De beats van het blauwwitte hart

Zwolle – In Hedon werd donderdagavond als primeur de nieuwste videoclip van De Fakkelteit en Stadkamer vertoond met als titel "Onze Cult". Met een dreunende beat brachten ze het belang van kunst en cultuur voor de Zwolse jongeren in tekst en geluid in beeld. Meer dan honderdvijftig Zwollenaren waren naar Hedon gekomen voor het programma Zwolle (a)Live. Niet alleen De Fakkelteit liet van zich horen, maar ook het nieuwe Zwolse Mannenkoor De Koorbazen. Onder aanvoering van topdirigent Paul Maaswinkel brachten ze in zwarte outfit en de meesten met opgestroopte mouwen hun versie van een Radiohead nummer ten gehore. Met hun krachtige en zware stemmen en uiterst stoere gezichtsuitdrukkingen benadrukten de vijfentwintig mannen dat er een heel nieuw geluid is toegevoegd aan korenstad Zwolle.

dsc_0989.jpg

Deze avond wilde Zwolle laten zien wat ze allemaal in huis hebben en welke initiatieven er op verschillende plekken in de stad worden genomen. Zwolle blijkt een erg initiatiefrijke stad te zijn, waar veel gebeurt. De avond werd geopend met "de talk van de avond" door cultureel antropoloog Jitske Kramer, waarin ze zich afvroeg hoe je van Zwolle een sterke "tribe" (stam) kunt maken, waar het veilig is en die klaar is voor de verandering. Volgens haar bouw je alleen een stadscultuur op als je met elkaar in gesprek gaat "aan het kampvuur" en ook luistert naar afwijkende meningen en minderheden. Volgens haar is democratie niet hetzelfde als "de meerderheid beslist", maar moet aan minderheden de vraag gesteld worden "Wat heb je nodig om met de meerderheid mee te kunnen gaan?" Haar stelling was "Culturen die geen diversiteit kennen sterven uit!"

Vele Zwolse initiatieven werden gepresenteerd. Emmely Lefèvre vertelde over haar ervaring met het stadsstrand van deze zomer. Jos van Leussen wil van de gronden rondom de stad die oorspronkelijk voor woningbouw waren bedoeld inzetten voor biologische landbouw samen met stadsboeren en andere ondernemers. André van den Akker van Blauwvinger Energie wil zoveel mogelijk daken in Zwolle van zonnepanelen voorzien. Diana van der Stouw vertelde van hun succes met de nieuwe buurtmoestuin Hof van Breecamp en Koos Bakker uit Westenholte dat er zich voor het project Stinskracht al tachtig buurtbewoners hebben gemeld die andere buurtbewoners willen helpen. Sandra Veltmaat is in Dieze het Wijbedrijf begonnen. Fractievoorzitter Gerdien Rots van de ChristenUnie reageerde met “Ik raak onder de indruk van de kracht van onze stad” en wil bij de komende begrotingsbehandeling in de gemeenteraad financiële ruimte scheppen om al deze initiatieven nog verder te versterken.

Willemien van den Brink van “Jouw zorg is mij een zorg” wil door middel van een artistiek onderzoek de effecten van de terugtrekkende overheid onderzoeken bij wijkbewoners. Karst Klein van Binthout heeft het initiatief genomen samen met Zwollenaren die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt bomen te zagen en hiervan meubels en andere mooie spullen te maken. Elsbeth Boes van “Samen Zwolle” wil mensen die hulp vragen en mensen die hulp nodig hebben makkelijker met elkaar in contact brengen. Voor veel initiatieven is hulp of toestemming van de gemeentelijke overheid nodig. Tijdens de avond reageerde het publiek met een zucht op de opmerking ” ……. en dan krijg je te maken met de overheid.” Wethouder jan Brink had dit ook gehoord en reageerde daarop met “Als gemeente willen we voorbij de verzuchting” en maakte daarmee duidelijk dat het gemeentebestuur de initiatieven van harte wil ondersteunen. Ook bij gemeenteambtenaren gaat het blauwwitte hart harder gaat kloppen als Zwollenaren met een goed initiatief zich bij de gemeente melden. Eén van de slogans tijdens deze avond luidde “In Zwolle regelen we het samen.”

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

 

Artikel delen:
Reacties 9
 1. @Redactie

  Het nummer is inderdaad van een head. Alleen geen Motorhead, maar Radiohead. Misschien kan dat aangepast worden?

  ———————-
  Dank voor je attentie, het is aangepast!


  ⚠️ Meld

 2. Radiohead produceert, ondanks hun atypisch klinkende muziek, kwaliteitspop van de bovenste plank met een kleurenrijkdom in de harmonieën die sterk aan Claude Debussy doen denken.
  Mooi dat dit Zwolsche Mannenkoor een nummer van die band covert.
  Maar welk nummer is dit dan en zijn er ook opnamen van?


  ⚠️ Meld

 3. Hallo Hennie, ik heb je verslag direct verspreid na plaatsing maar bedacht dat het ook wel leuk is om alsnog een berichtje achter te laten. Net als Dick ben ik blij met jouw verslag, thnx daarvoor. Het is een mooie samenvatting van een geweldige avond die voor een echt Zwols ’tribe’-gevoel heeft gezorgd. Groet, Bianca Meekers (1 van de initatiefnemers van Zwolle (a)Live!)


  ⚠️ Meld

Reageer