Programma Sinterklaasfeest binnenstad bekend

Zwolle – Het is alweer bijna zo ver! Sinterklaas en pieten komen op zaterdagmiddag 12 november 2016 rond 14.30 uur met de boot in Zwolle aan. Sinterklaas wordt dit jaar verrast met een prachtige parade door het centrum van Zwolle. Op het Grote Kerkplein is vervolgens een groot Sinterklaasfeest.

De organisatie is in handen van Stichting Evenementen Zwolle (SEZ). Een enthousiaste groep Zwollenaren is achter de schermen al geruime tijd bezig met de organisatie van dit mooie kinderfeest. "We hebben een geweldig ondernemend, creatief en betrokken team. En naast dit team, kunnen wij ook dit jaar weer rekenen op de noodzakelijke support van diverse Zwolse ondernemers", aldus SEZ voorzitter Edwin ter Burg. SEZ en Sinterklaas adviseren om de website www.sinterklaaszwolle.nl  en de Facebookpagina Sinterklaas Intocht Zwolle goed in de gaten te houden zodat jullie niks hoeven te missen. Het programma ziet er als volgt uit: 14.30 uur Aankomst van Sinterklaas met de boot bij het Rodetorenplein – 15.00 – 16.00 uur Parade door het centrum van Zwolle – 16.00 – 17.30 uur Het Grote Sinterklaasfeest op het Grote Kerkplein – Meer details over de aankomst, de parade en het feest worden binnenkort bekend gemaakt door SEZ.

Artikel delen:
Reacties 128
 1. Het zal dit jaar wel heel spannend gaan worden. Wat voor een kleur zullen de Pieten hebben bij de intocht van onze Goedheiligman in onze fantastische stad Zwolle?


  ⚠️ Meld

 2. Er veranderd niets aan de kleur van de meeste Pieten in Zwolle. De roetvegen op hun gezicht van de schoorsteen blijven gewoon. “onze ‘ hulpsinterklaas in Zwolle wil het kinderfeest, wat het gewoon is, niet laten bepalen door een groepje volwassen aandachtrekkers de niets beters te doen hebben.


  ⚠️ Meld

 3. Het is te hopen dat de medelanders niet komen demonstreren en zodoende het feest voor de de kinderen komen verpesten.
  Want deze mensen hebben weinig tot niets te doen en staan alleen maar aan de kont te krabben en de boel op te stoken.


  ⚠️ Meld

 4. @ Rogiert: Ik snap dat je geen verstoring wilt ik ook niet. Alleen je toevoeging over “deze mensen” slaat natuurlijk nergens op.

  @ Mattie: ik lees nergens dat de discussie gaat over het verbieden van een feest en kinderen geen pepernoten of cadeaus gunnen. Daar gaat discussie helemaal niet over en is ook niemand tegen.


  ⚠️ Meld

 5. Kansloze discussie voor jankerds zoals Sylvana en Typhoon. Geen aandacht aan besteden en vieren zoals we dat hier al jaren doen.


  ⚠️ Meld

 6. In de kern is het een kinderfeest met Sint en Piet waarbij het vooral om plezier gaat.
  Dat mogen we niet laten verpesten door lieden zo graag de slachtofferrol induiken en zich te pas en te onpas gediscrimineerd voelen. Dat ze daarmee alle vooroordelen bevestigen realiseren ze niet.


  ⚠️ Meld

 7. Mensen zoals jou Bernhard bedoel je ? Het sinterklaasfeest is in de loop der jaren al veranderd, en er zullen vast nog wel meer veranderingen komen. Daar hebben we geen zielige figuren bij nodig die het slavernijverleden erbij halen, en een feest voor kinderen lopen te verzieken. Walgelijk gedrag van een paar aandachtzoekers over de rug van kinderen.


  ⚠️ Meld

 8. Er is nooit ook maar enig probleem geweest over Zwarte Piet. En nu duiken er een paar hypocriete deugridders en hun meelopers op die deze traditie zo nodig willen aanpassen. Het heeft niets te maken met slavernij, maar juist met integratie: jong en oud, zwart en blank werken samen om het kinderen naar de zin te maken. Wat is het probleem? Of is het er niet en moet het krampachtig gezocht worden?


  ⚠️ Meld

 9. Daar ben ik het totaal niet mee eens @ ziek. De tegenstanders gebruiken gewoon een verkeerd argument. Namelijk het slavernijverleden. En daarbij het feest is al behoorlijk veranderd vergeleken bij een aantal jaren geleden. Daar hebben we die kleine groep aandachtrekkers echt niet bij nodig. Gelukkig is de overgrote meerderheid in dit land tegen veranderingen , helemaal als die opgedrongen word door een paar van die zielepieten.


  ⚠️ Meld

 10. Ik snap niet dat er mensen zijn die zich hier druk over maken. Zwarte piet is zwart en niet geel of paars. Dit is al jaren zo. Zint mensen de kleur van Piet niet, geen enkel probleem. Kijken die mensen toch fijn een andere kant uit of ze doen er niet aan mee? Jehova getuigen doen niet aan verjaardagen. Je kunt die mensen gerust uitnodigen, maar ze komen niet en als ze komen nodigen ze je niet terug uit. Eigenlijk is het net zo met Sinterklaas en zwarte Piet.
  Het vervelende is dat door dit opgeklopte gedoe, de lol uit het kinderfeest gaat. Ik doe daar niet aan mee, bij mij is zwarte Piet zwart. De traditie verandert niet bij mij. Ik blijf de liedjes tot in den treuren zingen en daardoor mijn kinderen ook. Mochten het gebeuren anders worden, hebben we nog wel DVD’s en prentenboeken.


  ⚠️ Meld

 11. Het meest ergerlijkste, frustrerende en trieste van het ontstaan van het hele Zwarte Pieten discussie gebeuren in Nederland is, is dat niet een Nederlander, maar een Amerikaanse vrouwelijk lid binnen de VN en die totaal niets van de Nederlandse tradities en cultuur afweet en zelfs misschien niet eens weet waar Nederland ligt, dit ter discussie heeft gesteld.


  ⚠️ Meld

 12. Het meest ergerlijke, frustrerende en trieste is dat mensen die WEL van onze cultuur en tradities afweten (de DWDD-clan, en een stel B-artiesten) er bovenop duiken en de zaak misbruiken voor hun schijnbelangen. En als je daar iets van zegt ben je een racist, xenofoob of PVV’er. Te gek voor woorden!


  ⚠️ Meld

 13. Ja en maar uit de ruif mee vreten in dit land.
  Maar nog nooit een slag gewerkt.
  Zet deze mensen maar eens een dag aan de lopende band dan lopen ze gillend weg.


  ⚠️ Meld

 14. Laat die hele Zwarte Piet-discussie voor wat het is: een randstad-discussie. Ik heb niet de indruk dat al te veel mensen in Zwolle of in Overijssel (of sowieso in het oosten des lands) zich er al te druk om maken.


  ⚠️ Meld

 15. Hysterische voor- en tegenstanders (volwassenen!) doen al jarenlang hun stinkende best dit KINDERfeest te verknallen. Dat lukt ze aardig helaas. @Rogiert: walgelijke reacties zet je hier neer.


  ⚠️ Meld

 16. Nou ik denk alleen hysterische tegenstanders.
  Als al dat klapvolk niet was gaan zeuren en zeiken was er niks aan de hand geweest.
  @Leonardo wat een walgelijk en eenzijdig commentaar zet je hier neer.
  Nee gewoon in Zwolle zo zwart als wat en de grootste gouden ring door de neus die er maar te vinden is,zo hoort behoort sinterklaasfeest te zijn.  ⚠️ Meld

 17. Achja de zwarte piet aanhangers kunnen er nog even van genieten. Over 20 jaar is het maar de vraag als piet ?berhaupt nog bestaat.
  Onze kinderen groeien op met nog meer diversiteit en nu dit balletje is gaan rollen zal piet straks nergens meer zwart zijn.

  Mij maakt het niet zo veel uit. Gekleurde pieten vind ik alleen wel onzin schaf hem dan helemaal af


  ⚠️ Meld

 18. Hoop dat over 20 jaar het gezond verstand en realisme is doorgebroken en dat die diversiteit gestopt is. Brengt weinig, heel weinig goeds.


  ⚠️ Meld

 19. Over 20 jaar bestaat zwarte piet zeker wel.
  We laten onze cultuur niet afpakken door een stelletje uit de ruif meevretende cultuurverziekende medelanders.


  ⚠️ Meld

 20. @1stejohn: zoals ik al zei leeft de discussie hier niet. Er moet heel wat gebeuren willen mensen zoiets willen en accepteren. Misschien is het een idee om niet zulke extreme dingen te willen en meer aandacht te geven aan scholing en voorlichting. Het lijkt me dat daar wel iets te winnen is m.b.t. racisme-bestrijding. In de “Zwarte Piet-discussie” (wat natuurlijk eigenlijk geen discussie is) valt niets te winnen.


  ⚠️ Meld

 21. Waarom denk jij dat dit hier niet leeft? Namens wie spreek jij?
  De discussie leeft en al die racisten grijpen het aan om lekker die groep die zich hier wel door gekwetst voelt nog verder een hoek in te drukken.
  Werkt dus alleen maar averechts al dat domme geschreeuw


  ⚠️ Meld

 22. @1stejohn: misschien is het een idee om eens wat minder dramatisch te doen? Je doet alsof er klopjachten op Zwarte Pieten-haters georganiseerd worden. Volgens mij is daar geen sprake van.

  Sowieso is “je gekwetst voelen” natuurlijk geen argument. Da’s een kraantje dat je kunt open- en dichtdraaien en da’s dus heel subjectief. Veel fans van Zwarte Piet zullen ook roepen dat zij zich gekwetst voelen door de discussie: heb je daar dan ook begrip voor?

  Ik ben trouwens in levende lijve nog geen enkel iemand tegengekomen die tegen Zwarte Piet is. Daaruit leidt ik af dat de “discussie” hier niet leeft.


  ⚠️ Meld

 23. Dat kan ook komen door de kring waarin je je begeeft, ribo.:) Wat mij opvalt is dat dit jaar de zwarte-Pietdiscussie vooral wordt aangezwengeld door voorstanders. En al zou zwarte Piet geen koloniale achtergrond hebben, de reacties van veel voorstanders zijn regelmatig ver over de schreef.
  Wat ik wil behouden is het Sinterklaasfeest, met cadeaus en hekeldicht. En de helper van Sint mag van mij een andere kleur dan louter zwart hebben. Ik hoorde iemand op de radio een compromis voorstellen, uitgaande van het schoorsteenveger-verhaal: een Piet zwart van het roet, maar zonder kroeshaar, dikke lippen en ringen in de oren. Dat lijkt me geen gek idee.  ⚠️ Meld

 24. “stel je niet aan”, “doe niet zo dramatisch”! als jij dat hoort wanneer je voor het behoud van zwarte piet bent dan ageer je daar ook tegen lijkt mij? Grappig dat je zelf wel een emotie mag hebben en die anderen ook nog gebruiken om racistische uitspraken te doen en wanneer iemand een verandering wilt van piet hier geen ruimte voor is.

  Natuurlijk is dat subjectief wat dacht je van het hele sinter Klaas verhaal? Hahaha welke feitelijke onderbouwing denk je dat de verandering van Piet gaat tegenhouden ?

  We leven nu in een maatschappij die zich laat leiden door emotie en daarom zal piet op termijn wel (volledig) verdwijnen uiteindelijk.

  Mooi compromis dame


  ⚠️ Meld

 25. Dat denk ik niet. Ik geloof dat er niemand is die Piet wil laten verdwijnen. Hij hoort er gewoon bij. Surinaamse en Antilliaanse kinderen vieren het feest ook graag. Maar laat hij wat minder confronterend zijn.


  ⚠️ Meld

 26. Ik weet wel, dat in het verleden ook hier op Weblog Zwolle ineens bepaalde types opdoken en zich in de discussie gingen mengen. Nu is het natuurlijk een open forum, maar iets beter zoeken leerde wel dat dit lieden waren die het hele internet afstruinden en overal op weblogs en fora inbraken om daar hun mening te uiten. En vooral: de discussie op te zwepen en compleet een idiote kant uit te sturen.

  Die lieden heb ik dit keer gelukkig (nog) niet gezien!


  ⚠️ Meld

 27. @Dame: de discussie wordt heel duidelijk niet aangezwengeld door de voorstanders en dat weet je zelf ook wel. De voorstanders reageren op de acties van de tegenstanders. En dat ieder zich in z’n eigen kring beweegt is geen excuus om te proberen een ander iets op te dwingen. Als je Sinterklaas met Zwarte Piet niet wil vieren, doe dat dan niet. Maar laat anderen die dat wel willen (en volgens vrijwel elke peiling is dat het grootste deel van de bevolking) met rust. Heb respect voor elkaar en elkaars standpunten.

  @1stejohn: je hebt het zelf over “die racisten” en “in de hoek drukken”. Je zet de situatie veel dramatischer voor dan ie is. Het is primair ook zelfopgelegde drama: niemand die je dwingt om anderen lastig te vallen met je mening.


  ⚠️ Meld

 28. Grappig dat jij vanuit jouw beperkte perspectief een situatie kan uitleggen als feit.
  Zelf opgelegd drama? Anderen lastig vallen met een mening?
  Snap jij zelf wel wat je typt?

  Als je een emotie van een ander niet erkent en afwimpelde dan is een discussie die vooral bestaat uit emoties zinloos.
  De tegenstanders zullen naar verloop van tijd toch groeien.
  Ik zie het als een natuurlijk proces dat versneld wordt doordat de ene kant krachttermen gebruikt die racistisch zijn en daarmee mensen in een hoek drijven.  ⚠️ Meld

 29. Als je blijkbaar al niet eens snap wat ik schrijf dan durf ik wel te stellen dat mijn perspectief breder is dan dat van jou 1stejohn. Je laat je wel kennen en dat helpt je standpunt niet. En ik blijf erbij dat de door jou gewenste haat richting Zwarte Piet in deze regio niet populair is.


  ⚠️ Meld

 30. Hahahaha nee joh kijk daar ga je alweer.
  En mijn haat tegen zwarte piet? Waar lees je dat?
  Het zijn inderdaad mensen als jij die met een stel oogkleppen denken te weten hoe alles in elkaar steekt achja onwetendheid is soms ook een zegen. We zullen zien hoe lang het duurt.
  Ik laat het hier wel bij.

  Ps
  Google perspectief nog even voor je weer een lastig woord voor je gebruikt in een zin.


  ⚠️ Meld

 31. @ribo Ik stelde dat de discussie dit jaar wordt aangezwengeld door voorstanders. Overal waar ik iets lees over Sinterklaas zijn het de voorstanders die meteen reageren en de ‘zwarte Piet’-discussie gaan voeren. Hier op WLZ, maar ook op andere media.
  Een overgrote meerderheid (70%) is voor het blijven van die figuur zoals die sinds 150 jaar was. Het aantal mensen dat het aners wil zien is in 3 jaar tijd gegroeid van 10% naar 21%. Onder jongeren is er een meerderheid (69%) die denkt dat Piet binnen 10 jaar een ander uiterlijk heeft, namelijk zoals ik schetste in mijn vorige reactie. wat vind je trouwens van dat compromis?


  ⚠️ Meld

 32. Waarom zou je een compromis willen sluiten en daarmee de jankerds gedeeltelijk tegemoet komen? Daarmee beloon je hun gedrag, lijkt me een zeer slecht signaal!


  ⚠️ Meld

 33. Dat compromis maakt het verhaal van de schoorsteenveger plausibel en ontneemt de figuur van zwarte Piet zijn koloniale trekken. Ik zou zeggen dat het geheel tegemoet komt aan de wensen van de voorstanders en hun versie van het ontstaan van de Piet-figuur. Of heb jij een andere versie?


  ⚠️ Meld

 34. Het mooie is dat Piet al jaren aan het veranderen is. Dat gaat al vanzelf. Hij is al lang niet meer de boeman die kinderen meeneemt in de zak.
  Hoe denk je dat deze verandering tot stand is gekomen ?
  Daar is geen overleg aan vooraf gegaan maar is gevormd doordat we allemaal deze rol van Piet niet leuk vonden voor al onze kinderen.
  Nu er een bewuste verandering gevraagd wordt van zijn onderdanige rol en zijn uiterlijk moet deze verandering bewaakt en bevochten worden.
  Krom he ? Daarom zal over 20 jaar er terug gekeken worden waar dat tegenkamp van verandering zich zo druk over gemaakt heeft.


  ⚠️ Meld

 35. Bericht door Dame, op 23 oktober 2016 23:18
  Dat compromis maakt het verhaal van de schoorsteenveger plausibel en ontneemt de figuur van zwarte Piet zijn koloniale trekken. Ik zou zeggen dat het geheel tegemoet komt aan de wensen van de voorstanders en hun versie van het ontstaan van de Piet-figuur. Of heb jij een andere versie?

  Daar zie ik zeker wel wat in. Er bestaan verschillende ideeën over waarom Zwarte Piet zwart is… Mooi compromis inderdaad: zwart houden en gewoon het verhaal “het komt van de schoorsteen” erbij. En ach… dan mag ie in de loop van de jaren best wat bleker worden, omdat er nauwelijks nog schoorstenen zijn 🙂
  En dan passen we in de liedjes “ook al ben ik zwart als roet, ik meen het toch wel goed” ook gewoon aan.

  Waar ik persoonlijk moeite mee heb is, dat het te snel gaat. Er wordt heel krampachtig ineens geroepen, dat NU alle Zwarte Pieten niet meer getoond mogen worden. Het moeten regenboogpieten worden, ze mogen niet meer in winkels getoond worden… *zucht*


  ⚠️ Meld

 36. En laten we eerlijk zijn, het maakt de kinderen helemaal niets uit welke kleur de Pieten hebben. Zet maar eens 6 Pieten op een rij met elk een andere kleur en vraag de doelgroep welke ze het leukste of mooiste vinden. Ik vermoed dat rood of groen zal winnen. Volwassenen moeten zich helemaal niet in deze discussie mengen, leg het bij de kinderen neer.


  ⚠️ Meld

 37. Volwassenen moeten zich helemaal niet in deze discussie mengen, leg het bij de kinderen neer.

  Dan blijft Zwarte Piet gewoon Zwarte Piet, want kinderen zoeken daar verder niks achter. Dan hoef je dus ook geen 6 kleuren op een rijtje te zetten.
  Praktisch probleempje bij ‘het compromis’: kinderen moeten niet de buurman kunnen herkennen in Sinterklaas of Piet. Daarom zijn ze allebei zo overdadig vermomd. De ene heeft een potsierlijke jurk aan en verbergt zijn gezicht achter een grote baard en snor, de ander camoufleert zijn gezicht door een andere kleur en aandachttrekkende accessoires. Als je Piet z’n gewone kloffie laat aantrekken en een paar zwarte veegjes op de wangen geeft, dan trapt geen kind er meer in.  ⚠️ Meld

 38. Dat zie je verkeerd pieterg. Kinderen wíllen het graag geloven. Let maar eens op hoe veel verhalen er zijn van kinderen die zien dat Sinterklaas zijn baard touwtjes heeft (daar verzinnen ze zelf een heel verhaal omheen, maar het IS en BLIJFT de echte Sinterklaas), kinderen die witte vegen zien in een onbedekt stukje Zwarte Piet.


  ⚠️ Meld

 39. Dame, dat is geschiedenisvervalsing! Ten tijde van de kolonisatie werkten zwarte mensen voor blanke heren. Wat is daar het probleem? Het is juist een geweldige voorbeeldfunctie: hardwerkende kleurlingen die kinderen blij maken en oude mensen helpen. Waren er maar meer!


  ⚠️ Meld

 40. De deugers zijn misschien nog wel erger dan dan onze gekleurde media-jankballen. Ik vraag mij dan ook af welk % van de pietenhaters nou werkelijk gekleurd is. De gekleurde landgenoten die ik in het echte leven tegenkom zijn uitgesproken zwartepiet liefhebber of interesseert het geen ene moer, maar haten nooit. De enige critici zijn altijd van die linkse wereldburger deugtypes.

  Waarom zou je een compromis willen sluiten en daarmee de jankerds gedeeltelijk tegemoet komen? Daarmee beloon je hun gedrag, lijkt me een zeer slecht signaal!

  Geef ze een vinger en we zijn kerst en pasen ook kwijt.  ⚠️ Meld

 41. Eddie en dat is juist het probleem. Zo lang “zwarte” mensen verdienstelijk zijn mogen ze blijven.
  Zodra ze ergens een afwijkende mening in hebben moeten ze niet moeilijk doen of oprotten.

  En Peace…peace man!


  ⚠️ Meld

 42. @Plantje klopt, kinderen verzinnen er van alles bij, zolang ze daar maar aanleiding voor hebben. Als Piet direct wordt herkend als de buurman en Sinterklaas als vader van een vriendje, dan zien ze echt geen touwtjes of witte vegen meer maar gewoon buurman en vader van vriendje.  ⚠️ Meld

 43. Haha nou dat gaat snel of niet Ribo en de rest.
  Jullie hebben nog dik een maand om er aan te wennen.
  Nu hopen dat iedereen het kan laten rusten en met de kinderen komt het ook wel goed zo. Die zullen niks missen


  ⚠️ Meld

 44. RTL buigt dus voor het gejank van de Sylvana’s en Typhoons onder ons. Wat een belachelijke keuze. Aan de andere kant: gezien het niveau van de pulp die uit deze stal komt niet verbazingwekkend.


  ⚠️ Meld

 45. Eddie en dat is juist het probleem. Zo lang “zwarte” mensen verdienstelijk zijn mogen ze blijven.
  Zodra ze ergens een afwijkende mening in hebben moeten ze niet moeilijk doen of oprotten.

  Je verdraait het weer eens,1steJohn. Het gaat om de argumentatie die ze gebruiken om hun afwijkende mening te ondersteunen. Slachtofferrol kiezen, stigmatiseren zonder inhoud: daarmee zetten ze de zwarte bevolking niet alleen als aanstellers neer, maar bovenal als DOM!


  ⚠️ Meld

 46. pieterg genoeg voorbeelden van leraren die zich voor de kinderen omkleden tot Sinterklaas, waarna de kinderen absoluut geloven dat het Sinterklaas is. Ook daarna weer terug omkleden en de kinderen die uitgebreid vertellen aan de leraar dat de Sint er net was.


  ⚠️ Meld

 47. hahaha ga zo door Eddie je bevestigt steeds meer mijn punt, simpele simpele ziel. Ohjee nou ga ik er zelf ook aan mee doen excuses!


  ⚠️ Meld

 48. @Dame: ik zie er weinig in. Ik stel voor dat de tegenstanders eerst eens met argumenten komen waarom verandering noodzakelijk is. Ik volg de discussie al jaren en echte argumenten hoor je nooit. Het keert altijd weer terug tot “ik voel mij beledigd”. En da’s natuurlijk een leeg argument.

  @1stejohn: ik zie je de meest domme postings doen om vervolgens faire antwoorden af te doen onder het mom van “simpele ziel” of “oogkleppen”. Je wekt de indruk totaal geen verhaal te hebben en slechts een slaafse meeloper te zijn. Eddie komt tenminste met argumenten en jij niet.


  ⚠️ Meld

 49. Bericht door Plantje, op 24 oktober 2016 12:55
  Het Sinterklaas journaal is het enige dat ik serieus neem

  Maar daar zijn alle acteurs die het leuk en grappig maakten helaas vertrokken. Pietje Paniek was briljant.


  ⚠️ Meld

 50. Sorry wilde je lieve vriendje niet beledigen maar daar had ik al excuses voor aangeboden.

  Dat jij die discussie kan volgen vind ik al knap en dag je geen tegenargumenten ziet begrijp ik ook helemaal.


  ⚠️ Meld

 51. Beste 1steJohn, help ons even: wat ZIJN je argumenten dan? Je stelt van alles, maar waar blijft je onderbouwing? Op zich snap ik het wel, ik kan die onzin van jou ook niet kunnen onderbouwen, maar ben toch wel nieuwsgierig.


  ⚠️ Meld

 52. Sommige mensen zijn niet te helpen met woorden. Jij bent ook zo eentje die moet ervaren omdat alles lezen en begrijpen ingewikkeld genoeg is. Beetje roepen beetje beledigen en dan houdt het al gauw bij jou op.
  Beetje borrelpraat op een verjaardag waarin iedereen je in je waarde laat, want tja iedereen heeft er wel een of twee als jou in zijn omgeving.
  Ik zou het er al bij laten maar toch laat ik me weer verlijden om jou te woord te staan. Gek he.
  Maar nu ontopic :net zoals RTL een tussenweg heeft gevonden zal de rest ook snel volgen.

  De kinderen zullen hier niks van merken.
  En daar kan jij met je grote muil niks aan doen.
  Maak je druk om grotere dingen maar dat gaat je waarschijnlijk boven je pet.  ⚠️ Meld

 53. Als een beoogd kinderfeest geen feest is voor alle kinderen, dan is het geen kinderfeest, ribo. Het kan zijn dat je daar lak aan hebt, het kan zijn dat je het een “leeg argument” vindt, maar dat is voor mij de kern van de discussie. Niet meer, niet minder.


  ⚠️ Meld

 54. Het is sowieso een kinderfeest voor alle kinderen dame. Maar dat betekend niet dat kleine groepen daarom maar veranderingen kunnen opleggen aan iedereen. Ik vind dat dus geen argument.

  Ik moet trouwens nog opnoemen dat ik eerdere opmerkingen dat het kinderen allemaal niks uitmaakt compleet respectloos vind. Jullie doen alsof ze geen mening hebben en te dom zijn om het verschil te merken. Echt een stijlloze benadering.


  ⚠️ Meld

 55. Oké, het gaat dus om tegemoet komen aan minderheden. In dat kader wil ik het Suikerfeest ter discussie stellen. Vind het een regelrechte belediging en provocatie naar diabetici. Verstoring van de suikerspiegel heeft een grote impact op hun levenskwaliteit en ik vind het respectloos om daar een ‘feest’ van te maken. Welke maatregelen kunnen we hiertegen bedenken?


  ⚠️ Meld

 56. Hihi Eddie de lijst wordt steeds langer zo.

  @ribo
  Je denkt dat het om een kleine groep gaat vanuit jouw beperkte visie.
  Soms kan 1 persoon al een heleboel veranderen op het juiste moment. Mooi is dat he?
  Een kinderhand is snel gevuld Ribo. Natuurlijk zien ze een verschil maar het verhaal , de kadootjes en de spanning er omheen maakt dat ze hier geen punt van maken. Jij en je vriendje Eddie wel maar goed. Jullie zijn al een beetje oud voor het sinter Klaas feest he.


  ⚠️ Meld

 57. @1stejohn: de “discussie” is niet door de fans van Zwarte Piet gestart. Van de “volwassenen” die het nodig vonden om Zwarte Piet ter discussie stellen mag je je dus eerder afvragen of ze niet wat te oud zijn voor het Sinterklaasfeest. Je kunt er zeker van zijn dat ik niet de behoefte had om te gaan rommelen aan de opzet van kinderfeestjes: anderen blijkbaar wel.

  Het is trouwens vrij lachwekkend om van een “beperkte visie” te worden beschuldigd door iemand die de visie van ruim 80% van de Nederlandse bevolking opzij wil schuiven. Da’s namelijk het percentage wat je in zo’n beetje elke peiling ziet als zijnde de groep die niets wil veranderen.


  ⚠️ Meld

 58. Eddie, De Verenigde Naties hebben 9 augustus wereldwijd ingesteld als Internationale Dag der Inheemse Volken. Het grootste doel van deze dag is de nationale overheden stil te laten staan bij de behoeften van hun oorspronkelijke bewoners. Ik was totaal verbaasd toen ik het las…. Misschien op die dag maar Sinterklaas vieren? Kunnen we alles laten zoals het was.


  ⚠️ Meld

 59. Even een andere bubbel doorprikken. Volwassenen beleven er ook plezier aan. Zonder volwassen met plezier in het feest is er ook geen kinderfeest.

  Eigenlijk is het een feest voor het hele gezin. Ouderen vermommen zich als sint en piet, gaan mee naar de optocht, kopen cadeautjes vaak samen met bv opa en oma etc 🙂

  Iedereen tevreden stellen is een onmogelijke opgave. Jankballen zullen er altijd zijn. Dan kun je elke feestdag wel afschaffen. Concessies doen aan kerst en pasen is daar het nieuwste voorbeeld van. Om nog maar te zwijgen van de hele genderhaat op speelgoedwinkelreclames.


  ⚠️ Meld

 60. Nu nog steeds roepen dat we niet hoeven te luisteren naar een minderheid is als zeggen dat slavenhandel afschaffen en vrouwenstemrecht maar onzin is. Je hoeft niet de meerderheid achter je te hebben om iets dat fout is te corrigeren.


  ⚠️ Meld

 61. Bericht door eddie038, op 24 oktober 2016 21:19
  Oké, het gaat dus om tegemoet komen aan minderheden. In dat kader wil ik het Suikerfeest ter discussie stellen. Vind het een regelrechte belediging en provocatie naar diabetici. Verstoring van de suikerspiegel heeft een grote impact op hun levenskwaliteit en ik vind het respectloos om daar een ‘feest’ van te maken. Welke maatregelen kunnen we hiertegen bedenken?

  Om diabetici gelijk te stellen aan slaven is wel erg ver gezocht!


  ⚠️ Meld

 62. @yoadmin:08:31 “Je hoeft niet de meerderheid achter je te hebben om iets dat fout is te corrigeren.”

  Juist de meerderheid vindt dat in grote lijnen aan het StKLaasfeest niets veranderd hoeft te worden.

  En, omdat jij vindt dat iets fout is, wil dat nog niet zeggen dat er iets fout is. Je kunt er verschillend over denken, en ik denk dat er in dit geval ook geen sprake kan zijn van goed of fout, laat staan zwart of wit;)


  ⚠️ Meld

 63. Juist de meerderheid vond dat slavernij niet afgeschaft hoeftte te worden. Toch is dat gelukkig gebeurt. De meerderheid hoeft niet perse de groep te zijn die het gelijk aan zijn kant heeft. Los van of ZP fout is of niet. Het gaat mij erom dat het argument ‘de meerderheid wil het niet’ kant noch wal raakt.


  ⚠️ Meld

 64. Als de zogenaamde meerderheid dit niet wilt veranderen dan moeten ze dat ook zelf weten. Als overheid, winkels en omroepen hun verantwoordelijkheid nemen naar een groep die met gegronde redenen graag een aanpassing willen dan hoef je dat niet over te nemen. Dan schmink je lekker het hele jaar je gezicht zwart en vermijd je de roetpiet omdat het schadelijk voor je kinderen kan zijn. We zijn een vrij land toch?  ⚠️ Meld

 65. Slavernij heeft geheerst onder alle volkeren van alle kleuren. Ook zwarten, arabieren en zelfs onderling. Daar is niets Hollands aan. Dat is nu iets van het verleden. Het gemeenschappelijke verleden van heel de wereld. Get over it.

  Jankballen begint een ware plaag te worden. Net als politiek correct zijn. Nogmaals, er worden al concessies gedaan aan uitingen van kerst en pasen en je verzint het zo gek niet wat nog meer. Je zou voor de grap eens een opsomming kunnen maken. We zijn niet ver meer van ontwikkeling dat we dadelijk verjaardagen en cadeautjes verbieden op werk op school om jehova’s tegemoet te komen.

  Kon je lange tenen maar verbieden. Wat wel kan is eelt leren kweken zodat je mee kan komen een vrij en divers land. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.  ⚠️ Meld

 66. Slachtoffergedrag is ook nog eens besmettelijk. En neemt steeds besmettelijkere vormen aan. Maar het blijft een keuze. Een keuze die leven er niet mooier op zal maken. Zo zonde.


  ⚠️ Meld

 67. Er is ondertussen wel een koers die je als samenleving vaart. Met je sint en in zijn kielzog nog een hele hoop andere zaken.

  Zwarte piet is slechts een symbool gemaakt.


  ⚠️ Meld

 68. In Frankrijk staat het plaatsen van een kerststal in openbare ruimten inmiddels al ter discussie…..kwestie van tijd voordat het hier ook zover komt. Daar gaat de juridische discussie over de scheiding tussen kerk en staat. Terwijl er hand over hand islamitische gebedsruimten worden ingericht in die openbare gebouwen. Is de trend duidelijk?


  ⚠️ Meld

 69. Met enige verbazing en af en toe een (beschamende) glimlach, zie ik een discussie op inhoud. Voorstanders en tegenstanders roepen om het hardst dat ze gelijk hebben. Gelukkig af en toe een argument, maar vaak op gevoel.

  Maar is het gewoon niet zo dat vooral een mening wordt gegeven op basis van (vooroordelen over) buitenlanders, moslims of, zoals ze door sommige genoemd worden, gelukzoekers?

  Volgens mij ligt de oorzaak dieper dan zwarte piet en daar maak ik me als nederlander zorgen over.
  Af en toe heb ik het gevoel dat deze discussie juist averechts werkt en juist discriminatie bevordert. Het beest lijkt los, nu eens kijken of hij ooit weer in zijn kooi terecht gaat komen.


  ⚠️ Meld

 70. Ik roep het al vaker: met de Zwarte Piet “discussie” wordt de lat voor wat als racisme wordt aangemerkt wel heel erg laag gelegd. En met het op die manier benaderen van een kinderheld desensitiseer je mensen voor een beschuldiging van racisme. Online lees je daarom bij dit soort kwesties steeds meer reacties in de zin van “gezeur” of “hebben ze niets beters te doen”. Men reageert er niet meer op, omdat zelfs zoiets positiefs als Zwarte Piet blijkbaar racisme is. De strijd tegen echt racisme wordt geschaad met het getrek aan Zwarte Piet.


  ⚠️ Meld

 71. Het beest lijkt los, nu eens kijken of hij ooit weer in zijn kooi terecht gaat komen.

  Ik deel je zorg. Zolang hardschreeuwende wegkijkers, dialoogridders en gedoogpolitici het voor het zeggen hebben vermenigvuldigt het beest zich alleen maar.


  ⚠️ Meld

 72. In Frankrijk staat het plaatsen van een kerststal in openbare ruimten inmiddels al ter discussie…..kwestie van tijd voordat het hier ook zover komt. Daar gaat de juridische discussie over de scheiding tussen kerk en staat. Terwijl er hand over hand islamitische gebedsruimten worden ingericht in die openbare gebouwen. Is de trend duidelijk?

  Kerstbomen uitkleden/weghalen, paastakken gebeurd al in ons land.

  Men wil dit niet horen. Daarom kan het niet vaak genoeg gezegd worden.

  Het kan dus min of meer 3 kanten op gaan.
  1. Voor onze identiteit gaan staan en handhaven van onze tradities.
  2. Alle religieuze uitingen uit onze publieke domein.
  3. Verder slopen. Ondertussen implementeren en vervanging door islam: “Weg-met-ons”  ⚠️ Meld

 73. En vervolgens wel voorstander zijn van verbod op hoofddoeken en boerka’s (aanname overigens)? Meten met twee maten……..

  Ik vind alles of niets. Mijn voorkeur gaat dan uit naar niets verbieden.


  ⚠️ Meld

 74. En vervolgens wel voorstander zijn van verbod op hoofddoeken en boerka’s (aanname overigens)? Meten met twee maten……..

  Onzin. Eén maat: die van de westerse normen en waarden.


  ⚠️ Meld

 75. Het heeft allemaal niet heel veel met dit topic over een machtig mooi kinderfeest te maken.
  —-
  Maar, vrees dat een rechter grenzen moet aangeven op de sociale media. Hier wordt de nettiquette toegepast (kopje linksboven). Hier zitten echter vrijwilligers, zodat het bijvoorbeeld gewoon voorkomt dat je ongestraft meerdere reageerders voor “landverraders” mag uitmaken. Recent op het Politieke Log. Vanzelfsprekend anoniem en zeer waarschijnlijk onder meerdere nicks…die nu ineens al een tijdje doodstil zijn. Ach, laten we relativeren met elkaar “het zijn maar getypte woorden”.
  —-
  Reactie op 15:45 en 15:57. Uit het AD

  “Het valt me nog mee dat die kerststal mag⤝, reageert historicus Han van der Horst. ,,Want formeel mag er echt niks in Frankrijk. Je mag ook geen koran openleggen in het stadhuis of een bijbel. In Nederland zou dat allemaal niet zo??n drama zijn, maar in Frankrijk zijn ze daarin heel strikt sinds de wet Combes (1905). Er is daar nu eenmaal een heel scherpe scheiding tussen kerk en staat. De Nederlandse staat stelt zich tamelijk neutraal op ten opzichte van het geloof.⤝
  De Franse Raad van State heeft geadviseerd dat de kerststallen gewoon mogen blijven. Wel moet daarbij een aantal regels in acht worden genomen: de stal moet tijdelijk zijn, er mogen geen tekenen van religieus gepredik te bespeuren zijn en ze moeten een culturele of feestelijke uitstraling hebben. Een definitieve beslissing wordt volgende week verwacht.

  ….hoorde trouwens op Radio 1 dat extreme atheïsten wilden dat de kerststal zou verdwijnen.
  Men zou er persé een ander mee willen bekeren. Je mag in Frankrijk in elk geval overheidsgebouwen niet voorzien van religieuze symbolen.  ⚠️ Meld

 76. Ach, Paapse afgoderij??? pfffffffffffffffff ik vind een kerststal gewoon leuk om naar te kijken, kinderen vinden het prachtig om het kindje in de kribbe tussen de os en de ezel te zien. Je hebt ze in allerlei stijlen, tot aan “Nijntje” kerststallen aan toe. laten we ons alsjebieft druk maken om echt belangrijke dingen.
  En trouwens de kerststal is rond het jaar 1220 ingevoerd door Franciscus van Assisi, nou als er iemand was die het beste met de wereld voorhad dan was hij het wel. 🙂


  ⚠️ Meld

 77. Kerststal verwijst naar een christelijk feest. Net als de termen Pasen en Kerst. En zelfs die liggen al onder druk van ‘ bevolkingsgroepen’ die zich daaraan storen. En hun meejankende hypocriete supporters uit linkse hoek.


  ⚠️ Meld

 78. Tja Observer, met paaps wordt dan ook een Rooms-Katholiek iemand bedoeld. Nog niet zo heel erg lang geleden konden Protestanten en Katholieken elkaar niet uitstaan. Natuurlijk hoef ik jou dat niet te vertellen. Hang trouwen in een boek van Fernando Ricksen….Hoe sterk de tegenstelling tussen Protestanten en Katholieken in Glasgow ook is…tot op de dag van vandaag 😮

  Zelfs kerstbomen werden vrogger niet getolereerd in veel protestantse gezinnen.


  ⚠️ Meld

 79. Maar dat was dan ook de enige echte.
  Die daarna zijn in strijd tegen het tweede gebod:

  Gij zult u geen gesneden beeld, noch enige gelijkenis maken, van hetgeen boven in den hemel is, noch van hetgeen onder op de aarde is, noch van hetgeen in de wateren onder de
  aarde is.  ⚠️ Meld

 80. Een kerstboom kwam bij mijn oma ook niet binnen, want een heidens gebruik. Maar een kerststal is een mooie traditie binnen het vrolijke katholieke geloof.:) En (meer) ontopic: de Sint is ook een rasechte katholiek. 😛


  ⚠️ Meld

 81. @ Rogiert: lees je wel es nieuws? Je klinkt alsoof je met postkoets naar je werk gaat en elk dag een brief stuurt op je werk en tevens tijd hebt om je postduiven te verzorgen.  ⚠️ Meld

 82. ik zou ook kunnen zeggen kenmerkend voor rechtse chauvinisten en huichelaars: eigen waarheid creëren

  Dus geen toegevoegde waarde  ⚠️ Meld

 83. Zou je kunnen zeggen. Waarmee je mijn eerdere stelling wederom bevestigt. En in het rechtse kamp vind je wel chauvinisten, maar geen huichelaars en backstabbers.


  ⚠️ Meld

 84. Wat je wil denken eddie. Succes in jou wereld. Je hebt niet door dat we veranderen. Jij denkt dat wereld van 1900 precies hetzelfde is als 2000 of 2016. Je gaat niet mee maar kijkt alleen terug en niet vooruit.


  ⚠️ Meld

 85. @eddie038: ik weet niet waar het idee vandaan komt dat alleen linkse mensen tegen Zwarte Piet zouden zijn. Ik noem mezelf links en ik ben toch echt wel voor Zwarte Piet. En er zijn zat andere linkse mensen die voor Zwarte Piet zijn. De haat richting Zwarte Piet lijkt specifiek afkomstig te zijn van diegenen die nergens voor staan en met alle winden meewaaien. Die zul je aan de linkse kant van het politieke spectrum wel hebben maar aan de rechtse kant vast ook. Lafheid kom je bij alle politieke bloedgroepen tegen.


  ⚠️ Meld

 86. Wipstrikker: dat we veranderen is evident. De richting ervan vind ik in sommige aspecten zorgelijk. Dat heeft dus alles met vooruit kijken te maken. Je conclusie rammelt nogal.


  ⚠️ Meld

Reageer