Winterwoorden Gildenfestival

Zwolle – De winter in Zwolle brengt verhalen en muziek. Op het romantische Broerenkerkplein verrijzen van woensdag 21 december tot en met vrijdagavond 23 december twee knusse tenten, met een knappend houtvuur, warme dranken, verhalen en muziek. Winterwoorden is een driedaags gildenfestival waarin het ambacht van het woord centraal staat. Het woord van de singer-songwriter, het woord van de spoken word-artiest en het woord van de verhalenverteller.

Gilden komen uit de middeleeuwen. Het waren verenigingen waarin ambachtslieden zoals timmerlui en bierbrouwers zich verenigden, maar ook kunstenaarsgilden bestonden toen al. In Zwolle zijn onlangs het Zwols Songwriters Gilde en het Vertellers Gilde opgericht. Het ambacht van liedschrijven en verhalenvertellen wordt in deze gilden aangeleerd volgens het aloude principe van meester-gezel. De twee gilden zijn met hun gezellen en meesters vertegenwoordigd op het festival, net als spoken word-artiesten uit, onder meer, Fakkelteit, die ook met meesters en gezellen werkt aan hiphop, rap en spoken word.

Tijdens Winterwoorden is er een tent voor voorstellingen en een Smultent voor een drankje en een hapje, met akoestische livemuziek. De Smultent is open vanaf 17.00 uur tot 24.00 uur ’s avonds, en op woensdagmiddag natuurlijk vanaf 13.00 uur.

Kindermiddag
Op woensdagmiddag begint Winterwoorden voor de kinderen, met spannende verhalen en aanstekelijke muziek. In de entourage van de circustent kunnen de jongsten van 14.00 tot 17.00 uur verdwijnen in verhalen van koningen en prinsessen, draken en heldenmoed.

Avondvoorstellingen
Verder komen er elke avond een verhalenverteller, een spoken word artiest en een singer-songwriter op bezoek bij Winterwoorden, om tussen haardvuur en glühwein tweemaal een gezamenlijke voorstelling te geven, voor jongeren vanaf 16 jaar en voor volwassenen. Om 20.30 en om 22.00 uur.

Verteldiners
Op donderdag en vrijdag wordt er van 17.30 tot 19.30 uur een verteldiner gehouden, waarvoor gasten zich vooraf kunnen inschrijven. Op donderdag wordt het huiveren tussen de gangen door met griezelverhalen door meesterverteller Eric Borrias en jonge verteller van het jaar 2016, Jordy Roeten. Op vrijdag dineren de gasten met vreemde verhalen van Roald Dahl, door vertellers Marjan Penterman en Frank Belt. Gasten kunnen reserveren via het aanmeldformulier op www.zwolleunlimited.nl/winterwoorden. De prijs is €.27,50 p.p. De reservering wordt definitief zodra de betaling ontvangen is.

Voedsel voor ziel en maag
De entree voor de voorstellingen van Winterwoorden is anders georganiseerd dan het publiek misschien gewend is. Dit festival geeft haar vertrouwen aan de bezoekers en werkt daarom met waardebepaling achteraf. Dit nieuwe economische principe wordt inmiddels zeer succesvol toegepast in Nederland en daarbuiten. Luisteraars hoeven vooraf geen kaartjes te kopen, maar geven achteraf wat het hun waard is geweest, niets meer maar ook niets minder. Het is een sympathieke manier om cultuurbezoekers te laten nadenken over de waarde van het gebodene door de artiesten. Winterwoorden gaat, met waardebepaling achteraf, terug naar de basisafspraak tussen artiest en toeschouwer: als we allebei geven is er genoeg voedsel, voor de maag en voor de ziel…

Programma
Het programma van Winterwoorden wordt bekend gemaakt op www.zwolleunlimited.nl/winterwoorden en via www.facebook.nl/zwolleunlimited. Alleen voor de verteldiners kan gereserveerd worden. Voor de overige voorstellingen geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Artikel delen:

Reageer