Cultuurbarbaren: wat is de functie van kunst?

Zwolle – Karel van Haaften, Judith van der Klip, Sandra Lange, Joeri Vos en Jan Brink, ze zijn allemaal te gast bij de VPRO Tegenlicht Meet Up op 22 november. Welk belang dient kunst? En wie is verantwoordelijk voor dat belang? Kiest de kunstenaar voor kapitaal, of dient zijn/haar werk een maatschappelijk doel? Kortom: wat is de functie van kunst, wie bepaalt dit en wie bewaakt dit? We gaan erover in gesprek op 22 november om 20.30 uur bij Club Cele. Aan de hand van de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Cultuurbarbaren’ praten we na met het gemixte gezelschap van gasten en publiek. Benieuwd naar de functie van kunst in Zwolle? Kom dan langs!

Meet Up met een mix van gasten én meningen
Tijdens deze Meet Up vragen we ons af of kunst en cultuur in de stad aanwezig zijn voor het toerisme en kapitaal óf om maatschappelijke thema’s aan de kaak te stellen. Welke taken liggen er bij de kunstsector? En is de zichtbaarheid van kunst een taak van de stad en haar inwoners, waarbij de kunst binnen de stad blijft? Of ook daarbuiten? Kortom: we gaan in gesprek over de functie van kunst en bij wie de verantwoordelijkheid ligt om dat te bepalen. 

Makers, bedenkers, producenten en uitvoerders: een gemixt gezelschap te gast
Karel van Haaften is filosoof en opent de Meet Up met een inleiding. Hij legt zijn filosofische standpunt rondom kunst uit (wat is de rol van de kunstenaar voor het welzijn in zijn gemeenschap?) en hij geeft zijn visie op de situatie in Zwolle. Hierbij neemt Karel van Haaften als leidraad het gesprek van de klassieke Socrates met de wijze vrouw Diotima uit Mantineia, zoals opgetekend in de dialoog Symposion van Plato.
Ook is Joeri Vos, regisseur bij Toneelgroep Oostpool te gast. Met de voorstelling ‘De Lankmoedigen’, met als thematiek ‘transgenderisme’, lijkt hij als maker te kiezen voor het aan de kaak stellen van maatschappelijke thema’s. Maar is dat zo? Hij komt het uitleggen tijdens de Meet Up.

Maker en onderzoeker Sandra Lange is te gast. Zij verkent vanuit haar functie de rol van kunst in tijden van verandering. Ook Judith van der Klip praat mee in de discussie vanuit twee functies: violiste en projectleider Productiehuis Hedon. Hierdoor kan zij meepraten uit het oogpunt van kunstenaar én producent.
Tevens schuift Jan Brink, wethouder van de Gemeente Zwolle met o.a. Cultuur in zijn portefeuille, aan. Wat ziet hij als de taak van de Gemeente Zwolle als het gaat over kunst? Ligt de verantwoordelijkheid om de functie te bewaken bij de overheid of heeft de kunstenaar vrij spel?

Aan de hand van fragmenten uit de aflevering ‘Cultuurbarbaren’ van VPRO Tegenlicht praten we met de gasten en het publiek. Samen gaan we dieper in op het vraagstuk in de hoop nieuwe dingen te weten te komen rondom dit onderwerp.

Ben je kunstenaar, theatermaker of muzikant? Liefhebber van kunst? Heb je een mening over cultuur? Of wil je leren door naar de gasten te luisteren? Laat je inspireren en kom langs op 22 november bij Club Cele om 20.30 uur in Café Foyé (bovenfoyer).
Entree is gratis, meld je hier aan: http://bit.ly/2fmbA9s

Club Cele | VPRO Tegenlicht Meet Up: ‘Cultuurbarbaren’ vindt plaats op 22 november vanaf 20.30 uur tot 22.00 uur in Café Foyé (bovenfoyer).

Artikel delen:
Reacties 6
 1. He blijft een GroenLinks feestje dat Club Cele. Je verwacht dat er ook een cultuurbarbaar in het panel zit, maar nee hoor. Alle maar ja-knikkers, en dat helpt de discussie niet.


  ⚠️ Meld

 2. Hinkelaar maakt zich druk over plascontracten in plaats van over de wachtlijsten in de Jeugdhulp.

  RietPluim maakt zich druk over de Jeugdhulp terwijl er in de VS een fascist aan de macht komt.

  En ongetwijfeld is er iemand die vindt dat we het eigenlijk over Syrië moeten hebben.

  Werkelijk, je kunt altijd wel iets bedenken dat belangrijker is.

  Hinkelaar, als je kunst echt zo onbelangrijk vindt, ga dan naar die avond en vertel de mensen waarom.

  P.S. GroenLinks heeft twee jaar geleden al een avond over zorg georganiseerd.


  ⚠️ Meld

 3. De tijden van weleer, dat hayo wester de praubstraat onveilig maakte op zijn solex, dat er klei clinics gevolgd konden worden bij the gunneman. Titus leeser die naast het cele centrum in zijn atelier aan zijn pijp zat te lurken.
  tegenwoordig heten de kunstkenners jesse en zij ze van mening overal verstand van te hebben


  ⚠️ Meld

 4. Laat de rest maar ff waaien, maar lezende ; ‘GroenLinks heeft twee jaar geleden al een avond over zorg georganiseerd. ‘ …
  Met de kunst gaat het vast goedkomen. ik had niet in beeld overigens dat dit een groen linksingetjewas, ik reageerde op de inhoud. Zonder politiek te willen bedrijven.  ⚠️ Meld

Reageer