Bijzonder eerbetoon aan jarig Sinterklaasmuseum

Zwolle – Groot feest op en vanaf 11 november aan de Assendorperstraat. Want dan bestaat het unieke Sinterklaasmuseum Zwolle precies tien jaar. En dat wordt uitbundig gevierd met allerlei leuke activiteiten in het museum, in de winkel Meinesz&Bennesz, maar ook bij de overburen: het Dominicanenklooster. Ter ere van het jubileum wordt daar een zeer bijzonder Sint Nicolaas Altaar ingericht.

meine_boonstra_1_van_1.jpg

Vrijdag 11 november is het alweer tien jaar geleden dat het unieke Sinterklaasmuseum Zwolle de deuren opende voor publiek. Elk jaar daalden zo'n vierduizend bezoekers in de feestwinkel Meinesz&Bennesz de trap af naar het allerkleinste museum ter wereld. Op niet meer dan twaalf vierkante meter bevindt zich daar een sinterklaascollectie met de meest uiteenlopende voorwerpen.
Eigenaar Meine Boonstra is helemaal klaar voor het jubileum. Op het gebied van feestvieren en leuke dingen bedenken weet de feestwinkelexploitant uiteraard van wanten. ‘Sint Nicolaas ligt begraven in Bari in Italië, aan de voet van de Sint Nicolaasbasiliek, die wordt beheerd door Dominicanen', vertelt hij. ‘De Zwolse Dominicanen waren graag bereid om ruimte in de kerk beschikbaar te stellen voor een speciaal jubileumaltaar, dat van 11 november tot 7 december 's middags te bezichtigen is, van dinsdag tot en met zaterdag. In het portaal van het klooster is een kleiner altaar opgesteld, dat de hele dag door kan worden bezocht. Het leuke is dat Thomas Volkers die het Sinterklaasmuseum op 11 november 2006 als Sint Maarten opende, inmiddels is toegetreden tot de Dominicanen. En zo komt alles samen.' Hij lacht. ‘Is het niet leuk: vanuit ons piepkleine, volle museum wandelen de bezoekers naar het grote, rustgevende museum. Mooier kun je het niet hebben.'
En er is meer. ‘We willen dat anderen ook meegenieten van dit jubileum', zegt Meine. ‘Daarom hebben we een gift geschonken aan een weeshuis in Myanmar, een project waarmee mede-Assendorper Marianne Das zich bezighoudt. En we hebben een bijdrage geleverd aan de stichting Kind in Beeld, die leuke activiteiten organiseert voor kinderen uit Zwolse gezinnen met een laag inkomen.'
Het wordt een mooi jubileum op 11 november, een echt Assendorps feest met uitstraling naar de hele regio. ‘We richten een kleine expositie in bij Everyday Bread & Coffee, onze buurman, die ook allerlei sinterklaaskundige versnaperingen op het menu heeft. En onze eigen etalage krijgt natuurlijk ook een feestelijke uitstraling. Daarnaast organiseren we nog allerlei verrassingen. Het wordt een waar feest, zoals het de goedheiligman betaamt!'
Openingstijden:
Dominicanenkerk, Assendorperstraat 29 : dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. Portaal Dominicanenklooster: maandag tot en met vrijdag: 8.30 tot 22.30 uur en
op zaterdag van 8.30- 17.00 uur
Sinterklaasmuseum Assendorperstraat 82: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00-18.00 uur
Voor meer informatie: Meine Boonstra tel. 06-455 943 74

Artikel delen:
Reacties 32
 1. @vdberg

  Meine had belooft dat er gewoon de originele Pieten van vroeger aan het feest meedoen dit jaar. Of er aan die belofte wordt vastgehouden is afwachten.

 2. Heb jij een plaatje van die originele Pieten? Die vaststaande Pieten die absoluut niet zijn gewijzigd de afgelopen 100 jaar? Die originele statische Piet van vroeger?

  (die niet bestaat, want Piet veranderd al 100 jaar continue, maar moet nu in ene statisch worden)

 3. @dearmekinderen

  Geen witte Pieten. Geen fel gekleurde Pieten. Geen roetpieten. Bruine of zwarte Pieten is meer traditioneel.

 4. @steven, precies. In de meeste steden blijft dat ook gewoon zo. Dit is echt meer een Randstedelijke discussie. Ik las vandaag dat de tegenstanders van zwarte piet weer gaan demonstreren bij de landelijke intocht van sinterklaas. Als burgemeester zou ik gewoon een demonstratie verbod invoeren op die dag. Een stelletje zielepieten zijn het, die een leuk en traditioneel familie feest lopen te verzieken. Over de rug van kinderen.

 5. Jammer, dat de meest reacties over dit geweldige bericht van Meine meteen worden overschaduwd door die achterlijke discussie. kan het alleen maar daar over gaan? misschien moeten mensen gewoon hun mond houden over de discussie en dan verdwijnt hij misschien vanzelf wel weer. maar door hem herhaaldelijk het leven in te roepen, roep je de verandering over onze traditie af zelfs als je pro zwarte piet bent.

 6. Zeker een mooi initiatief van Meine . Maar stilzwijgen gaat echt niet lukken als een stelletje tegenstanders van zwarte piet weer gaan demonstreren bij de landelijke intocht van sinterklaas. Daarom ben ik voor een demonstratie verbod bij de intocht. Ik kan mij voorstellen dat jij als verhuurder van hulp sinterklazen moeite hebt met deze hele discussie.

 7. @benjamin

  Ze moeten die anti Piet demonstranten in de zak stoppen en naar Spanje sturen.;)

 8. Nou eerder naar Suriname, Afrika of de Antillen. 😉 daar speelt deze rare discussie helemaal niet. Kunnen ze misschien wat van leren.

 9. @Steven, ik weet niet of het bedoeld of onbedoeld is, maar de pieten in het filmpje uit Suriname, zijn slechts gedeeltelijk geschminkt. Gezien jouw reacties heb ik de indruk dat jij tegen roetpieten, gekleurde pieten e.d. bent. Vind het van daaruit dus vreemd dat je dit filmpje deelt om je punt te maken.

  Overigens vind ik ook dat de discussie overtrokken is en dit kinderfeest niet verstoord moet worden door zeurpieten. Van de gekke dat er pieten met (gelukkig onzichtbare) doorgeladen geweren aanwezig moeten zijn om, waar nodig, in te kunnen grijpen.
  Zoals Frank Boeijen al treffend beschreef in zijn hit De Wereld: De wereld is lelijker dan ik dacht……… (van twee kanten te benaderen uiteraard :D)

 10. Goed nummer idd

  Frank Boeijen al treffend beschreef in zijn hit De Wereld

  Hij heeft meer, veel meer goede teksten geschreven.

 11. Vond dit (veruit) de beste Sinterklaaslink hier gepost. Op een ander topic weliswaar. Zwaar historisch verantwoord ook, afkomstig van Mike70.

  zwart/wit 😮

  En nog eens een Frnak Boeyen-connectie.

 12. Heb het altijd een charmant idee gevonden. Zo'n klein museumpje dat je maar met een paar mensen tegelijk kunt bezoeken. En je moet geloof ik ook niet te lang zijn. Of heb ik een verkeerd beeld ervan?
  In ieder geval mijn felicitaties voor dit 10-jarig jubileum. En hopelijk komen nog vele decennia erbij.

 13. Schijnbaar niemand kijkt echt op van de oorspronkelijk door Mike gepostte link uit 1935 😮 Zie 17:12, nou ja dit feit zal dan bij iedereen bekend zijn.

  Heb zelf trouwens niet echt een Piet-evolutiemening. Begrijp dat velen nixxx meer willen veranderen (na de boze Piet met ringen, de roe en de zak om stoute kinderen mee te nemen). Begrijp ook dat veel mensen moeite hebben met 'zwarte Piet'….schijnbaar al minstens vanaf 1935.

 14. Kende het filmpje al. En de pieten zaten ook op een paard, hé. Weliswaar waren die paarden dan wel weer zwart. Tijden veranderen sneller dan menigeen denkt.

 15. Ongelooflijke beelden he! Idd, pieten ook op paarden. En de paarden (voor zover ze bij intochten zijn) zijn ook lang niet altijd schimmels meer.
  Sommige mensen hebben ook sowieso moeite met veranderingen.

  Er zijn hele bataljons hulpverleners die hun zakken met o.a. deze "moeite" vullen.

 16. Goh Dick en Bernard zijn het samen weer eens met mekaar eens dat zwarte piet moet veranderen?Fijn dat jullie het na jaren nog steeds zo goed kunnen vinden.Is Zwolse toevallig ook aanwezig.
  De Pvda is goed en de Pvv is slecht .

 17. Misschien is het een idee om al de uitkeringen van de tegenstanders van zwarte piet stop te zetten,en ze een baan te laten zoeken dan hebben ze ook niet de hele dag de tijd om te stoken en aan de kont te krabben.

 18. @Passant

  Goed kijken. Zitten ook donkere tussen. En dan daarbij gaat het niet enkel en alleen om de Pieten, maar dat juist de Surinaamse bevolking totaal geen probleem heeft met het Sinterklaasfeest in Suriname.

 19. @ Steven, geen probleem hebben met… waarom zouden ze dan (uit het filmpje) in 1935 in NL wél een probleem met zwarte pieten hebben gehad?

 20. Gefeliciteerd met dit jubileum, hartstikke leuk, zo ook de medewerking van het Dominicanenklooster. Waarom moet bij dit bericht ook weer de Pietendiscussie worden opgerakeld? Volledig off-topic.

 21. @dick

  In die tijd probeerde men ook al veranderingen door te voeren en schijnbaar dacht de algehele bevolking daar destijds ook al anders over.

 22. @Steven, eens dat men geen probleem heeft met het feest.
  Echter, zie je daar zowel volledig zwarte als, half zwart geschminkte pieten. Precies een verandering waar men zich hier nu tegen afzet (zwarte vegen versus volledig geschiminkt).
  In die zin, snap ik dus niet het aanhalen van deze film, als je pertinent tegen veranderen bent.

  @Rogiert, Jij bent het niet eens met Dick en Bernard, dus PVV is goed, PvdA is slecht? Of is dat net zo'n kromme redenering?

 23. @ Passant klopt is een hele kromme redenering die jij hier neer zet.
  Maar misschien kun je raad vragen bij Dick of Bernard het hoe en waarom.
  Die willen je vast wel verder helpen.

 24. @Passant

  Je hebt waarschijnlijk mijn zin verkeerd opgevat. Men was er toen ook al niet mee eens dat Pieten wit moesten zijn.

Reacties zijn gesloten.