GL: Waardevol werk in de stad betalen

Zwolle – GroenLinks Zwolle wil honderden mensen die nu ‘in de bijstand zitten’ betaald werk geven door hen in te zetten voor werkzaamheden die van waarde zijn in de samenleving. Dat stelt de gemeenteraadsfractie vrijdag voor bij de bespreking van de Zwolse begroting voor 2017.

"Heel wat werk van maatschappelijke waarde is de afgelopen jaren wegbezuinigd. Het gaat vaak om eenvoudige, soms maar ‘kleine’ werkzaamheden. Maar ze hebben een enorme betekenis voor de mensen die het werk verrichten en zijn van onschatbare waarde voor de samenleving," aldus fractievoorzitter Patrick Rijke. GroenLinks wil daarom echte banen maken van zulke zinvolle activiteiten en zo heel veel Zwollenaren die nu langs de kant staan perspectief op werk en waardering geven.

De partij denkt aan werk als toezichthouders in de stadsbussen, die in de spits alles in goede banen leiden en in de rustige tijden ouderen kunnen helpen met in- en uitstappen hulpconciërges en klassenassistenten die in onze basisscholen de werkdruk van de leerkrachten verlichten huismeesters die de hele dag aanspreekbaar zijn in sociale huurflats: daar leven veel mensen samen die weinig geld en vaak weinig om handen hebben, maar die wel veel zorgen en vaak veel gezondheids­problemen hebben; zij kunnen wel wat extra hulp, aandacht en toezicht gebruiken. GroenLinks denkt verder aan natuurliefhebbers die natuur- & milieulessen verzorgen in het vele groen in en om de stad, en aan fietscoaches die mensen in de binnenstad en in wijkwinkelcentra wijzen op plekken waar ze fietsen het beste kunnen stallen en mensen aanspreken op foutief geparkeerde fietsen.

Maar het kan ook gaan om werkzaamheden als gids om toeristen in de stad te ontvangen en wegwijs te maken. Of om begeleiders van sportactiviteiten in de open lucht. Er zijn vele voorbeelden te bedenken. Vergeleken met een uitkering zijn dit soort banen met minimumloon of iets daarboven relatief goedkoop. Want we besparen op uitkeringen, en daar krijgen we dan extra ogen en oren en werkende handen in de stad voor terug. En mensen die weer werk hebben en zich gewaardeerd weten. GroenLinks denkt met inzet van het geld dat de gemeente de komende jaren ter beschikking heeft over enkele jaren zo’n 250 mensen op deze manier aan zinvol werk in de samenleving te helpen. De partij denkt daarbij aan voorbeelden als de Haagse STiP-banen of aan een soort “banenbonnen” voor clubs, organisaties en bedrijven (naar het voorbeeld van de dienstencheques voor particulieren).

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Dagelijks fiets ik langs het stationsplein waar bij het zebrapad en de uitritten voor de bussen vaak mensen staan die dit ‘in goede banen leiden’.

  Prima dat er voor deze mensen banen worden gecreëerd, maar ik vind het er niet echt veel veiliger op geworden omdat er vaak onduidelijkheid is over wat nu geldend is.

  Maar iedereen die wil werken verdient natuurlijk een waardevolle baan. 🙂


  ⚠️ Meld

 2. Dit klinkt als betutteling en opnieuw het wiel uitvinden.

  Mooi vrijwilligerswerk laten.
  Want het zijn op dit moment allemaal vrijwilligersbanen.
  Daarnaast: We kunnen elkaar best helpen met uitstappen.

  Dit is nou bureaucratie: iets maken wat er al is.
  Zwolle doet e.d.  ⚠️ Meld

 3. Deze materie gaat mij boven de pet, eerlijk toegegeven.
  Of je nou mensen in de bijstand vrijwilligerswerk
  laat doen -werkzaamheden die zeer nodig en nuttig zijn-
  of dat je van die werkzaamheden echte overheids/loondienst
  banen maakt, de essentie van het verschil ontgaat me.

  Ik heb uitzicht op de route die de Windesheim studenten
  vanaf het station naar de campus lopen. Da’s een behoorlijke chaos
  soms op straat. Stel je voor : ‘een zwerm’ van studenten die over
  een breedte van een metertje of honderd de straat oversteken, terwijl
  over diezelfde straat vanalles aankomt en er al dan niet met
  succes tussendoor kruist. Zeer gevaarlijke chaos voor eenieder!

  Soms staat er een verkeersregelaar bij, met zo’n opvallend geel jack aan. En dan zie je dat zoiets attentiewaarde heeft. (In goed Zwols: mensen kijken dan beter uit hun doppen).

  De titel van dit artikel: ‘waardevol werk in de stad betalen’…
  Als er iemand is die dat onlogisch vindt, leg gerust uit.  ⚠️ Meld

 4. Deze mensen worden dus al betaald via de bijstand.
  Prima om ze achter de geraniums en van het terras in de stad, etc. weg te halen en ze te laten werken voor hun bijstandsuitkering. Doen ze mooi ervaring op. Daarnaast graag een stuk omscholing of bijscholing en ze komen zo weer aan het werk.


  ⚠️ Meld

 5. Eens hoor, kies voor de kunst, ga er dood aan eventueel, neem de middelen in die voor kust nodig zjn 🙂 Maar maak de kunst zelf. ik heb geen dubbeltje over voor kunstenaars die niet zelf de kunst maken 😉  ⚠️ Meld

Reageer