Tweederde meerderheid voor Zwolle Fonds

Zwolle – Om een ondernemersfonds voor de binnenstad in te kunnen voeren moesten minimaal tweederde van de uitgebrachte stemmen voor zo’n fonds zijn. Met een dubbeltje op zijn kant is aan deze wettelijke eis voldaan. 66,77% van de stemmen zijn voor het Zwolle Fonds. Wethouder Filip van As en Peter Pels van Citycentrum Zwolle maakten donderdagmiddag in het gemeentehuis de uitslag van de stemming bekend. Er waren 621 stemgerechtigden, waarvan er 334 hebben gestemd. 223 stemmers waren voor en 111 tegen.

dsc_1023.jpg

Het tellen van de stemmen is gedaan door notaris Marieke Buit van het advocaten- en notarissenkantoor Nysingh: "Vanmorgen is de doos met stembiljetten bij ons afgeleverd door de gemeente en we zijn er de hele dag mee bezig geweest." Ook aan de andere wettelijke eisen is voldaan zodat het Zwolle Fonds begin 2017 van start kan gaan. De afgelopen tijd heeft het stemproces wel voor de nodige beroering gezorgd en volgens Peter Pels zijn er hier en daar wel fatsoensnormen overschreden. "Wij hebben daar niet aan meegedaan en zijn altijd netjes gebleven." Ook tegenstemmers en niet-stemmers zullen middels een gemeentelijke heffing moeten gaan bijdragen aan dit fonds. Van As feliciteerde de initiatiefnemers met dit resultaat en is blij met deze uitslag: "Hoewel er nipt aan de wettelijke eis van tweederde meerderheid is voldaan, mag wel gesteld worden dat er sprake is van een breed draagvlak." Hij ziet uit naar samenwerking met het Zwolle Fonds en nam al vast een voorschot voor de kerstverlichting in 2017, die dit jaar nog voor een groot deel door de gemeente wordt gefinancierd.

Peter Pels, voorzitter van Citycentrum is ook blij met de uitslag, maar erkende dat deze uitslag “nog wel wat inspanning vraagt om de samenwerking tussen alle ondernemers tot stand te brengen.” Wel verwacht hij dat ook tegenstanders meer betrokkenheid zullen gaan tonen: “Als je meebetaald wil je ook meedoen.” De gemeente gaat nu te maken krijgen met “een blok van ondernemers, die soms naast en soms tegenover de gemeente zullen gaan staan.” Nu aan de wettelijke eisen voor een ondernemersfonds is voldaan zal gestart worden met de oprichting van Stichting Zwolle Fonds en zullen er kwartiermakers worden aangezocht om deze oprichting verder op te pakken. Ook krijgt deze stichting een bestuur en Pels deed een oproep aan de ondernemers van de binnenstad om hier aan mee te doen. “Er moet een bestuur komen dat gedragen wordt door de ondernemers.”

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 11
  1. Lullig voor die 1/3. 111 stemgerechtigden dus.

    Er waren 621 stemgerechtigden, waarvan er 334 hebben gestemd. 223 stemmers waren voor en 111 tegen.

    Over welk bedrag gaat het op jaarbasis?


    ⚠️ Meld

  2. Dat gaat op basis van OZB waarde Dick. Grofweg tussen 250 en 850 euri per jaar. Meerdere vestigen in de binnenstad betekend meer bijdragen!


    ⚠️ Meld

Reageer