voorkeursstemmen gekozen wordt, gaat hij dan wel naar de Kamer? Zijn vrouw stond destijds op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor de CU, ze werd met heel veel voorkeursstemmen gekozen, maar zag ervan af haar zetel in te nemen. Velen vonden dat niet fraai. Ze fungeerde dus meer een lokvogel


  ⚠️ Meld

 3. @klaasjan wat voor ongemakken brengt cu beleid met zich mee en Hz heeft cu beleid weinig gebracht?

  @jozefien Ben ik helemaal met je eens als je jezelf op een kieslijst zet moet je als burger kunnen verwachten dat je ook gekozen wilt worden.


  ⚠️ Meld

 4. Ik vind het wel een progressie dat de CU langzamerhand het Provinciale gedachtegoed van zich afgooit. Doelend op o.a. het wijzigen van de openingstijden van winkels en de sluitingstijden van de horeca binnen de Gemeente Zwolle.


  ⚠️ Meld

 5. Ik vind het wel een progressie dat de CU langzamerhand het Provinciale gedachtegoed van zich afgooit. Doelend op o.a. het wijzigen van de openingstijden van winkels en de sluitingstijden van de horeca binnen de Gemeente Zwolle.

  Je bedoelt dat nu ook de CU z’n principes overboord gooit, lekker meebuigt en meeveert en zodoende haar eigen identiteit in de uitverkoop gooit zodat werkelijk niemand nog kan vertellen waar de CU voor staat? Slappe knieën en een rubberen ruggengraat, een aanfluiting voor de politiek.


  ⚠️ Meld

 6. @eddie038

  Ze hadden ook halsstarrig kunnen blijven als grootste partij en van Zwolle een spookstad kunnen maken. Had je dat liever gezien dan? En dat zeg ik als een niet bepaald CU aanhanger.


  ⚠️ Meld

 7. @Steven: Weet niet wat je bedoelt met spookstad, maar de CU heeft geen absolute meerderheid en kan alleen dus ook niks.

  Over het artikel: Eens met de frase “Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van deze kandidaten…” Vind de CU Inderdaad een goede, betrouwbare en menselijke partij.


  ⚠️ Meld

 8. @bernard

  de CU heeft geen absolute meerderheid en kan alleen dus ook niks.

  Zullen we de koopzondagendiscussie weer eens oprakelen? Alle partijen die tijdens de verkiezingen voorstander waren van de koopzondag gooiden dit overboord in hun geilheid om mee te regeren met de CU. Je hoeft dus geen absolute meerderheid te hebben om dingen voor elkaar te krijgen.
  Rubberen ruggengraat en slappe knieen is een negatieve omschrijving van een partij die poogt om niet statisch (en dus buiten de wereld) te zijn, maar mee wil evolueren met behoud van hun principes. Of ik het nu wel of niet eens ben met de inhoud hiervan, ik heb er wel waardering voor.


  ⚠️ Meld

 9. Idd, CU MOET de samenwerking wel opzoeken. En verkwanselt vervolgens na de verkiezingen basisprincipes, zoals het vrijwel elke politieke partij in Nederland doet. Daarmee sluiten ze aan in het rijtje onbetrouwbare politieke partijen die lak hebben aan de achterban.

  En spookstad? Hoe bedoel je dat, Steven?


  ⚠️ Meld

 10. @eddie038

  Heel simpel door enkel en alleen hun gedachtegoed erop los te laten en van daaruit beperkingen te gaan opleggen m.b.t. het issue horeca binnenstad.


  ⚠️ Meld

 11. Als het al dan niet spookstad zijn bepaald wordt door een paar aanvullende openingsuurtjes voor de lokale horecaclan, doe je ergens anders iets fout als stad. Die horecaclan heeft Rene de Heer redelijk in z’n zak en hebben al veel meer privileges dan andere ondernemers!


  ⚠️ Meld

 12. @eddie038

  Aangezien Rene de Heer zelf ook wel van vertier houdt, sta ik er niet vreemd van op te kijken, dat hij omtrent dat topic bepaalde compromissen m.b.t. de horeca sluit.


  ⚠️ Meld

 13. @pieterg schreef: “Zullen we de koopzondagendiscussie weer eens oprakelen? Alle partijen die tijdens de verkiezingen voorstander waren van de koopzondag gooiden dit overboord in hun geilheid om mee te regeren met de CU.”

  Dat is niet de fout van de CU. Mijn mening blijft dus dat de CU een goede, betrouwbare en menselijke partij is.


  ⚠️ Meld

Reageer