Club Cele: Over vrijhandelsverdragen

Zwolle – Een kippenbout die met chloor is ontsmet, zware aardbevingen door schaliegaswinning of megaclaims van het internationale bedrijfsleven. In Amerika speelt dit alen de komst van moderne handelsverdragen haalt deze verschijnselen ook naar Nederland. Op 1 november gaan Geert Kuipers (Kennispoort Agro-Food)en Klaas Johan Osinga (LTO Nederland) met elkaar en het publiek in gesprek onder leiding van moderator Niesco Dubbelboer.

De gevolgen van handelsverdragen zijn voor iedereen merkbaar. Maar om welke gevolgen gaat het en zijn ze wenselijk? De bekendste handelsverdragen zijn CETA en TTIP. CETA is een verdrag met Canada en TTIP is het verdrag met de VS. Deze moderne handelsverdragen leiden tot gemixte reacties en veel maatschappelijke discussie. Amerika, Canada en internationale handel voelen misschien als een ver-van-je-bed-show, maar dat is het niet.

Tijdens Talk of the Town Zwolle zal Niesco Dubbelboer van het forum Meer Democratie een heldere inleiding geven over handelsverdragen. Daarna gaan Klaas Johan Osinga (LTO Nederland) en Geert Kuipers (Kennispoort Agro-Food ) met het publiek in gesprek over wat dit betekent voor Zwolle.

Het onderwerp zal deels vanuit de agricultuur worden benaderd omdat deze sector in Nederland het sterkst zal worden beïnvloed door de verdragen. Bovendien hebben beleidsveranderingen op het gebied van voedselproductie directe gevolgen voor de voedselketen en de volksgezondheid. Tot slot zullen we ons afvragen wat de komst van deze moderne handelsverdragen betekenen voor de democratie.
  
Samen gaan we op zoek naar de antwoorden op vragen als: hoe beïnvloeden handelsverdragen het dagelijks leven van inwoners van Zwolle en Overijssel? Willen we dit? En wat zijn de alternatieven?

Een ver-van-je-bed-verhaal is het in ieder geval niet. Wil je weten wat jij kan doen om deel te nemen aan de ‘Vrijhandelsverdrag-discussie’? Of ben je benieuwd wat de invloed van TTIP of CETA heeft op jouw omgeving? Kom dan langs bij Talk of the Town Zwolle van Club Cele op 1 november.

Club Cele | Talk fo the Town Zwolle: ‘De directe gevolgen van een Vrijhandelsverdrag’ vindt plaats op 1 november vanaf 20.30 uur tot 22.00 uur in Café Foyé (bovenfoyer).

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Stop maar met het steken van energie in handelsverdragen. Wat er ook in staat, er is altijd wel een partij die een veto uitspreekt. Laten we ons gelukkig prijzen met die we al hebben, maar meer komen er niet bij.


    ⚠️ Meld

Reageer