ELENA-subsidie voor investeren in nieuwe energie

Zwolle – De provincie Overijssel en de vijf grote steden hebben een Europese duurzaamheidssubsidie binnen gehaald van 2,6 miljoen euro. Het geld wordt gebruikt voor de voorbereiding en opstart van een groot investeringsprogramma voor de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen, woningen, kantoren en de aanleg van drie warmtenetten. Het totale investeringsprogramma heeft een waarde van 72,2 miljoen euro, en wordt door de gemeenten, provincie en andere projectpartners gefinancierd.

fullsizerender.jpg 

Vandaag werd in het provinciehuis in Zwolle het subsidiecontract ondertekend door gedeputeerde Erik Lievers van de provincie Overijssel en vice-president Pim van Ballekom van de Europese Investeringsbank, in aanwezigheid van de wethouders van de deelnemende gemeenten. 

Succes door samenwerking
Gedeputeerde Erik Lievers voor Energie, Milieu en Europa: "In Overijssel willen we naar twintig procent nieuwe energie in 2023. Dat willen we bereiken door energiebesparing en door de opwekking van nieuwe energie. Met deze investeringen kunnen we honderden bestaande gebouwen aanpakken, en creëren we daarnaast werkgelegenheid. Een mooi succes van onze samenwerking, regionaal en in Brussel!"

Vice-president Pim van Ballekom van de Europese Investeringsbank: "Europa en de EIB zijn niet ver weg. Wij zijn ook voor Nederland dichtbij en zorgen ervoor dat belangrijke projecten van de grond kunnen komen. De ELENA-regeling zorgt ervoor dat projecten een steuntje in de rug krijgen, die anders misschien op de tekentafel zouden blijven liggen. Een voorwaarde voor de subsidie is een solide investeringsplan dat minstens twintig keer zo groot is als de subsidie. Met andere woorden: het trekt andere investeerders aan. Vanuit bankiersoogpunt is dat goed besteed geld en een goede besteding van schaarse publieke middelen. Het is mooi om met eigen ogen te zien wat de provincie en gemeenten hier voor ogen hebben en hoe dit op lokale en regionale schaal invulling krijgt."

Wethouder Duurzaamheid Filip van As Van de gemeente Zwolle: "Als gemeenten zijn wij trots op dit resultaat. Als afzonderlijke gemeenten waren wij niet in staat geweest deze subsidie binnen te halen. Daarvoor ontbreekt op gemeentelijke schaal het investeringsvolume. Voor Zwolle betekent het dat we nu onder meer verder kunnen met het verduurzamen van het warmtenet in Hanzeland. Daarmee zetten we een stap op weg naar vermindering van de CO2-uitstoot."

Voorbeelden
Voorbeelden van de projecten die dankzij de Europese ELENA-subsidie kunnen worden gerealiseerd zijn:
·Verduurzaming van 175 gemeentelijke panden in verschillende gemeenten
·Verduurzaming van 400 particuliere woningen (woningabonnement Deventer)
·Aanleg en verduurzaming warmtenetten in Deventer, Enschede en Zwolle.

ELENA
ELENA (European Local Energy Assistance) is een Europese subsidieregeling die de voorbereidingskosten voor grootschalige energieprojecten ondersteunt. Denk daarbij aan kosten die moeten worden gemaakt voor energiescans, programmaopstart en -inrichting, marktverkenning en aanbesteding.

 

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Ik dacht dat er al een heel warmtenet was in Hanzeland vanaf Wartsila maar dat bedrijf is weg.
    De werkplaats van NS is ook weg dus van welk bedrijf willen ze nog restwarmte gebruiken ?
    Centrale punt is het gele gebouwtje aan de Hanzelaan toch ?


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.