Zwolle gaat anders om met regels

Zwolle – Ook zonder het loslaten van gemeentelijke regels zijn er al veel nieuwe initiatieven mogelijk in winkelgebieden. Dat blijkt uit de proef Verlichte Regels Winkelgebieden die onlangs in het Broerenkwartier werd afgesloten.

Begin 2015 stond het Broerenkwartier er niet goed voor. Daarom trok de gemeente een inspirator aan voor het gebied en startte een proef om tijdelijk anders met regels om te gaan. Met de pilot Verlichte regels winkelgebieden wilde de gemeente ondernemers stimuleren tot innovatie én onderzoeken welke regels daarbij belemmerend werken.

Beide doelen van de proef zijn gehaald, zo stellen burgemeester en wethouders vast. Mede door de energie die de inspirator heeft losgemaakt in het Broerenkwartier en de inzet van eigenaren en ondernemers heeft het gebied zich het afgelopen jaar op een positieve manier laten zien. De leegstand in winkelgebied Het Eiland is afgenomen en er is een belangenvereniging op gericht.

Ondernemers werken aan nieuwe concepten, bijvoorbeeld nieuwe combinaties van winkels en horeca. Uit de proef blijkt dat er buiten de Drank- en Horecawet niet veel regels zijn die deze vernieuwing in de weg staan. De meeste initiatieven bleken mogelijk zonder dat de gemeente haar regels moest aanpassen. Ondernemers ondervonden soms belemmeringen in de kosten en de doorlooptijd voor het krijgen van een vergunning. Ook vormde het beleid voor terrassen en standplaatsen in enkele gevallen een drempel.

In de meeste gevallen lukte het om door middel van maatwerk en vroegtijdig overleg de ideeën mogelijk te maken. Zo is er bij de facelift van het Meerminneplein tijdelijk afgeweken van de bestaande terrasregels en zijn er plantenbakken op straat geplaatst.

De pilot en de inzet van de inspirator hebben geleid tot een betere samenwerking met en tussen ondernemers en daarmee ook tot gezamenlijke initiatieven, zoals de opknapbeurt en feestverlichting op het Meerminneplein, het groenpaviljoen op het plein Achter de Broeren en onlangs nog de geveltuintjes in de Roggenstraat.

Nu de pilot is afgesloten kunnen initiatiefnemers een beroep doen op het experimenteerartikel in de APV van de gemeente. Daarmee is het sinds begin 2016 mogelijk om voor initiatieven tijdelijk (maximaal een jaar) af te wijken van de gemeentelijke regels.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Zwolle gaat anders om met regels”

  1. Een echte Zwollenaar -tel maar op je blauwe vingers na- , die gaat anders om met regels 😉
    Erg mooie actie met heel mooi maatwerk als resultaat.
    Niets dan lof !

  2. Window dressing en aan de andere kant juist de kleine ondernemer met naar verhouding extreme hoge lasten opzadelen onder ander met het ZwolleFonds.
    De eigen borstkloppers zingen weer op hoge toon.

  3. He Ikke, ben je kleine ondernemer ? Heb je de inspirator gesproken?
    Ik zou durven wedden dat als je kleine ondernemer bent, met
    plannen voor hoe ’t beter kan, dat er iemand gaat luisteren…

  4. volgens mij is dit toch de belangrijkste kracht:

    “Mede door de energie die de inspirator heeft losgemaakt in het Broerenkwartier en de inzet van eigenaren en ondernemers heeft het gebied zich het afgelopen jaar op een positieve manier laten zien. De leegstand in winkelgebied Het Eiland is afgenomen en er is een belangenvereniging opgericht.”

  5. de kop van het persbericht: Zwolle gaat anders om met regels”

    verderop in het persbericht: “De meeste initiatieven bleken mogelijk zonder dat de gemeente haar regels moest aanpassen”

    … hoezo anders omgaan met regels ?! 😉

  6. @Ed dat is nou juist de eye-opener van deze proef. Waar voorheen werd gedacht dat de wet- en regelgeving belemmerend was voor het ontplooien van allerlei activiteiten blijkt uit een proef waarbij afgeweken kan worden van de regels dat “In de meeste gevallen lukte het om door middel van maatwerk en vroegtijdig overleg de ideeën mogelijk te maken. “.

Reacties zijn gesloten.