Centrum Seksueel Geweld symbolisch geopend

Zwolle – Centrum Seksueel Geweld Zwolle is op 3 november symbolisch geopend door wethouder Nelleke Vedelaar. Ze deed dat door een gebroken beeldje met goud te ‘helen’ volgens de ‘kintsugi’ techniek. Slachtoffers van een aanranding of verkrachting kunnen sinds 26 september bij het centrum in Zwolle terecht.

img_7924.jpg

Kintsugi is een eeuwenoude Japanse techniek van het ‘helen’ van gebroken aardewerk met lak, zilver of bladgoud. Deze kunstvorm koestert de schoonheid van imperfectie. Elke breuk wordt opzettelijk benadrukt in plaats van gecamoufleerd. De Centra Seksueel Geweld bieden dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Om goede zorg te bieden, wordt door een team van gespecialiseerde hulpverleners (maatschappelijk werkers, politie, forensisch verpleegkundigen, politie en artsen) samengewerkt.

Het aantal slachtoffers van seksueel geweld en de gevolgen van seksueel geweld zijn schokkend. Een greep uit de cijfers*: 1 op de 8 vrouwen is ooit verkracht. Dat geldt ook voor 1 op de 25 mannen. Bij 80% van de verkrachtingen is de dader iemand uit de familie- of vriendenkring. ‘De man in de bosjes’ is een zeldzaamheid. Van de slachtoffers ontwikkelt 45% van de vrouwen en 65% van de mannen een Post Traumatische Stress Stoornis.

De komst van Centrum Seksueel Geweld Zwolle is mogelijk gemaakt door gemeente Zwolle, Dimence, Dimence Jeugd GGZ, GGD IJsselland, Isala, Kadera aanpak huiselijk geweld, Politie Oost-Nederland en Veilig Thuis IJsselland. Het centrum is een van de zestien centra die ons land zal gaan tellen.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Cijfers die er niet om liegen.al betwijfel ik het nut van zon centrum in zwolle.
    ik zou zeggen richt zoiets op in ivoorkust of berkina fasa


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.