CCC-leerlingen op pioniersreis naar India

Zwolle- Over de grenzen kijken, de wereld ontdekken en kennis maken met en leren van andere culturen. Dat is wat voor twaalf leerlingen van het Carolus Clusius College de afgelopen week centraal stond. Zij reisden namelijk samen met twee docenten af naar Bangalore in India voor een zogenoemde pioniersreis.

ccc.jpg 

De reis was bedoeld om kennis te maken met de Bangalore International Academy en een samenwerking voor uitwisselingsprojecten aan te gaan. Daarnaast stond de uitwisseling voor de CCC-leerlingen met name in het teken van het ontdekken van de Indiase cultuur en het onderwijssysteem. ‘Door kennis te maken met andere landen, culturen en het onderwijs leren onze leerlingen buiten kaders te leren, zichzelf te presenteren en om te gaan met cultuurverschillen’, vertelt Ard de Graaf, teamleider vwo en één van de begeleiders tijdens de reis.

Het thema van de uitwisseling was ondernemersschap en de manier waarop maatschappelijk verantwoord ondernemen daar een plek in neemt. Binnen dit thema bezochten de CCC-leerlingen een IT start-up en werkten zij samen met de Indiase leerlingen aan een project. Een mooie ervaring waarin de verschillen in het onderwijs al snel zichtbaar werden.

Om zich nog meer te verdiepen in de Indiase cultuur verbleven de leerlingen in gastgezinnen. Zo werden zij onderdeel van de gezinnen en konden zij het ‘echte’ India beleven. Van het bezoeken van een bruiloft en boodschappen doen tot het koken van een pittige maaltijd en het dragen van traditionele Indiase kleding. En natuurlijk konden ook de culturele hoogtepunten van Bangalore niet overgeslagen worden. ‘Het was voor onze leerlingen een ervaring om nooit te vergeten. De gehele reis zijn we als school zo hartelijk ontvangen door de Bangalore International Academy. Volgend jaar gaan we zeker terug!’

Artikel delen:

Reageer