Ontmoeting door middel van koken

Zwolle – De tweedejaars studenten van de opleiding Helpende Zorg & Welzijn hebben samen met een groepje Eritrese vrouwen een driegangenmenu bereid. Voor het vak Sociale Activiteiten moesten de studenten een activiteit organiseren voor een onbekende doelgroep. Via de Internationale Schakelklas kwamen de studenten in contact met de vrouwen en werd bedacht om samen te gaan koken. Het thema van de middag was dan ook ‘Ontmoeting door middel van koken’. Het gezamenlijk koken bleek een prima manier om elkaar te ontmoeten. Ondanks de taalbarrière hebben de studenten met behulp van handen en voeten, samen met de Eritrese dames, toch een heerlijk menu weten te bereiden.

koken_met_eritrese_vrouwen_3_.png

Stiekem hoopten de studenten dat het een Eritrees gerecht zou worden, maar de vrouwen waren te gast en wilden dat de studenten zelf iets verzonnen. De studenten moesten op het laatste moment nog schakelen, omdat de vrouwen uit Eritrea aan het vasten waren en daarom geen dierlijke voedingsmiddelen mochten hebben. Het menu bestond overigens uit uiensoep vooraf, pasta met saus en groenten als hoofdgerecht en een fruitsalade als nagerecht.

Veel Eritrese vrouwen zijn gevlucht vanwege ernstige conflicten in het land. De vrouwen hebben man en kinderen achter moeten laten en zijn ongeveer een jaar in ons land. De meeste vrouwen hebben vreselijke dingen meegemaakt en juist dat maakte het voor de studenten ‘pittig’. Het was daarom extra spannend om voor deze groep te koken.

Rietje van Vemden van de Internationale Schakel Klas is erg tevreden over de middag. "De voorbereiding was goed, de organisatie klopte als een bus en de uitwerking van het plan liep gesmeerd. Het eten zag er goed uit en het smaakte uitstekend. Het was zowel voor de Eritrese vrouwen als de studenten een inspirerende en bovenal een gezellige middag. Het samen koken was een mooie manier om met een andere cultuur in contact te komen en er samen een gezellige middag van te maken".

Artikel delen:

Reageer