Ontbijten met de burgemeester

Zwolle – Donderdagmorgen om half negen kwamen de kinderen van groep 8 van basisschool Facet het stadhuis binnen. Tussen de binnenkomende gemeenteambtenaren stommelden de schoolkinderen de trappen op naar het restaurant op de bovenste verdieping van het stadhuis. Ze kregen bij binnenkomst allemaal een hand van burgemeester Henk Jan Meijer voordat ze aan de grote ontbijttafel gingen zitten. "Leuk dat jullie hier zijn" verwelkomde de burgemeester de schoolklas bij het Burgemeestersontbijt.

dsc_1114.jpg

Deze week ontbijten meer dan een half miljoen kinderen over heel Nederland op school of een andere locatie in het kader van Het Nationaal Schoolontbijt. De burgemeester wees groep 8 op het mooie panoramische uitzicht over de oude binnenstad: "Je kunt hier mooi naar buiten kijken" en de kinderen herkenden de Sassenpoort en Peperbus. Ook mochten de scholieren even de burgemeestersketting vasthouden. "Wat is die zwaar!" en sommige kinderen deden de ambtsketen gauw even om. De burgemeester benadrukte het belang van een goed dagelijks ontbijt voordat de kinderen naar het buffet gingen om brood met beleg te halen. Melk en schalen met fruit stonden al op tafel. Ook voor de burgemeester was een ontbijtbordje klaargezet, maar hij onthulde: "Ik heb vanmorgen thuis al ontbeten. Yoghurt met muesli" en nam alleen een kop koffie. Als tegenprestatie voor het bezoek van de schoolkinderen aan het stadhuis wilde de burgemeester iets terugdoen. Hij doneerde SBO Facet uit Holtenbroek een cheque ter waarde van euro 125 "1 euro per 1000 inwoners van Zwolle" en overhandigde deze aan Clementia Postma, leerkracht van groep 8. Deze bijdrage van de burgemeester is bestemd voor Jantje Beton en wordt gebruikt voor het verbeteren van speelveldjes.

De kinderen lieten zich het ontbijt goed smaken, maar aarzelden om voor de tweede keer naar het buffet te lopen en vroegen aan Henk Jan Meijer: "Mogen we nog brood burgemeester?" Na een korte aarzeling bij deze onverwachte vraag gaf hij een bevestigend antwoord en gelijk stond de hele klas te dringen bij het buffet. Tijdens het ontbijt werden er door de klasgenootjes leuke onderwerpen besproken met de burgemeester. Op een vraag over de Amerikaanse presidentverkiezingen reageerde de burgemeester met "Trump heeft hele rare dingen over andere mensen gezegd." Ook de gemeentelijke uitgaven kwamen even aan bod: "Morgen praten we de hele dag met de gemeenteraad over geld en waaraan we dat gaan uitgeven." Natuurlijk waren de kinderen benieuwd wat een burgemeester de hele dag zoal doet. Burgemeester Meijer vertelde dat hij zaterdag Prins Carnaval zal binnenhalen. Ook wordt hij ’s nachts soms gebeld als er ergens brand is en daarnaar toe gaat "net zoals de koning naar grote rampen gaat." Een kind wilde iets weten over de motorclubs en de burgemeester legde uit hoe hij met deze "mannen die op motoren rijden en soms dingen doen die niet mogen" omgaat. Zelfs het voetbal van PEC kwam ter sprake.
Om half tien was het ontbijt afgelopen. Er was nog genoeg brood over. Juf Clementia vond dit Burgemeestersontbijt "een fantastische uitje voor de kinderen. Een kers op de taart."

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle 

Artikel delen:
Reactie 1
  1. De burgemeester moet zich diep schamen !
    Hij bagataliceerd en discrimineert met zijn opmerking “mannen op motoren …”
    Ik rijd al ruim 30 jaar motor en ja ben lid van een vrienden motorclub en wij rijden met een lederen hesje aan. Niemand van ons heeft zich ook maar ooit schuldig gemaakt aan criminele activiteiten. Sterker nog, onze club bestaat uit dienst- cq hulp- verleners en gediende. Toch worden wij door deze onprofessionele burgervader ronduit te kakken gezet door motorrijders allen over een kam te scheren.
    U moet uzelf schamen beste burgemeester !


    ⚠️ Meld

Reageer