Politieke wedstrijd in Zwolle

Zwolle – Sander Teune van het Pieter Zandt College uit Kampen heeft de zesde editie van de Overijssel Debat Award gewonnen. In het provinciehuis in Zwolle streed hij vrijdag 4 november in de finale tegen Stèfan Leusink van het Reggesteyn College uit Nijverdal. Sander Teune is daarmee de beste scholierendebater provincie Overijssel 2016. Nieuw is de prijs voor het geven van de beste speech. Deze is gewonnen door Patrick Luijks van de Waerdenborch uit Holten.

overijssel_debat_award_2016.jpg

Juryvoorzitter Renée Wiggers (griffier van de provincie Overijssel) reikte namens de jury de glazen award, een bos bloemen en een cadeaubon uit aan de winnaars. Naast de juryprijs kon het publiek ook een winnaar aanwijzen. De publieksprijs ging eveneens naar Stèfan Leusink. In het finaledebat verdedigde Sander Teune de stelling ‘In de provincie Overijssel zou minimaal één vrijstaat moeten komen’. Volgens de jury was hij een overtuigende debater. "Hij heeft de gave om de informatie gezaghebbend over te brengen. Beide finalisten hadden een heel eigen stijl. Dit was erg leuk om te zien. Uiteindelijk kwam Sander het meest overtuigend over", volgens juryvoorzitter Renée Wiggers. Jurylid Gerda ter Denge (Statenlid CDA) vult aan:"De kwaliteit van de debatten, de argumentatie, was hoog. Dit viel gewoon op!" Sander Teune vond vooral de sfeer tijdens de debatwedstrijd goed: "Niet alleen tijdens de debatten maar ook onderling en met het publiek." Stèfan Leusink is superblij: "Wie wint er nou de 2e prijs en de publieksprijs in een wedstrijd?!", zo juicht hij enthousiast.

De Overijssel Debat Award wordt georganiseerd door de provincie Overijssel, de Jongerenraad Overijssel en het PiusX College Almelo. Zij vinden het belangrijk dat jongeren in een vroeg stadium kennismaken met de democratie in Nederland en de kunst van het debatteren. Er werden zes stellingen met actuele onderwerpen behandeld die door de politieke partijen van Provinciale Staten zijn voorgesteld. De jury bestond uit de griffier van de provincie Overijssel Renée Wiggers (juryvoorzitter), Statenlid Gerda ter Denge en de winnaar van de Overijssel Debat Award 2015, Freek Wolter (Carmel College Salland).

Jongeren zijn van groot belang voor ons werk en ons leven. Maar ook voor onze democratie. Daarom is het van belang dat we laten zien hoe de politiek werkt en hoe het gemeentelijke, provinciale en landelijke beleid tot stand komt. Via het project Overijssel doet mee! gaan jaarlijks meer dan 5.000 jongeren in gesprek met Overijsselse politici in onder meer gastlessen en Democratiespelen. De Overijssel Debat Award is een van de instrumenten die Overijssel Doet Mee! hiervoor inzet.

Artikel delen: