Vioolconcert Sibelius en Mahlers natuurgeweld

Zwolle – Een triomftocht van hel naar hemel: Mahler pakt uit in zijn Eerste Symfonie en schudt zijn luisteraars emotioneel flink door elkaar. Voor deze muzikale krachttoer trekken het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest samen op en bespelen vijf locaties in Overijssel en Gelderland. De jonge Italiaanse dirigent Daniele Rustioni, die in maart debuteert aan de Metropolitan Opera in New York, leidt deze Oost-Nederlandse tournee. Gezien zijn opera-ervaring weet ongetwijfeld raad met Mahlers grote emoties. Mahler gaf zijn Eerste symfonie de bijnaam Der Titan naar een roman van de romantische schrijver Jean Paul over een man die aan zijn eigen grootheid ten onder gaat. Het premièrepubliek was niet enthousiast over het stuk, maar het succes kwam met de tijd voor Mahler. Zijn Eerste symfonie is nu een van de meest geliefde romantische orkestwerken.

francesca_dego_i0a6683bis-3.jpg 

Mahler wordt voorafgegaan door het Vioolconcert van Sibelius, uitgevoerd door de jonge Italiaanse violiste Francesca Dego en tevens levenspartner van dirigent Rustioni. De carrière van deze buitengewoon getalenteerde violiste gaat als een speer. Zij voegt "karaten toe aan het goud van de noten die ze speelt", zoals een recensent onlangs lyrisch schreef. Hoe dit zal zijn met de kleurrijke melancholie van Sibelius’ Vioolconcert, dat hoort het publiek in november.

De eerste uitvoering van Sibelius’ Vioolconcert kon het publiek niet direct bekoren. Sibelius, die nota bene zelf violist was, herschreef het concert en een jaar later gooide de tweede uitvoering wel hoge ogen. Inmiddels staat het Vioolconcert bekend als een parel in zijn oeuvre en wordt het over de hele wereld gespeeld.

Vioolconcert Sibelius en Mahlers natuurgeweld
Daniele Rustioni, dirigent
Francesca Dego, viool
door Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest

Jean Sibelius – Vioolconcert
Gustav Mahler – Symfonie nr. 1

13 november 14.30 uur De Spiegel, Zwolle

 

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer