Windesheim wil af van afspraken met ministerie

Zwolle – Hogeschool Windesheim wil af van toekomstige prestatieafspraken met het ministerie van Onderwijs. ‘Het dreigen met boetes is een belediging van onze docenten’, zegt collegevoorzitter Henk Hagoort.

Vrijddag maakte minister Bussemaker bekend de zes ho-instellingen die de prestatieafspraken niet volledig hebben gehaald, te korten. Deze scholen lopen hierdoor € 7 miljoen mis. Windesheim heeft de in 2012 gemaakte prestatieafspraken over kwaliteit van het onderwijs en studierendement wel gehaald en genereert hierdoor juist extra inkomsten. Toch is Windesheim niet blij met de gemaakte afspraken en wil de hogeschool hier in de toekomst geen vervolg aan geven. ‘Als hogescholen werken we continu aan de kwaliteit van ons onderwijs, daar zijn geen afspraken met de minister voor nodig. Het dreigen met boetes is een belediging van onze docenten. Alsof die niet uit zichzelf hun uiterste best doen studenten zo goed mogelijk onderwijs te geven’, zegt Henk Hagoort, voorzitter van het College van Bestuur van Windesheim.

Niet afrekenen op rendement
Volgens Hagoort zijn vraagstukken als studiesucces en de kwaliteit van het onderwijs veel te complex om algemene percentages aan te koppelen waarop je wordt afgerekend. ‘Als hogeschool hebben we te maken met een diverse instroom van studenten, willen we rekening houden met ieders talenten en beperkingen én hebben we een maatschappelijke opdracht om meer voor onze studenten te doen dan alleen het zo snel mogelijk leren van een vak. Dat alles botst met het vaststellen van een algemeen streefcijfer om het studierendement aan af te meten en daarop via boetes of bonussen afgerekend worden.’

Commissie-Slob
Net als de Vereniging Hogescholen pleit Windesheim voor sturing van de overheid op afstand en meer autonomie voor de hogescholen zelf. Vandaag sprak een afvaardiging van bestuurders, docenten en studenten van Windesheim hierover met de Commissie-Slob. Deze commissie, onder leiding van oud-politicus Arie Slob, adviseert de Vereniging Hogescholen over het sturingsconcept van de prestatieafspraken. Minister Bussemaker heeft nog geen besluit genomen of zij een vervolg aan de prestatieafspraken wil ge

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Windesheim wil af van afspraken met ministerie”

  1. In 2011 directeur marketing Jelle Belksma verduisterd bijna 900.000 euro. Op uw kosten natuurlijk.

    In 2009 en 2011 waren honderdtal diploma’s journalistiek onder de maat. Een kwart van het totale aanbod.

    In 2015: De topbestuurders Albert Cornelissen en Jan Willem Meinsma, respectievelijk voorzitter en lid van het college van bestuur van leerfabriek Windesheim. Beide heren declareerden bovenop hun toch niet karige salaris a 210.000 en 178.000 euro p/j in 4 jaar samen nog eens 364.000 euro.

    Met deze gegevens in het achterhoofd van de laatste vijf jaar is er TOCH iemand Henk Hagoort, die het weet te presteren te klagen over de prestatieafspraken.

    Henk, je bent een schande voor het volk.

  2. Hm: ‘dreigen met boetes is een belediging van onze docenten’ .
    Windesheim staat in een onterecht verkeerd daglicht,
    dit artikel lezende.

    Henk Hagoort gaat hier uitleg geven, als ik me niet vergis.
    (En ik vergis me denk ik niet 😉

  3. @pvdberg
    1. Die Belksma heeft inderdaad geld gekost. Wat kan Henk daar aan doen? En wat heeft dat met dit onderwerp te maken?

    2. 80 diploma’s bij journalistiek (1 van de 50 opleidingen destijds op Windesheim) waren destijds op basis van ondermaats afstudeerwerk. Dat was een kwart van die ene opleiding, maar niet een kwart (zelfs geen procent) van heel Windesheim.

    3. Ook dat is een verkeerde voorstelling van zaken. Windesheim heeft anders dan andere hogescholen volledige transparantie op declaraties en boekt ook meer uitgaven als declaratie. Uitgaven die andere hogescholen ook doen, maar niet boeken als declaratie.

  4. Alle informatie in mijn vorige bericht komt rechtstreeks uit nieuwsartikelen en zelfs de bewoordingen erbij.

    Windesheim heeft over de jaren heen wel meerdere incidenten gehad. Ik raad iedereen in mijn omgeving ook een andere school aan waar niet in groepen wordt gedacht.

  5. Ik heb vanmiddag een prettig telefoongesprek gehad met Henk.
    Met respect vernomen dat Henk Hier niet gaat reageren.
    D’r valt hem weinig te verwijten. Geen reden tot reactie.
    Helaas. Henk heeft wel een en ander te vertellen, maar wil dat ‘buiten de media’ houden. Ik respecteer dat.

  6. En we deden een plas, we pakten onze jas en alles bleef zoals het was….
    Helaas blijkt controle nodig.
    Of daar een belonings cq strafsysteem aan gekoppeld moet worden weet ik ook niet.
    Ik ben zelf voorstander van belonen van goede dingen.
    Maar kennelijk moet de minister die beloning betalen uit boetes van de scholen die “fouten” maken. Raar.

Reacties zijn gesloten.