Moderne Devotie benoemt vier ambassadeurs

Woensdagmiddag heeft de Moderne Devotie Beweging tijdens haar vijf jarig jubileum vier ambassadeurs benoemd.De vier benoemde ambassadeurs hebben de afgelopen jaren op verschillende manieren laten zien dat ze de Moderne Devotie een warm hart toedragen, en dat zij daar waar mogelijk de Moderne Devotie ter sprake brengen.

Tot ambassadeurs zijn benoemd : Burgemeester Andries Heidema van Deventer, Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle, Gedeputeerde Eddy van Hijum van Overijssel en de Directeur van het Historisch Centrum Overijssel de heer Arie Slob. De Moderne Devotie beweging heeft de net benoemde vier ambassadeurs meegegeven om vooral op dezelfde weg door te gaan, met het leggen van verbindingen in en buiten hun netwerk, en sector overstijgend. Partijen bij elkaar brengen vanuit verschillende sectoren, met een overstijgend gemeenschappelijk doel, wordt een belangrijke uitdaging voor de Moderne Devotie beweging voor de komende jaren.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Hm, een paar dagen gelden vroeg ik nog wie er eigenlijk allemaal lid zijn van die beweging behalve Mink de Vries, maar dat lost hij dus makkelijk op door een paar bobo’s ongevraagd in te lijven.


  ⚠️ Meld

 2. Fair enough, ik kan niet weten of het gevraagd of ongevraagd was. Maar “ambassadeurs benoemen” is geen gewone manier van leden werven.

  Mijn reactie komt voort uit irritatie over het woord “beweging”. Ik gun De Vries zijn liefhebberij best maar hij moet het niet zo opblazen. Een beweging van één persoon is geen beweging, en wat genoemde heren voor de beweging hebben gedaan komt in de praktijk neer op: bijna niks. Hier een documentje getekend, daar een borrel gedronken.

  Wat houdt die nieuwe moderne devotie nou helemaal in? Het lijkt in de verste verte niet op de moderne devotie uit de 14e en 15e eeuw. Het is geen geloofsvernieuwing. Het sticht geen leefgemeenschappen. Het begint geen scholen. Mensen sluiten zich niet spontaan aan om allemaal mooie nieuwe activiteiten te ontwikkelen.

  Voor de burgemeesters is het hooguit een manier om wat aan city marketing te doen. En wat het voor De Vries is, is me een raadsel.


  ⚠️ Meld

 3. @RietPluim

  Wat houdt die nieuwe moderne devotie nou helemaal in? Het lijkt in de verste verte niet op de moderne devotie uit de 14e en 15e eeuw. Het is geen geloofsvernieuwing. Het sticht geen leefgemeenschappen. Het begint geen scholen. Mensen sluiten zich niet spontaan aan om allemaal mooie nieuwe activiteiten te ontwikkelen.

  Nee, je bent niet de enige, ik sluit me bij je woorden aan, en het is te gek voor woorden om deze Bobo’s als waardige ambassadeurs van het Geestelijk erfgoed van Geert Groote te benoemen.  ⚠️ Meld

 4. Fijn, een beetje bijval.

  Weet je, er zijn duizenden Zwollenaren die zich inspannen om sportverenigingen draaiende te houden, kinderen veilig te laten oversteken, geld in te zamelen voor goede doelen enzovoorts, en over hen hoor je zelden iets. Maar De Vries hoeft maar een persberichtje te schrijven en hij staat weer met zijn kop in de krant.

  Leuk hoor, ambassadeurs voor je privébeweging. Wat gaan ze eigenlijk doen?


  ⚠️ Meld

 5. ff heel kort gezocht op wat ‘devotie’ betekent, erg veel defi’s te vinden, zomaar een paar 😉
  – verering (van een heilige) met de voorwerpen en rituelen daarbij.
  – Vroomheid, godsvrucht; bijzondere godsdienstige verering van een bepaalde heilige.

  Zulke dingen verafschuw ik.

  Over boomverering en sjamanisme vindt ik overigens weinig in relatie tot ‘devotie’, alhoewel me dat iets milder zou stemmen 😉

  Wat je vindt over ‘devotie ‘schijnt toch wel iets uit de middeleeuwen te zijn vooral, in relatie tot de destijds heersende religie. Wat heel erg erg was in die tijden, nog veel en veel erger dan tegenwoordig, al het huidige reli geweld bij ekaar opgeteld.

  Ik snap niet hoe zo’n gek klubje als ‘moderne devotie’ hier op weblog Zwolle het nieuws haalt. Laat de gekke sekten en religies die zich beroepen op dingen die duizenden jaren geleden wellicht nut hadden achter hun voordeur gerust in de theeblaadjes kijken, in de ingewanden van kippen indien nodig, of in de ingewanden van ‘heiligen’ Maar maak daar geen nieuws van 😉  ⚠️ Meld

 6. Hinkelaar reageert overal op dat ook maar iets met godsdienst te maken heeft. Hij is zeer gefrustreerd lijkt het wel… Hink, heb je zelf niet door dat jouw gevoeligheid voor godsdienst ietwat opvallend is?
  Volgende keer als er een item met godsdienst langs komt kan ik vast aftellen, kom er maar in Hink, in 3,2,1..


  ⚠️ Meld

 7. @zwollee

  Hinkelaar reageert overal op dat ook maar iets met godsdienst te maken heeft. Hij is zeer gefrustreerd lijkt het wel… Hink, heb je zelf niet door dat jouw gevoeligheid voor godsdienst ietwat opvallend is?

  Ja zou het een obsessie zijn?;)


  ⚠️ Meld

 8. He Allen die om toelichting vragen, zal ik geven. Weet niet of dat helpt om mij beter te kunnen begrijpen, maar ik wil het er wel op wagen.

  Op zich heb ik niets tegen religie. Prima als dat de volgers / de wereld kan verbeteren. Dat doet het maar heel beperkt is mijn indruk. Alles wat betreft religie afwegende … De balans slaat niet goed uit.

  Religie (vooral de georganiseerde soort, met reli bobo’s enzo) deinst er niet voor terug de tegenstellingen/onenigheden te verscherpen. Met welk doel ? Weet ik niet. Snap er niets van.
  Van geen enkele religie trouwens. Alhoewel de aanhangers van
  de ene religie vrij zeker weten dat de anderen het verkeerd zien, wat betreft de goden enzo, denken de aanhangers van de andere religie juist dat de anderen het verkeerd zien.

  Over vrij lullige puntjes in mijn beleving. (Was jezus de zoon van god? of ook gewoon een profeet ? )
  Maar ze maken er wel oorlog van, duizenden lullige puntjes waarover de religieuse aanhangers van mening verschillen, opgehitst door de reli bobo’s, leidt tot allerdiepste ellende.
  Ik maak overigens geen enkel onderscheid tussen welke religie het betreft, alles net zo fout. Verdiep je gerust in de geschiedenis.

  Over religie valt niet te twisten, maar ik vind dat het wel achter de voordeur moet. Geen plaats zou mogen hebben in de openbare ruimte, die we immers met vogeltjes van vele pluimage delen.

  Berichten over religie hier haak ik meteen op in. ’t gaat meestal over de christelijke religie, die ik net zo verafschuw als alle andere georganiseerde religies. Ik weet dat velen onderdrukt worden door religie,van welke soort ook. Wie weet helpt het als ik af en toe eens een knuppel in het hoenderhok gooi.  ⚠️ Meld

 9. Hinkelaar, ik begrijp je wel, maar ben het niet met je eens dat je het kind met het badwater weggooit.
  Wat jij een lullig puntje noemt, is wel iets wat christendom anders maakt dan al het andere…


  ⚠️ Meld

 10. Hoi Juist. Goed punt wel, ‘het kind en het badwater’, wat goed is
  in de wereld zou ik zeker willen behouden.

  En ik blijf erbij dat zelfs dingen die heel onderscheidend zijn,
  ‘lullige puntjes’ zijn, als dat de mensheid verdeelt.

  Ben je blij met je inzicht dat het christendom ‘anders is’, dan ‘al het andere’ ? (Mag ik ff lachen ook 😉 Lullige puntjes Beste Juist!  ⚠️ Meld

Reageer