“Waterschap heeft veel te bieden aan jeugd”

Zwolle – Omdat de huidige jeugdbestuurder de leeftijdsgrens van 18 jaar bereikt, zoekt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) een opvolger. Ben jij tussen de 14 en 17 jaar, heb je interesse in de waterwereld en wil je meedenken hoe het waterschap jongeren kan betrekken bij het werk van WDODelta, meld je dan zeker aan! Dit doe je overigens niet alleen, maar met collega-jeugdbestuurders van andere waterschappen uit heel Nederland.

Als jeugdbestuurder ben je ambassadeur van het waterschap. Je wordt betrokken bij activiteiten die het waterschap organiseert en je denkt mee over het bereiken en betrekken van jongeren bij het werk van het waterschap. Dat is erg divers: van het versterken van dijken tot aan het schoonmaken van rioolwater en van het aanleggen van waterbergingen tot aan het vangen van muskusratten. Ook ga je ongeveer acht keer per jaar naar een bijeenkomst van het landelijke jeugdwaterschapsbestuur. Hierbij spreek je de ene keer met leden van de Tweede Kamer en een andere keer is er ‘gewoon’ een gezellige (water)activiteit. Met je school worden afspraken gemaakt wanneer er een bijeenkomst onder schooltijd valt. Kortom, wil jij je kennis en je netwerk verbreden, alvast bestuurservaring opdoen en een gezellige en leerzame tijd hebben? Stuur dan voor vrijdag 25 november een e-mail met je motivatie naar info@wdodelta.nl of bel naar 088 255 1200. Wie weet, nodigen we jou uit voor een kennismakingsgesprek!

Momenteel heeft Daphne Schoemaker uit Meppel nog de functie van WDODelta’s jeugdbestuurder achter haar naam staan. Waarom vindt zij het leuk om de ‘waterjeugd van tegenwoordig’ te representeren? "Jongeren van vandaag worden steeds belangrijker voor het waterbeheer van de toekomst. Samen kunnen we inspelen op de klimaatveranderingen om Nederland droog te houden", licht Daphne toe. "Mijn doel is nog steeds jongeren betrekken bij en enthousiasmeren voor de watersector. Er zijn vele mogelijkheden om hier invulling aan te geven, zoals het gebruik van social media en contacten met scholen."

"In de tijd dat ik nu jeugdbestuurder ben, heb ik gemerkt dat waterschap en waterbeheer door de jeugd snel in verband worden gebracht met aardrijkskunde", gaat Daphne verder. "Dat is jammer, want het waterschap is zo veel meer! Ook voor geïnteresseerden in bijvoorbeeld biologie, chemie, techniek en sociologie heeft het waterschap veel te bieden. Dit is dan ook de boodschap die je als jeugdbestuurder moet uitdragen." Alle jeugdbestuurders van de Nederlandse waterschappen samen vormen het Nationale jeugdwaterschap; een landelijk platform dat jongeren de kans geeft met elkaar van gedachten te wisselen en mee te denken over het waterbeheer in Nederland. Ook adviseert dit jeugdwaterschap over het bereiken van jongeren bij hun werk. Meer informatie op www.jeugdwaterschap.nl

Artikel delen:
Reacties 5
 1. What!!! Dit gaat echt veel en veel tever. De waterschappen moeten zich denk ik bezinnen in hoeverre ze overbodig zijn.
  Laat de baas van het gebeuren ff reageren hier.
  Weblog Zwolle kan dat vast mogelijk maken denk ik.
  Ik verwacht van slootjes baggeraars geen politiek, en al heelemaal geen dingen zoals in dit artikel.  ⚠️ Meld

 2. Zoals je in het artikel kan lezen doen waterschappen heel wat meer dan slootjes baggeren. Uit jouw genuanceerde mening begrijp ik dat jij vindt dat educatie niet hoort bij taken van het waterschap? Wees in dat geval blij dat er bij de waterschappen sprake is van politiek, zodat jij bij de waterschapsverkiezingen op een partij kan stemmen die dat ook vindt.


  ⚠️ Meld

Reageer