Diederik Samson wil doorknokken

Zwolle – Diederik Samson van de PvdA wilde zichzelf op zondagmiddag in wijkcentrum De Enk niet vergelijken met de andere kandidaat-lijstrekkers van de PvdA. "Ik wil niet over de andere kandidaten spreken, maar alleen over mezelf en wat ik met de PvdA wil." Er waren ruim vijftig belangstellenden naar het wijkcentrum in Assendorp gekomen om het verhaal van Samson te horen; niet alleen partijleden, maar ook niet-leden waren welkom. Hij wil door als leider van de PvdA: "We hebben de afgelopen jaren meegewerkt aan de verbetering van ons land, maar er is nog veel werk te doen. We zijn nog niet klaar. Ik wil door, maar daarvoor heb ik jullie nodig."

samsom1.jpg

Hij bevestigde dat het in ons land weliswaar beter gaat, maar nog niet voor iedereen. "Er zijn velen die het gevoel hebben dat ze niet meegaan in de vooruitgaan en die zich afvragen of er nog wel een plek voor hen is in onze samenleving." Als voorbeeld noemde hij de middelbare scholier die leert voor elektromonteur en straks met een MBO- opleiding niveau 2 de arbeidsmarkt opkomt. "Werkgevers willen alleen nog niveau 3 en 4 en jongeren met niveau 2 komen daardoor niet meer aan het werk." Hij wil zich sterk maken voor goed vakonderwijs en ervoor knokken dat niet alleen hoogopgeleiden en jongeren die 120% productief zijn aan het werk kunnen. "Ook werkgevers moeten bereid zijn om ruimte te bieden. Er is meer aandacht nodig voor de maakindustrie en familiebedrijven."

samsom2.jpg

samsom3.jpg
Foto’s: Hennie Vrielink

“Kunnen we nog wel één samenleving zijn of staan we met verhitte koppen tegenover elkaar?”, is een vraag die Diederik Samson regelmatig tegenkomt. Zijn antwoord is duidelijk: “Waar ook je wiegje heeft gestaan en welk geloof je ook aanhangt; jullie horen hier en dit is ons land en we maken samen de toekomst.” Samson maakt zich zorgen over de partijen die de verschillen groter maken en aan bepaalde bevolkingsgroepen laten blijken “jullie horen er niet meer bij.” Hij verwijst daarbij onder andere naar de PVV en DENK. Volgens de PvdA-fractievoorzitter willen de sociaaldemocraten één samenleving, ondanks de verschillen die er zijn.

Veel vragen aan Diederik Samson gingen over de ontwikkelingen in de zorg. Over de wijkverpleging zei hij dat deze meer ruimte moet krijgen in het contact met cliënten en eigen keuzes moet kunnen maken. Over de huishoudelijke hulp legde hij uit dat we het enige land in de wereld zijn, die dit collectief heeft geregeld. Dit kost wel veel geld. “De vraag naar zorg is oneindig en de zorg die we kunnen geven is schaars en juist daarom moeten we zorgen voor een betere verdeling.” Hij erkende ook dat niet alles mogelijk is en dat we op de kosten moeten blijven letten: “Ook dat is het eerlijke verhaal.”

Op de vraag uit het publiek welke belangrijke les hij de afgelopen jaren heeft geleerd maakte hij duidelijk dat politiek ook over gevoel gaat, meer dan hij wellicht heeft gedacht. “Ik ben samen met Mark Rutte onder de auto gekropen om hem te repareren, maar als je onder de auto aan het sleutelen bent zie je niemand en de mensen zien jou ook niet. Nu de auto is gerepareerd komen we eronder vandaan en kijken weer vooruit. De vraag is nu wie de auto gaat besturen. Mark Rutte wil een hele andere kant op dan wij en dat verhaal gaan we de komende periode vertellen.”

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 20
 1. Kunnen we nog wel één samenleving zijn of staan we met verhitte koppen tegenover elkaar?

  Dat is ook de grote vraag waar ik mee zit. Wel anders dan Diederik hem opvatte. Hier op WLZ zie je maar zelden gedachtenwisselingen met het doel van elkaar te leren. Het is meestal het poneren van stellingen en als iemand het ongelijk aantoont vervallen in boosaardige reacties.
  Maar in real live is het gelukkig een stuk beter.


  ⚠️ Meld

 2. Dat is voor mij ook altijd de vraag waarom er hier mensen op dit weblog zijn waaronder jij Bernard die hier altijd hun linkse mening verkondigen en totaal niks op hebben met een ander die hier een andere misschien rechtse mening geeft.Klopt daar heb je helemaal gelijk aan.Het is meestal het poneren van stellingen en dan samen met oa Dick iedereen de grond in boren.
  En als het te gek wordt even een mailtje naar weblog en de ander is weer verwijderd.Klaar is Kees.


  ⚠️ Meld

 3. Dat is het niet helemaal Bernard,want het is geen boosaardige reactie maar een constatering die heel veel mensen allang ergeren.
  Jammer dat jij dit niet als normale kritiek kan zien.Dit bedoel ik dus.
  Misschien dat Riet Pluim (Zwolse) ook nog even een duit in het zakje kan doen.  ⚠️ Meld

 4. On-topic: ‘Andre Vreegoor’, welkom hier op ‘ons WLZ’. Was je bij de bijeenkomst, en zo ja, wat vond je ervan? Zo nee, hou op met dat gedram. Grappig, dat ze zo snel het gelijk van Bernard aantoont. We zullen jouw nicks maar niet gaan opsommen, dat is redelijk zinloos gebleken.

  Asscher gaat op zijn gemak lijsttrekker worden. Diederik, die voor zijn partij met een historisch laag aantal van 11 zetels in de peilingen verantwoordelijk is, niet. In Zwolle het aantal 50 personen naar zijn verhaal lokken moet zeer teleurstellend zijn geweest.


  ⚠️ Meld

 5. Gelukkig niet want ik ga niet naar de roversbende die Pvda heet.
  Ik hoop niet als Lodewijk Ashadin lijsttrekker wordt dat hij er zo’n zooitje van maakt als hij in Amsterdam heeft gedaan tijdens zijn wethoudersschap.Want daar hebben ze nu nog last van.
  Heb jij ook zoveel nicks van den Berg? Is ook niet erg geloofwaardig.


  ⚠️ Meld

 6. Dan ben je frontman van de PvdA. En dan sta je voor een zaaltje met 50 bezoekers. Zou hem dat tot nadenken stemmen? PvdA en D66 zijn het grootste gif voor onze maatschappij, hoop dat ze vlgd jaar hard onderuitgaan bij de verkiezingen.


  ⚠️ Meld

 7. Ach Vreegoor toch, op jou reageren heeft geen enkele zin, Bernhard heeft gelijk en vd Berg ook, maar dat snap jij niet. Een normale discussie is prima, maar met jou is dat helaas niet mogelijk.


  ⚠️ Meld

 8. Kijk daar hebben we Leonardo ook die komt ook nog even uit de kast zetten.Jammer als de linkse broeders weer wat tegengas krijgen dat ze gelijk lopen te huilen en te klagen.
  Was er maar 50 man voor Ashadin dat is niet erg veel,nou ja kunnen ze in ieder geval wennen aan de komende jaren want dan zullen er nog wel meer lege plekken zijn in de zalen:D:D


  ⚠️ Meld

 9. Ach,Leonardo is ook wakker…Zit je weer aan de keukentafel met je jas aan????? Of zijn vdberg en bernhard toevallig ook bij je???? Zo ja,zeg dan even tegen Bernhard dat ik graag met hem in real life wil discussieren over dit onderwerp. Helaas weten we allemaal al het antwoord hierop………


  ⚠️ Meld

 10. “Ik ben samen met Mark Rutte onder de auto gekropen om hem te repareren, maar als je onder de auto aan het sleutelen bent zie je niemand en de mensen zien jou ook niet. Nu de auto is gerepareerd komen we eronder vandaan en kijken weer vooruit.” Deze quote zette mij aan het denken.
  Hoe is de auto weer gemaakt? De auto reed onder paars prima. We hebben met kabinet Balkende een “sloper” aan het stuur gehad. Kabinet Balkenende 4 (CDA/CU/PVDA) heeft lekke band gereden en daar bewust veel te lang mee doorgereden.
  Ik vind het een verschrikkelijke reparatie. De PVDA heeft houten wielen onder de auto gezet? De auto stuurt niet goed meer, hobbelt en wil niet meer op volle snelheid rijden. Tijd dus voor een ander geluid.


  ⚠️ Meld

 11. Ooooh,vdberg geeft al antwoordt. We hadden trouwens ook geen ander antwoordt verwacht. Als t de heren te moeilijk wordt beginnen ze weer over respect……..Dag!


  ⚠️ Meld

 12. Richard, u gaat er ook wel met gestrekt been in. Ik kan daarom ook wel begrijpen dat vdberg en de andere heren weinig trek in de discussie meer in hebben. Om de heer Asscher in de discussie op een Arabische manier te schrijven, stuit mij persoonlijk ook tegen de borst. Dit heeft toch geen nut?

  Ik ben het in de grote lijnen wel met je eens. Ik vind ook dat de PVDA niet erg veel heeft gepresteerd. De werkloosheid is nog steeds 7%, ondanks de introductie van een voor de werknemer zeer verslechterende regeling. Kortom, men heeft zich publiekelijk knollen voor citroenen laten verkopen en men zat nog aan het stuur ook. Dit is slechts een voorbeeld dat men niet goed heeft opgelet. Ook de overige partijen hebben hier totaal niet opgelet.


  ⚠️ Meld

 13. In de tryouts van de oudejaarsconference sprak de Breij (Claudia voor intimi) dat er enkel nog “boos” gereageerd wordt door politici omdat het volk dat ook vaak is. Daarna komen we vaak niet verder: we blijven boos, kijken niet naar een oplossing of, nog erger, we doen niks. Er is een tendens van negativiteit, die (ons) paraliseert.
  Daar zit wel een kern van waarheid in.

  Ik zie het met de huidige club politici (en de voorgaanden) niet goed komen (met dit land, maar ook niet met Zwolle). Polarisatie is ons deel, waarbij we als twee kampen lijnrecht tegenover elkaar staan en niet naar elkaar luisteren — laat staan compromitteren. Voorbeelden te over van onderwerpen waar we enkel schreeuwen wat we vinden, maar nimmer tot een concrete, gedragen oplossing komen. We zijn egocentrisch in aard, bang om dat wat we (nog) wel hebben te verliezen. Asscher, Pechtold, Rutte en al die jongens waaronder ook Samson gaan niks veranderen aan deze tendens. Die zijn ook enkel bezig met behoud van welstand en financieel welvarendheid.


  ⚠️ Meld

 14. Discussies omtrent politieke vraagstukken zijn nutteloos, omdat de machtswellustige beleidsbepalers links of rechts allang hun dubbele agenda voor de nieuwe periode seizoen hebben ingevuld. En daar staan geen oplossingen in voor de goed gelovige burger, die denkt door stemmen een inbreng te hebben in het beleid van de regering in onze samenleving. En buiten dat om wens ik diegenen die discussiëren over eindeloze politieke vraagstukken heel veel succes.


  ⚠️ Meld

Reageer