De rechtsstaat onder druk

Zwolle – "De Nederlandse rechtsstaat staat onder druk." Dat stelt minister van staat Herman Tjeenk Willink. Daarmee leidt hij de debatavond in op dinsdag 29 november in het gerechtsgebouw in Zwolle. Een gesprek over rechtspraak in een complexe samenleving, waar iedereen bescherming zoekt bij de rechter, maar tegelijk aan zijn stoelpoten zaagt. Publiek is van harte welkom, de deuren zijn openen om 19.30 uur.

De samenleving is in rap tempo complex en onoverzichtelijk geworden. Fundamentele waarden en normen staan onder spanning. Conflicten die vroeger binnen de sociale verbanden van familie, vereniging of kerk werden opgelost, legt de burger nu voor aan de rechter. Terwijl een rechterlijke uitspraak niet meer vanzelfsprekend op draagvlak kan rekenen. Aan de andere kant treedt de overheid terug. Zij laat het aan ‘de markt’ en de burger. Maar de overheid reageert wel op incidenten met nieuwe regels. Regels die soms de bevoegdheden en beoordelingsruimte van de rechter ontnemen. Ondertussen verwacht de samenleving dat de rechter deze tegenstellingen onder ogen ziet. Wat betekent dit voor de burger, de samenleving en voor de rechtsstaat?

Inleiding op het tafelgesprek wordt gegeven door Herman Tjeenk Willink, minister van Staat. Daarna volgt het tafelgesprek met onder andere Klaas van der Kolk (docent recht bij Windesheim), Matthieu Verhoeven (rechter), Roel van Faassen, strafrecht advocaat, onder leiding van Sandra Schreuder, rechter. Het debat is op dinsdag 29 november bij de rechtbank Overijssel, Schuurmanstraat 2 in Zwolle. De deuren zijn open vanaf 19.30 uur; het programma begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen. Aanmelden is gewenst via lezing@windesheim.nl. Het programma wordt ook live uitgezonden via www.windesheimindialoog.nl Peper & Zout is een reeks smaakmakende gesprekken over uiteenlopende thema’s, georganiseerd door Windesheim in Dialoog. Levendige discussies, reflectie en diepgang in een luchtige setting, voor iedereen toegankelijk. Deze editie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de rechtbank Overijssel, het Zwolsch Juridisch Genootschap en de opleiding Recht van Windesheim.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Tja, de laatdunkende berichtgeving over rechters door onze tendentieuze media doen hier zeker niet goed aan. En zoals altijd, als je het maar vaak genoeg schrijft blijft het vanzelf hangen.


  ⚠️ Meld

 2. “Fundamentele waarden en normen staan onder spanning” hoor ik vaker, maar niemand zegt er ooit bij welke.

  “Maatschappelijke ontwikkelingen gaan sneller dan ooit” doet het ook goed in een toespraak of persbericht, maar wat betekent het nu voor het leven van alledag?

  “Steeds meer mensen…” is ook zo’n goeie.

  Het klinkt interessant maar het zegt helemaal niks.


  ⚠️ Meld

Reageer