Nieuw studentenhuis buitenlandse studenten

Zwolle – Het nieuwe studentenhuis voor buitenlandse studenten van het Windesheim Honours College is vandaag officieel geopend. Windesheims collegevoorzitter Henk Hagoort onthulde samen met de Zwolse wethouder van Onderwijs Jan Brink de nieuwe naam van het pand aan de Dortmundstraat | Lunenstraat in Zwolle: The Hive. Deze naam is gekozen uit inzendingen van de studenten zelf.

Volgens Kareem de Vries, de student die deze naam bedacht heeft, staat The Hive (bijenkorf) voor een plek waar mensen samen leven en constant bezig zijn met het veranderen en vernieuwen. ‘Bijen zijn zeer innovatieve wezens die net als wij ook samen leven en werken en zijn een slimme metafoor voor onze nieuwe huisvesting."

Samen leren, samen leven
Windesheim heeft een Honours College, waar een mix van Nederlandse en internationale studenten de bacheloropleiding “Global Project and Change Management” volgen. Zij leren hoe ze via projecten het gedrag van mensen kunnen veranderen en zo kunnen bijdragen aan een betere wereld. ‘Een belangrijk aspect in het onderwijsconcept voor deze kwalitatief hoogwaardige honours-opleiding is het samen leren en samen leven’, zegt Lineke Stobbe van het Windesheim Honours College. ‘In onze nieuwe studentenhuisvesting zijn de studenten daarom in units gevestigd met gezamenlijke ruimtes, wat niet het geval was in hun vorige huisvesting aan het Talentenplein.’ De opleiding, die nu zeven jaar bestaat, groeit hard: dit jaar zijn 76 nieuwe studenten gestart t.o.v. 48 vorig jaar.

Studentenhuisvester SSH beheert het pand. Zij heeft de kamers gemeubileerd en het studentencomplex mooi ingericht, zodat de studenten dit niet allemaal zelf hoeven te regelen.

Groeiend aantal uitwisselingsstudenten

Internationalisering is een van de speerpunten van Windesheim. Het Honours College is hier een belangrijke exponent van. Ook zet Windesheim nadrukkelijk in op meer uitwisseling van zijn studenten met buitenlandse hogescholen en universiteiten via zogenaamde exchange programma’s: studieprogramma’s van een half jaar die Windesheimstudenten in het buitenland volgen, en buitenlandse studenten die dergelijke programma’s bij Windesheim volgen. Dit najaar zijn er ruim 100 studenten meer naar het buitenland gegaan als vorig jaar: 342 (2016-2017) t.o.v. 225 (2015-2016). Ook voor komend voorjaar wordt een toename verwacht. Het aantal studenten dat vanuit het buitenland voor een semester in Windesheim komt studeren is de afgelopen jaren ook flink gegroeid en ligt momenteel boven de 200.

Naast de toename van uitwisselingsstudenten, zet Windesheim ook in op een groei van het aantal voltijdstudenten: in 2018 en 2019 starten nieuwe Engelstalige bacheloropleidingen op het gebied van International Business.

De afgelopen jaren is flink geïnvesteerd in het opbouwen van goede relaties met buitenlandse hogescholen en universiteiten en ook de komende jaren staat dit punt hoog op de agenda. Bestuursvoorzitter Henk Hagoort: ‘Wij willen onze studenten goed voorbereiden op een steeds internationaler wordend ondernemingsklimaat. Het is niet alleen goed voor hun persoonlijke ontwikkeling maar dan zijn zij ook van extra waarde voor de bedrijven waar zij straks gaan werken, en dat is weer goed voor de economische ontwikkeling van de regio.’

 

Artikel delen:

Reageer