Lezing Jan Terlouw en Joep Boerboom

Zwolle – Op donderdagavond 24 november is schrijver en oud-politicus Jan Terlouw bij Waanders in de Broeren te gast. Hij vertelt onder meer over de twee nieuwe boeken die in november ter gelegenheid van zijn vijfentachtigste verjaardag verschijnen: een sprookje voor alle leeftijden getiteld Het hebzuchtgas en de novelle Kop uit ‘t zand. In beide boeken spelen de gevolgen van onze economie voor milieu en klimaat een rol. Ook over Jan Terlouw zelf verscheen dit jaar een boek: Jan Terlouw. Jeugdboekenheld op het Binnenhof. Auteur Joep Boerboom zal stilstaan bij het veelzijdige leven van wetenschapper, schrijver en politicus Jan Terlouw.

Jan Terlouw is al sinds de jaren zeventig een veelgelezen (jeugdboeken)schrijver. Zijn klassiekers Oorlogswinter en Koning van Katoren werden bekroond met een Gouden Griffel. Deze en andere boeken van zijn hand zijn verfilmd. Met zijn nieuwe boek Het hebzuchtgas schreef Terlouw een geëngageerd sprookje voor jong en oud. De achttienjarige hoofdpersoon Julia bedenkt een plan om Alphons G. Bovenwoning, de baas van een groot olieconcern, van zijn verslaving aan het gevaarlijke hebzuchtgas af te helpen. Door deze verslaving denkt hij namelijk alleen nog maar aan geld en niet aan de gevolgen van de oliewinning voor het milieu. Ook in de novelle Kop uit ’t zand staan milieu en klimaat centraal. Het verhaal speelt in de toekomst, als de gevolgen van de klimaatverandering steeds voelbaarder worden. Na een enorme watersnoodramp besluit de nieuwe generatie het heft in eigen hand te nemen…

Biografie Jan Terlouw – Jeugdboekenheld op het Binnenhof
Het levensverhaal van Jan Terlouw kent minstens zoveel spannende plotwendingen als zijn eigen boeken. Voorbestemd tot een leven als kernfysicus ontwikkelde Terlouw zich in korte tijd tot schrijver van jeugdklassiekers als Oorlogswinter en tot fractieleider en het gezicht van D66. Het was geen loopbaan van louter hoogtepunten: zijn ministerschap in het kabinet-Van Agt werd een lijdensweg voor ‘de ideale schoonzoon’. Hij keerde terug op het politieke toneel als Commissaris van de Koningin van Gelderland in een tijd dat die provincie door overstromingen werd bedreigd. Tot op de dag van vandaag is Terlouw zeer actief, onder meer als strijder voor het milieu en als schrijver.

In deze biografie vertellen, naast familieleden en collega-politici, ook zijn boeken het verhaal van Terlouws veelzijdige leven. Hij blijkt treffende overeenkomsten te vertonen met de onbevangen en verantwoordelijke helden uit zijn boeken. Maar kun je ook te véél verantwoordelijkheid nemen?

Deze biografie kreeg al diverse lovende reacties:
‘Boeiend, zet Terlouw neer als een echt mens.'(Trouw)
‘Politieke loopbaan is meeslepend beschreven. Een aanrader.’ (Biografieportaal)
‘Dit is voorwaar een prachtige biografie.’ (Oud-premier Dries van Agt)

Programma
19:00: Joep Boerboom vertelt over zijn biografie Jan Terlouw. Jeugboekenheld op het Binnenhof
19:15: Jan Terlouw vertelt onder meer over zijn nieuwe boeken Het hebzuchtgas en Kop uit ’t zand
19.45: Gelegenheid tot vragen stellen en tot het laten signeren van de boeken van Jan Terlouw en Joep Boerboom

Donderdag 24 november 2016
Aanvang 19.00 uur
Vrije toegang
 

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Jan Terlouw… Een van de weinige politici (van weleer) die ik erg sympathiek vind. Het is al een poosje geleden, maar vond erg jammer dat ie de politiek uit ging. Gelukkig kunnen we genieten van zijn boeken. Hoop donderdag van de partij te zijn. 🙂


    ⚠️ Meld

Reageer