CU: Duurzame zalmjurk als politiek statement

Zwolle – Als de Zwolse gemeenteraad vrijdag de algemene beschouwingen over de begroting van 2017 houdt, draagt ChristenUnie-fractievoorzitter Gerdien Rots een bijzondere en duurzame jurk van zalmhuiden, die overblijven van zalm voor consumptie. De huiden zijn op een duurzame manier gelooid, verwerkt tot zalmleer door en vermaakt tot jurk door de Zwolse modeontwerper Map Renes.. Gerdien Rots: "Daarmee maken we als ChristenUnie een statement voor innovatief, lokaal en duurzaam produceren. Dat is de toekomst."

De ChristenUnie wil dat de Zwolse economie zich steeds meer ontwikkelt tot een circulaire economie. Want die economie heeft de toekomst. In een circulaire economie bestaat er geen afval. Reststoffen worden hergebruikt als grondstoffen voor een nieuw product. Zoals bij deze jurk, die van 30 zalmhuiden is gemaakt. Door de zalmhuiden van consumptiezalm te gebruiken, hoeven geen andere dieren te worden gebruikt voor de productie van leer. Het zalmleer is schoon, reukloos en heeft een mooie, natuurlijke print. Rots: "Politiek is niet een ver van je bedshow, maar heel dichtbij. In het dagelijks leven maak je tal van keuzes waar een politieke kant aan zit, zoals bijvoorbeeld de kleding die je draagt. Deze jurk is een politiek statement voor de richting waarin onze economie zich moet ontwikkelen. Dat vind ik leuk om op deze manier te laten zien." De Zwolse modeontwerper Map Renes zet zich in voor een duurzamer wereld: "Mode is mijn passie. Ik ben nieuwsgierig naar het innovatieve. Zo kwam ik op het spoor van het zalmleer." De bijzondere jurk trok een maand geleden de aandacht op de Dutch Sustainable Fashion Week in het World Trade Centre in Amsterdam.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Zalmleer, dat kende ik niet, mooi dat dit soort innovaties worden gedaan en ongeacht waar het leer vandaan komt (de zalm wordt in de eerste plaats gevangen voor het ‘vlees’), kun je dit soort initiatieven alleen maar toejuichen.

  Zwolle heeft vroeger ook een omvangrijke leer-industrie gehad (lees leerlooierijen), dus waarom daar nu in 2016 niet op een nieuwe manier op inspelen?


  ⚠️ Meld

 2. De CU wik een statement maken. En kiest voor…..een zalmjurk. Lieve mensen, als je als CU dan toch een statement wil maken, is er echt niet iets krachtigers te bedenken dan een zalmjurk?


  ⚠️ Meld

 3. Ik zal ’t uitleggen ook. De Christenen zijn een soort van onduidelijk Volkje.
  De Mosilms zijn er immers duidelijk over, wat de christenen de zoon van god noemen, is volgens veel wijzere mensen gewoon een mens, net zoals jij en ik, een profeet wellicht, maar goed beschouwd, gewoon een mens. Dat Guppie heeft niet geschreven. had’ ie nog een voorbeeld aan kunnen nemen, vergeleken met de andere profeten 🙂
  Vandaar mijn berichten over de kristelijke reli.
  Had dat Guppie nou maar iets kunnen schrijven, of vandaag nog iets geschreven. ik zou ‘m wel vertrouwen.


  ⚠️ Meld

Reageer