Studenten twee weken ‘Provinciale Staten-lid’

Zwolle – Van 10 tot en met 26 oktober gingen 850 studenten in het kader van het vak Burgerschap samen met leden van Provinciale Staten aan de slag met politiek. Ze kropen in de huid van een Statenlid van een politieke partij en ervaarden zo hoe het eraan toe gaat in de politiek. Op vrijdag 28 oktober sluiten Bert Beun, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Deltion College, en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten de College on Tour Politiek af.

De studenten speelden in de klas een Democratiespel. Tijdens dit spel waren de studenten leden van Provinciale Staten en namen een besluit over een voorstel van Gedeputeerde Staten over openbaar vervoer en veiligheid. Vervolgens stelden ze een advies op aan de school. Bij deze spelen was vaak ook een echt Statenlid aanwezig.

Bewustwording belangrijk
Jongeren bewust maken van politiek en openbaar bestuur is voor de provincie Overijssel belangrijk, zegt Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten: “We willen het beleid niet altijd van bovenaf opleggen. We vragen onze inwoners steeds vaker mee te denken over oplossingen. Het is dus goed dat jongeren bewust worden gemaakt van het feit dat ze invloed kunnen uitoefenen.”

Kennismaken met politiek
Leraar Otto Kleingeld deed met zijn klas mee aan de Democratiespelen om studenten kennis te laten maken met de politiek: ‘Studenten raken zo betrokken bij de problematiek van de politiek. Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn standpunten erdoor krijg en hoeveel water doe ik bij de wijn om toch zoveel mogelijk van mijn ideeën gedaan te krijgen? Dat is heel leerzaam. Daarnaast krijgen ze een goed inzicht in hoe het systeem van debatteren werkt. Vragenrondes, discussie, formaliteiten. Studenten vroegen na afloop meteen of we dit vaker gingen doen. Ze waren erg enthousiast!’

Beste debaters en adviezen
In elke deelnemende klas werd een beste debater gekozen. Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten trekt uit deze debaters drie studenten om hen met deze prestatie te feliciteren.

De studenten gaven per klas ook een advies aan de school over verbetering van de busverbinding station Zwolle – Deltion College. De beste drie adviezen worden op vrijdag 28 oktober gepresenteerd. Bert Beun maakt het winnende advies bekend en licht de keuze toe.

Artikel delen:

Reageer