Zwolle helpt allochtonen politiek actief te worden

De gemeente Zwolle organiseert samen met het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) in het voorjaar van 2008 speciaal voor Zwollenaren van allochtone afkomst de basiscursus “Oriëntatie op de lokale politiek”. De gemeente hoopt met deze cursus te bereiken dat meer Zwollenaren van allochtone afkomst politiek actief worden, want allochtonen zijn ondervertegenwoordigd in de lokale politiek.

Vijftien procent van de Zwolse bevolking is allochtoon en toch zijn vrijwel alle raadsleden van Nederlandse afkomst. De gemeente Zwolle heeft de cursus eerder in 2005 georganiseerd en toen was de belangstelling groot. Aysenur Ekici heeft destijds deelgenomen aan de cursus en is sinds maart 2006 raadslid in Zwolle geworden. Op verzoek van de gemeenteraad wordt nu een nieuwe cursus georganiseerd. Deelname aan de cursus is gratis.

De gemeente organiseert de cursus samen met het IPP: een landelijke organisatie die al ruim 10 jaar op succesvolle wijze allochtonen bij de politiek probeert te betrekken. Deelnemers hebben voor de cursus geen vooropleiding nodig, wel is het van belang dat ze geïnteresseerd zijn in de (lokale) politiek en dat ze de Nederlandse taal beheersen. Aan het einde van de cursus kunnen ze een getuigschrift krijgen. Deelnemers leren in een ontspannen omgeving en op een duidelijke manier welke mogelijkheden er zijn om zelf invloed uit te oefenen op het beleid in de gemeente. Ze krijgen informatie over de Nederlandse politieke stromingen, over het functioneren van politieke partijen en over het stelsel van de Nederlandse lokale democratie. Ook leren ze de basis van het presenteren en het debatteren. Bij de cursus zullen af en toe ook ervaren politici aanwezig zijn. Uit eerdere cursussen is bekend dat het enthousiasme waarmee zij over de politiek vertellen, zeer motiverend op de deelnemers werkt.

De cursus start op woensdagavond 20 februari 2008 en wordt daarna vervolgd op 5 en 19 maart, 2, 16 en 23 april 2008.Belangstellenden kunnen zich tot donderdag 15 december a.s. opgeven. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Theo Claas, raadsgriffie Zwolle, tel: (038) 498 2112 of mailen naar raadsgriffie@zwolle.nl voor aanvullende informatie of om zich aan te melden.

Artikel delen:
Reacties 53
 1. Tjonge jonge, het allochtoontje knuffelen houd maar niet op. Als onze eigen oudjes nou eens wat meer verwend weren, maar nee die zijn blijkbaar niet zwart genoeg, dragen geen burka en hebben geen dikke snor onder hun neus. Verwerpelijke samenleving hier in Nederland.

 2. Precies Joop, Partij van de allochtone anus. Helaas zijn er tot op heden teveel anus aanhangers waardoor ik bakken teveel aan belasting betaal. Relatief belasten zei ons sociale stelsel buiten alle proporties. We koken gaar in onze eigen stoofpot. Bovendien mag je in Nederland het beesie niet bij de naam noemen. Marokanen zijn de zogenaamde noord Afrikanen. Nou ik zeg: toen pissen plassen werd, is het gezeik begonnen!

 3. Te gek voor woorden dat die 15 procent allochtone Zwolse bevolking toch zeker voor 50 procent aan overlast veroorzaakt. Steek je kop in het zand en je ziet er niets van is het beleid van tegenwoordig. Maar eens komt die beruchte druppel.

 4. Heeft zeker met jaloezie te maken; iemand iets misgunnen omdat ze om wat voor reden ook minder of anders zouden zijn als ons. Gebeurde in de geschiedenis enorm vaak: Romeinse rijk; 2e Wereldoorlog; ONS (TROTS OP NEDERLAND) gedrag in Indonesië en enorm lang als lijstaanvoerder in de wereld in de slavenhandel. Laat ik maar stoppen; voor mij zijn ALLE mensen gelijk.

 5. nee dick dat zijn ze niet voor jou want jij veroordeelt mensen op de rechter vleugel (zie het gescheld op meneer wilders en mevrouw verdonk door jou) dus wat je hier staat te verkondigen klopt van geen ene kant en je moet helemaal ophouden om de tweede wereld oorlog erbij te halenwant dat is gewoon gebrek aan discussie door jou rond uit zielig om dit erbij te gaan halen. >:(

 6. Joop ik veroordeel niemand in deze wereld, heb ENKEL een mening die er vaak haaks op staat. Maar je bent zeker erg verwonderd als ik je meldt dat wij toch minsten 3,4 Wilders/VVD/tante Riet aanhangers in onze VRIENDENkring hebben. Laat staan in de kennissenkring. Samen & met respect (oa voor elkaars mening) eten, drinken en vrolijk zijn 😉

 7. Natuurlijk niet fluitketel maar mijn vorige bericht kwam er niet op. Ik ben wel gewend dat mijn mond wordt gesnoerd door de waarheid te verkondigen. Deze discussie zou gebasseerd moeten worden op de feiten en niet op het zogenaamde redelijksheidssyndroom zoals onze blonde rakker uit de 2e kamer al zei.

 8. @ amg:

  dick maar zo denkt p.v.d.a niet

  ?!
  Zoals je gister op Nova hebt kunnen zien denken de miljoenen pvda-ers GELUKKIG lang niet allemaal hetzelfde over veel onderwerpen. Het socialisme bindt echter 😉 Als we wel hetzelfde dachten……mag ik niet meer aan herinneren van Joop……..dan maar aan het communisme :-

 9. Fluitketel?
  En dat na een fatsoenlijke vraag?

  Kost het moeite om een enigszins aanvaardbaar niveau te hanteren of was jouw verwijderde bericht soms ook van bedenkelijke aard?

 10. Fluitketel is de bijnaam van? Flip? Lachen 😀 dat iemand zich dus misschien zou kunnen laten verleiden tot een “niveau-Geen Stijl-reactie”. Trouwens “on-toppic” ben ik het er mee eens dat allochtonen een beetje geholpen worden in de politiek. Je kunt immers een sk**thekel aan politiek hebben (voorstelbaar) maar hoe wou je anders de democratie hoogtij laten vieren in een land, gemeente, provincie of het steeds belangrijker wordende Europa?
  Democratie en evenredige vertegenwoordiging gaan hand in hand, hoe kun je dan om de allochtonen heen? Als je dat al zou willen.

 11. Aan de criteria of iets van een bedenkelijk niveau is, valt ook zeker te twijfelen. En dan kan meneer dick wel met een soort van story-journalist verhaal naar buiten komen maar doe dat dan in ieder geval met enige ondersteuning van feiten die je daarvoor naar voren kan halen. Want als dit de broodjes zijn die jullie bakken dan sla ik over, bedankt.
  Maar vertel, waarom zouden we nog meer buitenlands spul binnenhalen, terwijl we bekend zijn met de hardnekkige problemen? Laten we om te beginnen nu die grens dichtgooien! Vervolgens gaan alle allochtonen, onze gasten, die in de criminaliteit belanden per direkt terug. Dat is naar mijn mening een interessant aantal. Bijkomend voordeel is dat dit tevens zorg zal dragen voor minder verkeer. Een verschijnsel waar ik me ook kapot aan erger, maar dat terzijde. Alleen diegene die zich al lang en breed hebben geïntergreert en zich fatsoenlijk gedragen mogen blijven. Daar is naar mening niks mis mee.

 12. Grappige vergelijking: moi met een roddel/rioolh*ernalist 😀
  Mag het ietsiepietsie duidelijker?

  als dit de broodjes zijn die jullie bakken

  waar gaat dit jullie-verhaal over Pascal?

  Eindelijk concreet: Wie heeft het over nog meer buitenlandsspul? Kan me haast al niet meer voorstellen dat je het tegen mij hebt. Toch heb ik de schone eer de enige naam in je bijdrage van 22:21 te mogen wezen. Grenzen dicht….ok vaker gehoord…..ook voor Polen? Bulgaren? En kunnen wij er zelf ook niet meer uit? Mag ik je er aan herinneren dat er helemaal/amper grensposten meer zijn?

  Mooi slot. Maar deze .

  allochtonen, onze gasten, die in de criminaliteit belanden per direkt terug

  is er echt 1 die al sinds Janmaat en die vent die bij Scania ontslagen is uhhhh R….. van de CD of CP, nee verder terug…..volgens mij skreeuwde boer Koekoek deze zwaar populistische kreet al. Tuurlijk willen wij (niemand) hier criminelen! Nederlanders moet je zwaar straffen. Maar allochtonen terugsturen????? Waarheen???? Land van herkomst???? Denk dat ze je bijvoorbeeld in Marokko zo ontvangen 😀 😀 😀 Bedoel het lukt al niet met onze rijksgenoten de Surinamers (voorheen rijksgenoten) en Antillianen; dacht je echt dat men die criminelen zo weer opneemt in hun gelederen?

 13. Die R…. is van. Wacht dat zoeken we op, ik sprak hem toen in die kroeg van Gertie O…. Kom dit wel tegen: Ten tijde van de gloriedagen van Janmaat en zijn partij, werd deze gepersifleerd door cabaretier Erik van Muiswinkel in de zogenaamde Zendtijd voor politieke partijen.
  Ook Wim de Bie parodieerde Janmaat af en toe tijdens de jaren ’80 in zijn programma’s met Kees van Kooten.

  Lachen idd. ff verder googlen: Grote vent, deed heel veel bier in om zieltjes te winnen……volgens mij zat ie bij CP’86 maar de woorden “crimineel” (die Pascal in een andere context gebruikte), “nationalisten”, “royementen” en “vreemdelingenhaat” branden me nog op de ogen. ALs je het niet erg vindt zoek ik niet verder maar ga P&W kijken. Trusten alvast!

 14. Overigens, en dat zul je vreemd vinden Pascal, ben ik ook voor een KEIHARDE aanpak van ALLE criminelen. Terugsturen van allochtonen is onmogelijk volgens mij, maar geef ze alle criminelen een hele kouwe douche!!! Nu ga ik echt.

 15. Ff GS-sen: Dick PWND pascal!!!
  Sterk betoog Dick!
  Pascal, ik lees veel frustratie, en je pleidooi gaat werkelijk helemaal nergens over. Ik denk dat je met Joop wel wel eens een beschuitje kan eten.
  Hahaha, minder verkeer door de allochtonen het land uit te zetten, hoe kom je er op? Heb je wel eens goed om je heen gekeken tijdens de ochtendspits? Veel allochtonen hoor!
  Tegenwoordig is denk ik jouw beeld van “allochtoon” (zwart g, dragen een burka en hebben een dikke snor onder hun neus)al lang geen allochtoon meer, maar nederlanders die hier geboren en getogen zijn. Helemaal als ze hun dubbel paspoort omzetten naar een nederlands paspoort(alsof dat intergratie helpt). dat is alleen een formaliteitje en dan ben je als allochtoon klaar toch?
  Denk je dat door strenge wetgeving je meer bereikt dan wanneer je tijd en energie gaat steken in je buren. En dan niet alleen in de allochtonen, maar ook in alle minder sociale autochtonen in Nederland? Zodra daar namelijk een budget voor vrij komt om ze aan de slag te krijgen hebben we precies hetzelfde verhaal “Ga maar werken, uitkeringtrekker!” of “Ik wil ook recht hebben op die subsidie!”. Het is nooit goed terwijl de problemen voor deze doelgroepen groeien en het de staat steeds meer geld (onze belastingcentjes waar iedereen tegenwoordig zo zuinig op is) kost. Met strengere straffen voor criminaliteit krijg je geen mensen aan het werk hoor! Ik steun elke cursus die de overheid geeft, want het bied de mogelijkheid om mensen zich te laten ontwikkelen. Hogere straffen betekenen, meer gevangenen die langer nutteloos stil zitten in onze “Hotels”. (Even de zedendelinquenten en zware jongens daar buiten gelaten.)

  Kopje thee nog Joop?

 16. de problemen worden steeds groter dus moet het keihard aangepakt worden maar ja slaap lekker verder jhon het komt allemaal goed veel cursusen geven en we reeden het wel in dit land . maar ja straks zitten onze kinderen met de problemen
  denk toch na man . kopje thee drinken jhon

 17. Zo he, lekker geslapen zeg. Na het lezen van de berichten kan ik toch in ieder geval concluderen dat Dick zijn naam eer aan doet.
  Maar goed, dit kan niet, dat kan niet, tja zo kom je ook nergens. Het is naar mijn mening absoluut ons probleem niet of het land van herkomst de crimineeltjes weer in de gelederen zou willen. Dan gaan ze maar bij Bin Laden in grot 3b aan een waterpijp lurken en leuke plannetjes beramen. Als je te gast bent, hoor je je aan te passen en de regels te accepteren, punt! Gevangenissen zitten voor het grootste gedeelte vol met allochtonen en programma opsporing verzocht spreekt eveneens boekdelen. De zogenaamde noord Afrikanen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 7 van de tien zaken. Niet te tollereren!

 18. Bovendien zijn er in Nederland een aantal lokaties waar je als Nederlander simpelweg in de minderheid bent. Als ik in Nederland het gevoel krijg dat ik op vakantie ben, nou dan zijn we echt flink doorgeschoten. Je voelt je gewoonweg niet thuis in eigen land. Dan kun je vervolgens met allerlei bullshit argumenten aankomen, maar dit kan toch echt niet. Of je nou links of rechts bent. Hier zijn we het hopelijk wel over eens.

 19. Niet alleen als je te gast bent, je hoort je altijd
  aan te passen in de omgeving waar je bent en de regels te accepteren. Eens dus. Waar gaat dit over?

  Maar goed, dit kan niet, dat kan niet, tja zo kom je ook nergens.

  Die ongeveer-cijfers heb je niet concreet P.? Je blaadt waarschijnlijk gewoon iemand of de Televaag/GS na?

 20. Maar een belangrijk verschil tussen jouw denken en het mijne (om het eens niet altijd zo persoonlijk te maken). Jij reageert in de trant van: Het komt alemaal door die buitenlanders en ze zijn zoveel crimineler: oprotten. Ik zeg: zoek concreet uit welke groep(en) de meeste overlast verzorgen en probeer er wat aan te verbeteren:
  – Opvoeding, bijv de ouders benaderen als het echt niet meer wil door anderen als Glenn Mill (zo schrijf je dat geloof ik) laten doen.
  – Werk is de sleutel ook vaak; krijg je geld waar je verantwoordelijk voor bent etc etc.

  Denk dat we bijvoorbeeld met de Maroc met 2-paspoorten en zoon van een Imam, Aboutaleb een hele goeie op Sociale zaken hebben (beter als “ouwe zeurzak minister Don”).

  Pascal denk jij dat Minister Wilders de mensen dichter bij elkaar zou brengen of juist uit elkaar zou drijven? Zodat halve Nederland tegen half Nederland in de loopgrave ligt? Om het al helemaal niet over Minister Rita te hebben……..die heeft eea namelijk al dubbel en dwars bewezen.

  Maar daar ging het hier niet over: Ik ben voor een politieke bijscholing van allochtonen. 😉

 21. @ Pascal:

  Bovendien zijn er in Nederland een aantal lokaties waar je als Nederlander simpelweg in de minderheid bent

  Nederlander? Met of zonder dubbelpaspoort?

 22. Nee Dick, kom op wees nu eens realistisch. Als een groep mensen die ongeveer 10 a 15 procent van de bevolking vertegenwoordigt, verantwoordelijk is voor meer dan 60 procent(ik hou het nog aan de magere kant) kun en moet je daar conclusies aan verbinden. En dat je je altijd hoort te gedragen, allochtoon of autochtoon, ben ik voor de verandering met je eens. En nee, niet concreet maar ik heb ogen en oren en die werken tot op heden prima, Dick. Daar heb ik geen cijfers en statistieken voor nodig. Of het nu om 60 procent of 70 procent gaat, het is gewoonweg te veel, veel te veel. Maar vertel, welke krant lees jij dan? Wordt die krant voorgelezen door een uil toevallig? Tjonge, kijk rond en zie wat er aan de hand is, ipv je als een pissebed onder een steen te verstoppen.

 23. Nu wordt de discussie anders:

  Stel dat ik dat (kan zo niet 1 2 3 vinden wat “dat” is) niet inzie….
  dan gaat P’s volgende stelling op:

  : Pascal
  En mensen die zelfs dat niet inzien zijn niet pro-black maar zijn zelf ook een pro-bleem!

  Dan ben ik dus een probleem.
  Hoe gaan we met problemen om…………..
  -Maken we er een uitdaging van?
  -Gaan we ze uit de weg?
  -Uit de weg ruimen????????

 24. @dick + pascal
  wow, wissel anders even telefoonnummers of adressen. Die discussie van jullie gaat nergens over….althans je blijft altijd mensen hebben die lijnrecht tegenover elkaar staan in deze!
  Volgens mij ging de discussie in eerste instantie over politiek en niet over percentages allochtonen anex diefstallen. Jullie laten hier je emoties de loop ipv inhoudelijke discussie te voeren.

 25. Wat betreft die lokaties….of dat nu met of zonder dubbel paspoort is kan me niet zo boeien. Het probleem is daar en dat kan toch niet mensen. En die blijkijkerspraat over opvoeding en scholing ed, hebben we nu niet al lang genoeg aan zitten modderen? Scholing… haha, werkgevers zitten over het algemeen echt niet te wachten op allochtonen. Want zie: men komt werknemers tekort terwijl er zat allochtone werkelozen zijn. Maar die willen ze niet! Ze zijn of te laat, of moe en vaak niet representatief voor je bedrijf. Zo is de werkelijkheid. En iemand had het ook over Polen, Bulgaren en Roemenen. Dat zie ik dus ook niet zitten. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat Europa voor mij geen optie is.

 26. @ Pascal: Maar vertel, welke krant lees jij dan? Wordt die krant voorgelezen door een uil toevallig? Tjonge, kijk rond en zie wat er aan de hand is, ipv je als een pissebed onder een steen te verstoppen.
  We moesten misschien maar weer eens ontoppic, maar goed ik zal ff antwoorden.

  Lees alleen elke zaterdag Youp in NRC, krijg hier veel gratis krantjes, Swollenaer en Peperbus snel doorbladeren maar vooral de column van Jan van Halst! Gaat nooit over voetbal trouwens. Bij mijn ouders of digitaal De Stentor, vind ik een Zwolse-Televaag en ik heb thuis ok geen tijd voor een abonnement. Vind de Volkskrant wel goed maar te saai. Het nieuws haal ik van geenstijl al is dat zo rechts als de sodemieter ik kan er wel om lachen. ’s avonds teletekst (pagina 101 en 801 en veel meer) Nova en het STAATSjournaal. Oh ja de radio staat ook de hele dag aan heel veel muziek maar soms ff naar radio 1 die vind ik uitstekend: ook mbt de sport (langs de lijn) en mbt het oog op morgen!

  En over kijk rond gesproken: zie je dan niet dat veel media het nieuws in hun eigen straatje draaien en het vervolgens uitbraken? Geen Stijl, Televaag, EO, VARA, RTL!, Business Nieuws Radio. Dus besef goed op welke nieuwsbron je afgestemd bent. Hee ik probeer het hier nu echt wel een beetje ontoppic te houden. Bedoel ik heb een waarschuwing gehad, jij niet
  😉

 27. Oke andre, dan zeg ik:ondervertegenwoordigt in de politiek en ZWAAR oververtegenwoordigt in alle ellende die we hier hebben. Hoog knuffelgehalte, Bah!

 28. Dick–>ja ik zie mensen die de problemen stelselmatig bewust niet willen zien als een probleem. Want zolang er daarvan teveel zijn, schieten we helaas niks op.

 29. @ André Ben hier gewoon on-toppic begonnen. Heb me idd laten meeslepen (bevalt me goed) en mijn intentie is ook niet dichter bij elkaar te komen maar “ook eens te vernemen hoe een ander er over denkt en hoe hij tot die ideeen komt”. Weblog biedt me een uitstekende gelegenheid. Mensen zijn vaak anoniem openhartiger als, wanneer je ze zo tegenkomt.

  Maar wie is het eens met bovengenoemde allochtonen in de politiek-stelling? Dat is inhoudelijk voor wat betreft dit toppic. Laat ze maar een toppic open mikken met de vraag naar je politieke mening?

 30. Nou dat ik anoniem openhartiger ben dan in het openbaar gaat bij mij niet op. Ik zeg bv tegen Marokanen keihard in hun smoel waar ik op stem en waarom. En weet je, die eerlijkheid wordt vaak nog gewaardeerd ook.

 31. @ Pascal, t is dat het veel zoekwerk is maar NU van 12 tot 14 is de beste dj ooit (!) Frits Spits op radio 2. Maar ja, daarna moet je snel overschakelen op Q, 3 fm of Classis Rock oid. Volgens mij hoor…

  @ Admin, sorry, kan niet elke verleiding weerstaan mijn stokpaardjes radio, muziek en nieuws voor het voetlicht te glijden……..

  Missschien ook maar een toppic “favo muziek en tv”?

 32. Ik luister naar Nederlands talige hiphop, weet ik meteen wat er onder de jongeren leeft. Wel eens naar Appa geluisterd? Dat is een Marokaanse rapper met dezelfde functie als een haat verkondigende imam. Mag dus gewoon een cd uitbrengen. Wilders moet een kogel door de kop enz. Check en huiver.

 33. Sorry, kan het niet laten. Iemand zei in een van bovenstaande berichten dat Wilders mensen uit elkaar drijft. Persoonlijk denk ik dat dit verschijnsel meer door geloof wordt veroorzaakt. 1 geloof of geen geloof! We leren ook niet van onze fouten. Al duizenden jaren vliegen we elkaar naar de strot doordat veel mensen geloven. Het geloof is naar mijn mening alleen nuttig om je eigen geweten te sussen.

 34. @ Pascal: als we het geloof erin gaan betrekken kan het idd een zeer interessante discussie worden!!! Maar wat mij betreft niet nu en ik denk wat de weblog betreft niet hier op dit toppic.

Reageer