GL wil schone economie in hele regio Zwolle

Zwolle – De fracties van GroenLinks in gemeenteraden en Provinciale Staten van de Regio Zwolle willen dat deze regio zich profileert als een economische topregio met een schone economie.

Op 15 december wordt tijdens het Regio Zwolle Congres gesproken over de branding (profilering) van de Regio Zwolle. GroenLinks vindt dat onze waterrijke en innovatief sterke regio alles in zich heeft om een duurzame topregio te worden. Groene energie, schone distributie en vervoer, biologische landbouw, duurzaam toerisme en een klimaatbestendige inrichting zijn daarbij sleutelwoorden. Daarom roepen volksvertegenwoordigers van de partij de bestuurders op om de Regio Zwolle te profileren als duurzame topregio met een schone economie.

De raads- en Statenleden vinden het van groot belang dat de samenwerking in de Regio Zwolle, een zogeheten ‘lichte bestuurlijke constructie’, democratisch is verankerd. Daarom willen zij dat de gemeenteraden en Provinciale Staten van de betrokken gemeenten en provincies uitspraken doen over de ambities van de Regio Zwolle.

GroenLinksers uit een aantal gemeenten en provincies die tot de Regio Zwolle behoren, hebben daarom de handen ineen geslagen. Het is het eerste gezamenlijk initiatief van volksvertegenwoordigers in de Regio Zwolle. De komende weken brengen GroenLinksers in de gemeenteraden en provinciale staten een zelfde voorstel in stemming, onder meer in Zwolle, Kampen, Dronten, Meppel en de provincies Overijssel, Flevoland, Drenthe en Gelderland.

Artikel delen:
Reacties 82
 1. Top nieuws : ‘De fracties van GroenLinks in gemeenteraden en Provinciale Staten van de Regio Zwolle willen dat deze regio zich profileert als een economische topregio met een schone economie. ‘

  ik zou wel willen dat allen het daarover eens zijn.

  ‘gesproken over de branding ‘, yep ’t kan zomaar zijn dat de zee ons verslaat, in plaats van dat we de zee temmen 😉  ⚠️ Meld

 2. Dit stukje zegt helemaal niets!
  Een leeg verhaal.
  Het plan klinkt fantastisch, maar ik mis de pibull insteek van het project. Waar bijt gl zich in vast? Of wil gl zich enkel election-wise profileten?


  ⚠️ Meld

 3. Inderdaad een volstrekt nietszeggend stuk. Wat onbeantwoord blijft is de vraag: wat gaan de betrokkenen nu precies DOEN en WAT is het resultaat?? Verbazingwekkend dat dick/Ed0038 zo euforisch reageert op holle kreten die werkelijk niets betekenen. Hoe kun je daar blij van worden?


  ⚠️ Meld

 4. Bijna goed, Eddie. Het begon op een mening te lijken. Maar met “Verbazingwekkend dat dick/Ed0038 zo euforisch reageert op holle kreten die werkelijk niets betekenen. Hoe kun je daar blij van worden?”
  verpest je je hele bijdrage. Hoe kun je nou verwachten dat iemand ingaat op een vraag terwijl je hem in de zelfde zin beledigt?  ⚠️ Meld

 5. Bernard, interessant. Help me even: waarmee beledig ik dick/ed0038?

  Ik spreek mijn verbazing uit over het feit dat iemand blij wordt van holle, inhoudsloze kreten. En dan kan dick/ed0038 bijvoorbeeld aangeven waarom ik het mis heb en waarom hij het geen holle kreten vind en dat hij het inhoudelijk juist erg sterk vindt, toch?  ⚠️ Meld

 6. Bernard, ik neem aan dat je niet een heel stuk tekst citeert en dan als argument voor beledigen het aanspreken met een verkeerde naam bedoelt? Het zou wel heeeeeel bijzonder zijn als ‘hij’ dan zou denken: ‘Hm. Verkeerde naam. Ik stop. Want nu ben ik beledigd”.

  Dus nogmaals, bernard: mijn vraag is: waarmee beledig ik dick/ed0038?
  Ben benieuwd!


  ⚠️ Meld

 7. GroenLinks geeft hiermee een koers en richting aan voor hoe ze op langere termijn de hedendaagse ontwikkelingen zodanig bekijken en willen inzetten, dat onze planeet een leefbare planeet blijft.

  ‘schone economie’ da’s een idee voor de toekomst, heel begrijpelijk dat nog niet meteen helder is hoe dat dan zou moeten, en wat politici dan zouden kunnen daarmee, en wat dat voor ons allen betekent als we in die richting willen.

  Ik heb respect voor zo’n lange termijn visie. Alhoewel niet heel lang houdbaar vrees ik. Als er eenmaal vijfentwintig miljard mensen op deze planeet zijn (en die gaan er komen),
  is het hoog tijd andere leefruimte in het universum te vinden.
  En hopelijk maken we daar dan niet zo’n zooitje van als op deze planeet.

  In de tussentijd kunnen we wat leren en aan de toekomst doorgeven.  ⚠️ Meld

 8. Mooie ambitie waar niemand het mee ineens kan zijn. Omdat de concrete weg ernaar toe is het ook een loze ambitie vol containerbegrippen. Ik heb er nog een paar in dezelfde categorie: genoeg eten en drinken voor iedereen. Vrede op aarde. Alle wapens de wereld uit. Prachtig toch? Hoe??? Geen idee. Maar het klinkt wel lekker;)


  ⚠️ Meld

 9. Die omschrijving vind ik nog meer bij D66 passen. En weet je: van GL kan ik zoiets nog hebben, omdat ze op mij een oprechte indruk maken. Bij D66 heb ik dat absoluut niet.


  ⚠️ Meld

 10. He Eddie, goed dat je aan boord bent.
  Precies, zo klinken lange termijn plannen.
  (Heet ‘strategie’, waarom/welke kant op).

  Dan komt de ’tactiek’ ; ‘wat is er nodig die kant op te gaan.’ ?

  Enja, dan het gewoon doen (de operatie 😉 Maatregelen op Chinese wijze? Op alle daken zonpanelen? In elke straat die of vier windmolens ? Met spoed de woningbouw aanzetten mee te doen op Mars ?
  En Yep, alles begint met ambitie 😉  ⚠️ Meld

 11. Waarom moet de Zwolse/ Overijsselse regio zich zo profileren? Ik zou mij profileren met een uitstekende bereikbaarheid (is nu niet het geval), een uitstekende natuurlijke werkethos (unique selling point tov het westen en het zuiden), uitstekende scholen en universiteiten en zo kan ik nog wel even door gaan. Groen is leuk, maar dit gaat geen harde euro’s en werk gelegenheid opleveren. Dit is het voorportaal voor een onnodig duur, niet concurrerend model waar in de opstart enorme bedragen in geïnvesteerd moeten worden. Geld is nog steeds schaars, investeer het dan verstandig en met een relatief snel resultaat.


  ⚠️ Meld

 12. “Groen is leuk, maar dit gaat geen harde euro’s en werk gelegenheid opleveren.” – Weet je Klaas Jan, sommige mensen hebben andere prioriteiten. Euro’s zijn fijn om te hebben, maar op een gegeven moment heb je genoeg om van te leven. Van groen hebben we bepaald niet genoeg op het moment. Bovendien leunt onze hele economie op natuurlijke hulpbronnen en die beginnen aardig uitgeput te raken. Dat kan niet veel langer duren zo. Vergroenen is een noodzaak, ook als je eigenlijk meer van harde euro’s houdt.


  ⚠️ Meld

 13. Ik zal mijn stelling van wat achtergrond informatie voorzien. Zwolle had de hoogste werkloosheid in Zwolle in 12 jaar, 7,0% in 2015 (nieuwere cijfers heb ik nog niet kunnen vinden). De werkloosheid was op zijn laagst in 2008 (3,5%). De groep met de hoogste werkloosheid in Zwolle zijn laagopgeleiden (15,3%).

  Een groene economie vraagt meer opleiding/scholing van werknemers dan een gewone economie. De laagopgeleiden hebben daar op dit moment niets aan en gaan daar in de toekomst niets aan hebben. Wat doet GL daar aan? Zijn deze mensen uitgerangeerd en worden tot aan de dood verzorgd op kosten van de gemeenschap? Fijne gedachte, ik krijg hier visioenen van Banlieues in Frankrijk bij…. Werk en passend werk doet een gemeenschap groeien en geeft ruimte voor vernieuwingen.

  Voor het goed functioneren van een groene economie is het belangrijk dat de bereikbaarheid van de regio goed is/ beter dan de concurrerende regio. Die situatie is er nu niet. Ooit eens met de auto naar Almelo/ Enschede gereden vanuit Zwolle? Hemelsbreed 52Km/ 68Km, maar meer dan een uur met de auto? Met de auto naar Utrecht ’s morgens vroeg. Reken maar op 1,5 uur in de spits?

  Ik zie niets in dit soort universitair wauwel. Een koe geeft enkel melk, wanneer het goed gevoed is. Het fundament moet goed staan, alvorens je veranderingen wil doorvoeren.


  ⚠️ Meld

 14. Bedankt Riet. Ik lees: Euro’s zijn fijn om te hebben, maar op een gegeven moment heb je genoeg om van te leven. Dat lijkt maar zo. Er staat nog steeds een erg grote groep naast het speelveld. En deze groep is niet 1,2,3 aan het werk. Op de concurrerende site ZwolleNu valt te lezen: “Er zijn steeds meer inwoners in Zwolle die opgroeien in armoede. Liefst 12,2 procent van alle huishoudens hebben maandelijks een totaal netto inkomen dat lager is dan 110% van het sociaal minimum. Ook het aantal kinderen dat in armoede opgroeit is flink gestegen in de stad, van 7,8 procent in 2008 naar bijna 10 procent nu. Dat blijkt uit cijfers van de Armoedemonitor 2016.” Deze mensen moeten zo snel mogelijk aan het werk. Alleen werk is de sleutel om uit de armoede te komen.

  Het probleem dat ik met de gedachte heb is, dat er niet naar huidige problemen wordt gekeken of dat men hier iets aan gaat doen. De gedachte gaat uit van dat een groene economie alles verbeterend zal zijn. Voor een juiste invoering van een groene economie moet er een goed fundament staan, anders werkt het niet en blijft het hangen in onzalige plannetjes van minder auto, extra belasten van energie, Diftar en windmolentje hier en daar. Een groene economie is veel meer dan dat en een groene economie vraagt een veel grotere investering, dan de lokale overheid kan doen.

  Om eens een voorbeeld op het forum te gooien. In China heeft de regering veel geld in hoge snelheidslijnen geinvesteerd. De lijn Shanghai-Beijing is hierbij een mooie om te noemen. In het verleden namen veel mensen het vliegtuig. Zoals iedereen weet is de lucht kwaliteit in Beijing niet de beste en door het aantal vliegbewegingen te verhogen, verbeter je het ook niet echt. Door de nieuwe hoge snelheidslijn maakt het in tijd niet veel uit of je vliegt of met de trein gaat. De trein is goedkoper, milieu vriendelijker en comfortabeler, waardoor nu heel veel mensen met de trein gaan. Hier gaan milieu vriendelijkheid en efficiëntie hand in hand. Een hoge snelheidslijn in Zwolle…. We mogen er enkel over dromen!  ⚠️ Meld

 15. Dat is een aansprekend voorbeeld. Een hogesnelheidslijn is milieuvriendelijk en levert werkgelegenheid op, niet alleen voor hoger opgeleiden, maar ook voor machinisten, conducteurs en monteurs. Steeds maar meer asfalt is kortetermijnpolitiek.


  ⚠️ Meld

 16. Riet wel eens gehoord van het project Zuiderzee lijn? Die komt er niet. De A28 en de A50 verbreden kost vele malen minder en is sneller te realiseren, wat direct geld zou betekenen. Of het rijden van een internationale trein via Zwolle? Ging ook niet door. Een snelweg naar Almelo kost minder, is sneller te realiseren en brengt direct geld op. Groen gaat gepaard met enorme investeringen die niet direct geld opleveren. We hebben nu geld nodig.


  ⚠️ Meld

 17. Korte termijn politiek is dit niet. Auto’s worden groener van zich zelf al. Volkswagen investeert niet voor niets in electra auto’s.


  ⚠️ Meld

 18. Keukentafel prietpraat van het niveau tante willie.
  Feit blijft dat het stuk leeg en nietszeggend is.
  Het zou economisch een stuk verantwoorder zijn degenen die deze flauwekul verzonnen hebben te royeren als lid bij gl.  ⚠️ Meld

 19. Zo zou ik hard zou ik het niet durven te stellen, De Klinker. Het punt dat ik maak is, groen is een leuk idee wanneer we leven in een samenleving van overvloed of wanneer men een hele nieuwe structuur moet aanleggen. Het is nu geen tijd van overvloed, al doet GL voor dat dit wel zo is. Het is nog steeds crisis, maar in de politiek wil men dat niet zien! Een werkloosheids percentage van 7% is veel te hoog en dat 12,2% van de Zwolse bevolking op de grens van armoede leeft is verschrikkelijk. Armoede is meer dan alleen een gebrek aan financiële middelen. Weinig geld hebben heeft invloed op kansen op een opleiding, het werk dat men kan doen, het huis waar men in woont en de gezondheid. De gevolgen van armoede hebben ook effect op het milieu bewust zijn en daardoor op de keuzes voor duurzaamheid. Werk en welvaart kunnen slechts groene initiatieven bekostigen/ laten ontplooien. Maar alleen bij GL leeft het idee dat de geld een digitale munt is die men zonder problemen maar bij kan drukken.

  Het is echt heel ernstig te constateren dat er een beweging bestaat die er van overtuigt is, dat een kleine regio als de provincie Overijssel (slechts verantwoordelijk voor 5,6% aan het het Bruto Binnenlands Product van Nederland ??), dingen totaal anders moet gaan doen.

  Mind you:
  – Met het BRP van ?? 12,6 miljard draagt Noord-Overijssel voor 1,9% bij aan het BBP van Nederland;
  – Met het BRP van ?? 4,6 miljard draagt Zuidwest-Overijssel voor 0,7% bij aan het BBP van Nederland;
  – Met het BRP van ?? 19,3 miljard draagt Twente voor 3% bij aan het BBP van Nederland.
  In Overijssel bedroeg het BRP per inwoner in 2014 ?? 32.036, in Nederland was dat ?? 39.440, wij lopen dus ?? 7.404 achter op Nederland? De economie van Overijssel is ongeveer even groot als de economie van Ethiopie? We hebben dus echt nog wel een hele lange weg te gaan….

  Men maakt tijd en middelen vrij om hier tijdens een congres over te gaan praten?

  Waar het congres over moet gaan is: hoe krijgen we bedrijven naar Zwolle en Overijssel toe en zorgen we ervoor dat deze zich niet in andere gemeenten/ provincies gaan vestigen? Bereikbaarheid is daar een belangrijke factor in en die is al jaren belabberd…. en niemand wil er iets aan doen….. Helaas


  ⚠️ Meld

 20. @Klaas-jan: Wat een sterke bijdrage van je

  Je legt eigenlijk precies uit waarom mensen links-elitaire mooipraatjes niet vreten. Er mist een compleet gebrek aan inlevingsvermogen in de dagelijkse realiteit van het overgrote niet dubbel modaal verdienende deel van de bevolking. En wees als GL eens echt eerlijk over welke positieve en negatieve gevolgen deze plannen gaan hebben voor verschillende groepen mensen. Tot die tijd kunnen partijen het “wantrouwen” in de democratie helemaal de moeder duiden in speeches, mensen blijven hersenspoelen door gaslighting (de ironie), maar veranderd dat niks aan hoe mensen hun dagelijks leven ervaren.

  Als de realiteitszin door dringt bij GL zouden er mooie dingen kunnen gebeuren. De intenties zijn goed. Maar dat is alles ook wel mee gezegd.  ⚠️ Meld

 21. Kuffar, het gaat erom dat mensen gewoon het werk gaan doen waarvoor men is gekozen. Hobbyisme moet je privé uitoefenen. Een volksvertegenwoordiger heeft als taak de belangen van het volk te vertegenwoordigen. Het is tegenwoordig usance om persoonlijke doelen/ plannen te vermengen met eigenlijke taak.
  Wat ook een groot probleem is dat men geen flauw benul heeft van kosten. In China investeert men miljarden en dat geld is hier niet.


  ⚠️ Meld

 22. He Klaas Jan,

  Dankje voor je berichten, met belangstelling gelezen.
  Je hebt o.a. grondig beargumenteerd dat het eerst snel beter moet gaan met armoede bestrijding en werkloosheid bestrijding. En hoe
  dat zou kunnen. Misschien mee eens.

  Over groen van je lezende ‘De gedachte gaat uit van dat een groene economie alles verbeterend zal zijn. Voor een juiste invoering van een groene economie moet er een goed fundament staan, anders werkt het niet en blijft het hangen…een veel grotere investering, dan de lokale overheid kan doen.

  Misschien ben ik het daar mee eens, als je een andere manier weet…
  Ik denk wel dat we niet kortzichtig moeten zijn.
  En verandering komt soms (vaak?) juist tot stand vanuit de
  gelederen die het ergst te lijden hebben in de huidige situatie.
  Pamperen helpt op korte termijn wel, maarja.

  Je idee ‘Waar het congres over moet gaan is: hoe krijgen we bedrijven naar Zwolle en Overijssel toe en zorgen we ervoor dat deze zich niet in andere gemeenten/ provincies gaan vestigen?’

  Misschien mee eens, als daar ‘groene regels’ op van toepassing
  gaan worden. o.a. Klimaat neutraal, alles recycelen, zulke dingen.

  Kan toch heel eenvoudig zou ik denken, en anders: waar een wil is …  ⚠️ Meld

 23. Met brandnetel thee en een biologische cake haal je geen grote bedrijven naar de regio. Bedrijven willen normale, goede koffie en efficiëntie. Het is een verschil in cultuur, ambitie en mentaliteit, waar de burger de zure vruchten van plukt. De ambitie moet zijn dat Overijssel in de top 3 van de regio’s met het meeste BRP van Nederland wil gaan staan. Die behoefte mis ik en blijkt ook uit de cijfers. Wij bungelen onder aan van de twaalf provincies. We kunnen dat beter, dat liet de Hanze periode in de geschiedenis wel zien.


  ⚠️ Meld

 24. Ik bedoel geen brandnetel thee en bio cake, en of ‘klimaat neutraal’ geen goed koffie zou kunnen opleveren. 😉

  Tsja ‘Bedrijven willen normale, goede koffie en efficiëntie’.

  Oh, oh oh, beste Klaas Jan, je weet toch zeker wel dat als je ‘bedrijven’
  zonder regulering hun gang laat gaan, dat ze er een zooitje van maken.

  (Als je daarop toelichting wilt, laat gerust weten.)

  Het ‘laat maar waaien’ ondernemersgebeuren is echt verleden tijd.
  De meeste slimme ondernemers hebben dat zelf ook al bedacht.

  (Sorry voor mijn opmerking dat bedrijven er een zooitje van maken
  als ze de kans krijgen. Ik denk nog aan de verschrikkingen zoals shell deed enzo)

  Waarom grote bedrijven naar de regio? Hoe groter hoe minder beweegelijk in het opzicht van slimmer en beter en schoner.  ⚠️ Meld

 25. Henk Jan,
  Jammer, je begon goed, maar je kijkt helaas niet verder dan een euro dik is. Waarom niet meteen van die nieuwe bedrijven verwachten dat ze groen produceren? Al sinds de industriële revolutie moet het milieu maar even wachten… en het moet nog langer wachten… en we worden nu met de gevolgen geconfronteerd. Het hoeft geen kwestie te zijn van of-of. Dat er zoveel armoede en werkeloosheid is, is het gevolg van heel andere dingen dan van groen.


  ⚠️ Meld

 26. Hinkelaar, de economie in de provincie Overijssel is vergelijkbaar in grootse met Ethiopië. Wellicht weet je dat in Ethiopie er tegenwoordig veel kleren gemaakt worden in het goedkopere segment, die vroeger in Bangladesh werden gemaakt. De vraag is waarom men dat doet? Grondstoffen komen er niet in de buurt vandaan? De reden is even simpel. Mogelijkheid om betere fabrieken te bouwen, betere logistiek en een betere werk ethos. Zara, H&M, ze zitten er met joekels van fabrieken, waardoor er geld voor eten en opleiding is.

  Ondanks de superieure werk ethos hierin de omgeving zijn we niet in staat om de hessenpoort vol te krijgen. Waarom worden er in Tilburg Tesla’s in elkaar geschroefd? Waarom vestigt Sand zich in Apeldoorn? Logistiek heeft men het daar beter voor elkaar.


  ⚠️ Meld

 27. He RietPluim,
  ‘Al sinds de industriële revolutie moet het milieu maar even wachten… en het moet nog langer wachten… ‘

  klopt. Nog erger, voor de mensen ook. Maarja ‘de industriële revolutie ‘. Er is al behoorlijk wat water door de ijssel gegaan sinds
  die tijd.

  Maar de moraal is nog weinig veranderd. Werk, werk werk.
  We werken ons een slag in de rondte, veel meer dan ooit.

  Ik denk dat ik ga uitzien naar een huisie met een landje erbij,
  voor aardappels, groente en dergelijke dingen.
  Wat vee, tsja sommigen moeten zorgen voor het vee.
  En sommigen moeten het vee slachten.  ⚠️ Meld

 28. Riet, we hebben geen geld. We bungelen onderaan in Nederland? We hebben net geld voor een fiat Panda, maar je praat of dat je een Tesla kan betalen? Groen kost geld! Om een Tesla te kunnen betalen moet er een werkloosheids percentage van 1% zijn en daar staat het nu niet.


  ⚠️ Meld

 29. We werken ons niet in de rondte. 7% staat langs de zijlijn. 12,2% van de Zwolse burger is arm? Dat mensen voldoende hebben om wat te freewheelen, betekend niet dat het met de rest ook goed gaat. GL is niet de norm.
  Ik ben voor een liberaal stelsel. Gelukkig gaat het financieel crescendo met mij en mijn gezin. Maar ik weet ook dat de situatie bij anderen niet zo is. Het is rijkdom om je geen zorgen te maken over geld en fijn om zinnig bezig te zijn. Daarom reageer ik. Open eens je ogen. Van enkel lucht kun je niet leven.


  ⚠️ Meld

 30. Laat ik maar een een voorbeeld op het forum plaatsen.
  Om begrijpbare redenen gaan we minder gas uit de grond halen. Voor de Zwolse burger betekend dit dat het verstandig zou zijn om met gas besparende mogelijkheden te gaan komen. Het gas is nu nog goedkoop, maar in de toekomst waarschijnlijk niet meer. Je zou kunnen nadenken om met district Heating initiatieven te komen, free of charge voor de gebruikers natuurlijk. De leverancier van dat spul moet als tegenprestatie een kantoor hierin de stad openen. Met enexis en Engie in Zwolle zou dit een pracht locatie zijn voor zo’n bedrijf. Groen bedrijf, groen product en werkgelegenheid. Maar als Shell zich hier ook wil vestigen, prima! Kom maar door. Werk is werk en geld is geld. Het is nu niet de tijd voor kieskeurigheid. Wij zijn nu namelijk niet het mooiste meisje op de dansschool…


  ⚠️ Meld

 31. Om in trek te komen,moeten we beginnen om goede dansschoenen aan te schaffen. Op blote voeten kun je lastig stijldansen en blijft het maar bij wat lomp springen, in plaats van een sensuele salsa.


  ⚠️ Meld

 32. Weet je Henk Jan, je komt met een indrukwekkende hoeveelheid feiten en cijfers, waarvoor complimenten; maar niet één daarvan leidt tot de conclusie dat dit initiatief van GroenLinks een slecht idee is.

  Je hele betoog komt neer op: “Waarom aandacht geven aan groen terwijl er zo veel belangrijker zaken zijn?” Ja, waarom? Omdat GroenLinks groen belangrijker vindt dan jij?

  Waarom aandacht geven aan werkgelegenheid terwijl er zo veel mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben? Waarom aandacht geven aan de zorg in ons land terwijl er in Syrië ziekenhuizen worden gebombardeerd? Waarom aandacht geven aan Syrië terwijl in Noord-Korea kinderen opgroeien in een voortdurende hel?

  Er zijn wel belangrijker zaken te bedenken dan de prijs van het gas. Gelukkig mag iedereen nog steeds zelf weten waar hij zich voor in wil zetten, en GroenLinks kiest voor groen. Mijn zegen hebben ze; van meer aandacht voor groen zullen we heus niet slechter worden.


  ⚠️ Meld

 33. Er zijn wel belangrijker zaken te bedenken dan de prijs van het gas

  .

  Mijn zegen hebben ze; van meer aandacht voor groen zullen we heus niet slechter worden.

  Voer voor de “populisten”. Is dat je bedoeling?


  ⚠️ Meld

 34. Riet, waarom tijd, publiek geld en energie steken in zaken die op korte termijn iets opleveren? Ik woon in Zwolle en daar is voldoende leed wat nog niet is opgelost. Gl is een politieke partij die op moet komen voor lokale belangen, niet voor een ziekenhuis in Aleppo. Werk is de sleutel voor verlichting. Voor de ellende elders zijn andere organisaties zoals het rode kruis. Iets met het verkeerde loket??
  De cijfers laten zien dat het de hoogste tijd is dat wij hier bedrijvigheid hier naar toehalen. Aandacht voor groen is leuk, maar het mag geen belemmering zijn. Met brandnetel thee en een windmolen redt je het niet. We sjokken al in de achterhoede van Nederland. De vraag moet zijn, hoe krijg ik de grote vissen hier en wat moet ik daar voor doen. Deze cruciale vraag wordt niet gesteld door GL.


  ⚠️ Meld

 35. “Riet, waarom tijd, publiek geld en energie steken in zaken die op korte termijn iets opleveren?”
  Je staat erop om kortzichtig te zijn h?? Omdat ze op de lange termijn iets opleveren natuurlijk.
  Aandacht voor economie is leuk, maar het mag geen belemmering zijn voor groen.
  Groen is een basisvoorwaarde voor leven. Zonder duurzaamheid geen toekomst. Groen heeft absolute topprioriteit.
  En groen is iets waar de lokale GroenLinks nu wél iets over te zeggen heeft. Doet ze goed.


  ⚠️ Meld

 36. Kuffar, ik snap je opmerking niet helemaal. Misschien vind je dat ik overdrijf, maar dat doe ik expres, omdat Klaas Jan met zijn kop zó vast zit in zijn standpunt – ik heb geen idee hoe ik hem anders uit zijn verstarring moet schudden. Economie is belangrijk, dat zal ik niet ontkennen, maar economie is altijd ten koste gegaan van andere zaken die óók heel belangrijk zijn. Het is hoog tijd om de boel wat meer in evenwicht te brengen.


  ⚠️ Meld

 37. De reacties van KlaasJan ademen volgens mij de opvatting “waarom zou je het lokaal doen, terwijl je het nationaal-europees-globaal moet aanpakken. Lokaal kan ook veel. Hoopgevend is de presentatie die Marjan Minnertsma voor locale bestuurders hield.


  ⚠️ Meld

 38. Bernard, bedankt voor de input. Ik bedoel dat niet helemaal. Het gaat er mij om dat Zwolle en Overijssel niet in de positie zijn om flinke eisen te gaan stellen aan bedrijven. Wij staan niet hoog op de ranglijst in Nederland. Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant doen het vele malen beter. Ook in Zwolle zie ik dat de stad moeite heeft om bedrijven terreinen vol te krijgen. Waaraan ligt dat? Niemand wil het weten, maar heeft de mond vol over wat men allemaal wil uitgeven. De kost gaat voor de baat uit, maar dat moet dan wel verstandig gebeuren.
  Ik heb de presentatie van mevrouw Minnertsma bekeken. Start-ups zijn belangrijk in haar verhaal. Bent u bekent met de succes ratio van start-ups? 90% slaagt niet. De overige 10% doet het overigens fantastisch.
  Ik denk idd dat je in grote stappen moet denken, ipv kleine. Om nog even bij het gas te blijven. Heeft de gemeente Zwolle al voorgesorteerd om nieuwbouw huizen in Zwolle verplicht voorzien van een warmte pomp installatie, te samen met een zonne energie? Het antwoord is nee! In de Prinsenpoort, in Stadshagen wordt nog vrolijk doorgebouwd op de oude wijze en duurt het jaren voordat er uberhaubt geswitched kan worden. Zo groen zijn we in Zwolle dus niet. Laten we dit daarom vooral niet uitstralen aan bedrijven die we graag willen hebben in de stad. Heeft GL iets in stelling gebracht? Antwoord is ook nee.


  ⚠️ Meld

 39. Riet, Op vrijdag op de grote markt bij Engel een fair trade koffietje nemen met een cranberry spelt taartje en vervolgens een klein deel van de boodschappen doen bij Gooodyfoooods, alles betaald met de gezamenlijke pinpas van de man, is erg groen en biologisch. Maar wanneer je gewoon eens goed om je heen zou kijken en beseft dat 1 op de 10 mensen die je dan ziet lopen in armoede leeft… Armoede in Nederland is slecht zichtbaar. De mensen hebben hier geen biafra buikje en lopen niet met lompen.
  Ik begrijp dat in uw kringen het begrip armoede moeilijk te bevatten iets is. Ik begrijp ook dat u zich nooit zorgen heeft gemaakt over geld, uw man verdiend voldoende.
  De wereld is anders, Riet. Een Tesla is niet de norm voor heel veel mensen. Er moeten mensen aan het werk, de Hessenpoort moet vol. De koffie bij Gooodyfooods is duurder dan bij de Aldi en dat is voor sommige mensen al te duur……
  Ik heb het wat gechargeerd neer gezet, Riet.


  ⚠️ Meld

 40. Een groene economie vraagt grote investeringen en veel van mensen. Je moet dit soort zaken regelen op een gelijk speelveld. De gemeente Zwolle heeft nog behoorlijke grondposities en die moeten gevuld worden. Tevens hebben we nog steeds te maken met een hoge werkloosheid. Ik kan niet begrijpen dat er mensen zijn die die mensen afschrijven omwille van een groene gedachte. Het kan niet zo zijn dat deze mensen maar aan de zijlijn moeten blijven staan en maar blijven leunen op een paar sterke schouders. 7% werkloosheid is te hoog en dat moet opgelost worden. Het tast ook de solidariteit aan, dat wordt vaak vergeten. Die aantasting is vele malen schadelijker.  ⚠️ Meld

 41. @de Klinker, ik verwonder mij vaak ook. Prima dat men een andere gedachte heeft. Mijn enige verzoek is om dan ook maar met cijfers of voorbeelden te komen waarom men vindt dat het ook anders kan. Met die cijfers komt men vaak niet en wordt er een oneliner op het web geplaatst. Ook enig benul van geld is er te weinig.
  Een economie zoals de onze draait gewoon om geld. Geld wordt gegenereerd door een mate van arbeid (in welke vorm dan ook). Met geld kun je vervolgens weer dingen doen. Hoe die uitgaven gedaan worden, dat is stap twee. Stap 1 moet dan wel eerst geregeld zijn en dat is nu niet het geval.
  Het gedeelte dat de gemeente aan uitkeringen betaald is te hoog, dit moet naar beneden om geld vrij te hebben om andere projecten te financieren. Het kan niet zo zijn dat de rekening elke keer bij mensen wordt gelegd die het financieel wat beter hebben/ cq aan het werk zijn. Daarnaast houd men totaal geen rekening met de verborgen kosten van armoede. Om maar weer een voorbeeld te geven: gezondheidskosten zijn hoger, psychische klachten zijn er meer, veiligheids kosten (hogere politie kosten) enz. Cola is bv goedkoper dan verse sinaasappelsap. In de verse sap zitten nog vitamines, terwijl dit niet in cola zit. Verse sap is groen, cola niet, geen medicijn gebruik vs medicijn gebruik enz. Door mensen aan het werk te krijgen, ben je eigenlijk al erg groen bezig. Helaas ziet men groen vaak als een boom en een labeltje op een verpakking….


  ⚠️ Meld

 42. @Klaas Jan als ik groen goed begrijp: zonder economie (mens) is er een hoop natuur. Zonder natuur wordt het voor de mens erg moeilijk om te overleven, laat staan een bloeiende economie te krijgen.
  Neem alleen al de bijen: 84% van onze landbouwgewassen heeft bestuiving nodig. Dit wordt door bijen gratis gedaan. Daarmee leveren ze jaarlijks een bijdrage van 22 miljard euro aan de economie (http://ec.europa.eu/food/animals/live_animals/bees_en).


  ⚠️ Meld

 43. @pieterg. Prima en een interessante input in de discussie!

  Stel dat de gemeente de gronden ter beschikking zou stellen aan nieuwe imkers. De beoogde imkers komen uit de poel met werkloze mensen. We hebben er nu ongeveer 8,500 werkloze mensen in Zwolle. Volgens deze site zou de honing markt een groeimarkt kunnen zijn, https://www.cbi.eu/market-information/honey-sweeteners/trade-statistics/ De site laat ook zien dat er gevaren uit overige landen op de loer liggen, maar ik laat me niet gek maken. Ik moet toch ook het licht gaan zien in de groene gedachte. Op het terras zie heel veel mensen groene thee drinken met honing, dus er zou een markt moeten zijn! En de potten honing in de supermarkt zijn nooit versuikert, dus er zou echt rotatie moeten zijn.

  Er zijn in Nederland 6500 geregistreerde imkers en naar schatting 1000 ongeregistreerde imkers, waardoor Zwolle met de implementatie Imker “hoofdstad van Nederland” zou kunnen worden! Dit biedt perspectieven!! In Zwolle zijn er nu 3 bekende imkers, http://apiarymap.com/. Er zou nog wel wat ruimte moeten zijn voor wat nieuwe imkers.

  Om een bijenvolk te kunnen houden heb je een bepaalde oppervlakte nodig. In Zwolle hebben we weinig fruitteelt, dus daar zou ook meteen iets aangedaan moeten worden. http://www.bijenbestuiving.nl/hoeveel_bijenvolken_zijn_er_nodig_voor_bestuiving.
  Helaas is de fruitteelt op dit moment niet de beste markt om in te zitten, gezien het volgende bericht: http://www.volkskrant.nl/binnenland/rusland-wil-ze-niet-meer-wat-moet-er-nu-met-de-oogst-gebeuren~a4398825/
  Vergisten bij de Rova zou een optie kunnen zijn, gezien het volgende persbericht: http://www.ad.nl/economie/miljoenen-kilo-s-appels-en-peren-vergist-tot-biogas~ad223d16/

  Ik ben na het laatste bericht gestopt. Ik zie hier erg weinig in. Zou het niet veel handiger zijn een ronde tafel gesprek te houden met bedrijven die afgehaakt zijn om zich te vestigen in Zwolle? Voor mijn part gaat dit anoniem. Wat kunnen we hieruit leren en wat moeten we verbeteren om in de toekomst wel die mensen in Zwolle te krijgen? Ik zeg wel dat het aan de bereikbaarheid ligt, maar is dat wel echt zo?

  De natuur is er, daar hoeven we niet veel aan te doen. Het gras, de bomen enz. De werkloze mensen zijn er ook en die mensen hebben eten nodig. Die werkloze mensen kunnen we toch moeilijk over de stadsgrenzen dumpen of laten verhongeren? Er moet dus iets gebeuren. Ik weiger meer te betalen omdat GL vindt dat er een boom moet komen op het industrie terrein ipv een duurzame oplossing voor de man of vrouw die nu in onze stad woont. Dit is een niet duurzame gedachte welke ik eerder al een keer beschreven heb. Geef mensen kansen ipv van pamperen. In de derde wereld landen is het beter om een net te geven om te leren vissen, dan men te voorzien van kant en klaar maaltijden….


  ⚠️ Meld

 44. De werkloze mensen zijn er ook en die mensen hebben eten nodig. Die werkloze mensen kunnen we toch moeilijk over de stadsgrenzen dumpen of laten verhongeren?

  Een oud gezegde is “Wie niet werkt zal ook niet eten.” Ik vraag me af of dat tegenwoordig ook nog geldt. Er wordt steeds meer geautomatiseerd. Er komen steeds meer robots. Blijft er zo nog wel werk over.
  Om je in je onderhoud te voorzien heb je trouwens ook geen werk nodig maar geld. Misschien hoeft er in een moderne samenleving niet meer gewerkt te worden, in ieder geval niet om geld.


  ⚠️ Meld

 45. @Klaas Jan zucht, het is maar een voorbeeld… Je zit je blind te staren om alles per onderdeel in klinkende munt te vertalen en daarom heeft een discussie over het grote geheel met jou geen zin.  ⚠️ Meld

 46. Pieter, nee hoor. Ik sta open voor elk initiatief. Het enige dat ik vraag is dat er een gedegen gedachte/ business plan achter staat en er een kans is op succes. Ik weet uit eigen ervaring als geen ander dat je moet zaaien, om te kunnen oogsten. Een gedegen business plan, daar schort het aan in deze discussie aan. Prioriteiten worden anders gelegd, waar een bepaalde groep mensen de dupe van is. Dat is in mijn ogen niet o.k.. Het bewust wegkijken en uitrangeren van mensen omwille van een boom, terwijl die ene boom weinig waarde toevoegt. Een beetje rationaliteit in plaats van idealisme in de discussie zou de stad, het land en de wereld goed doen.

  Een interessant gedachte om eens te lezen is dit: site.ipsos-nederland.nl/documents/pb-2010-wk221extra.pdf . of deze http://www.volkskrant.nl/politiek/kiezersprofielen-vvd-is-een-mannenpartij-en-sp-kiezer-is-relatief-vaak-werkloos~a3308665/
  Er is voornamelijk een communicatie probleem in deze, we spreken niet de zelfde taal.


  ⚠️ Meld

 47. Pieter, om je gerust te stellen. Ik weet ook dat je elk initiatief kapot kan rekenen…. Een beetje rationaliteit in een discussie denk ik niets teveel gevraagd? Soms moet je dingen ook maar gewoon doen, dat is ondernemen en daar zijn we mensen voor. Hoofdzaak is dat de grondgedachte moet wel goed zijn en ook de redenen waarom men iets doet.


  ⚠️ Meld

 48. Een punt ter overdenking: De huishoudens met de hoogste inkomens betalen nu ?? 54,5 miljard aan inkomstenbelasting, tegen ?? 2,7 miljard voor de laagste in Nederland. Wil je voor het milieu potten breken, dan moet die 2,7 omhoog. Dat doe je om werk te creeeren. Fijne zaterdag!


  ⚠️ Meld

 49. Bericht door eddie038, op 22 november 2016 15:16
  Bernard, interessant. Help me even: waarmee beledig ik dick/ed0038?

  Waarom insinueer jij voortdurend dat @ed0038 en @dick één-en-dezelfde persoon is?


  ⚠️ Meld

 50. Niet alleen de manier van schrijven verschilt hemelsbreed, maar ook inhoudelijk zijn er duidelijke verschillen.
  Met alle respect: @dick wil nog wel eens warrig en van de hak op de tak zijn in zijn schrijfsels.
  Dat kan van @ed0038 niet echt gezegd worden, toch?


  ⚠️ Meld

 51. Dat hangt er vanaf. Als dick laat op de avond en in het weekend schrijft is het inderdaad erg onsamenhangend gewauwel en maken zijn berichten een benevelde indruk. Als hij ‘normaal’ schrijft houdt hij zonder enige onderbouwing krampachtig aan zijn roze wereldbeeld vast. Dat is ook wat je eddie0038 ziet doen. Maar vanwaar je interesse , JJR?


  ⚠️ Meld

 52. Omdat jij her en der verkondigt je altijd aan FEITEN te houden, maar dat o.a. hier middels je insinuaties zelf tegen spreekt.
  Ik vraag mij daarbij af wat voor zin het heeft om dergelijke uitlatingen te doen.

  Wellicht dat de redactie van WLZ enig licht op deze situatie kan werpen door de IP-adressen van @dick en die van @ed0038 te vergelijken?


  ⚠️ Meld

 53. Bericht door eddie038, op 22 november 2016 15:16
  Bernard, interessant. Help me even: waarmee beledig ik dick/ed0038?

  Tja…


  ⚠️ Meld

 54. Dick/Ed0038, als in: en/of. Dus het is opnieuw je gebrekkig begrijpend lezen dat je parten speelt. Sorry JJR, ik heb geen zin om energie te steken in jouw onvermogen. Fijne dag verder.


  ⚠️ Meld

 55. Zoals je zelf al schrijft suggereer jij dat alleen maar.
  Daarom stelde ik de vraag waarom jij dat insinueert, want insinueren is ten onrechte suggereren.
  En over beter lezen gesproken: “ik suggereer slechts dat het dezelfde personen kunnen zijn”.
  Zou dat niet moeten zijn: ‘ik suggereer slechts dat het dezelfde persoon is’?


  ⚠️ Meld

 56. Laatste keer dan, JJR: omdat er ‘kunnen’ staat, is het een veronderstelling. Daarom personEN. Als er ‘is’ staat, is het een feit en is het enkelvoud. Dus probeer nu niet iets te winnen waar voor jou niets te winnen valt.

  Kijk, dit tref ik aan van jou op een ander log:

  Wat gaot ie vandaege uutspook’n dan ‘eer Assendörper?
  De pense vol zoep’n en daornao de bank poets’n

  Vind je het gek dat ik je niet serieus neem, talenwonder?


  ⚠️ Meld

 57. @Eddie038.
  Jij probeert je er nu wel heel opzichtig uit te lullen, maar dat jij niet het vermogen hebt de Nederlandse taal op een juiste wijze te hanteren en te interpreteren moge nu wel duidelijk zijn.

  Verder zou het jou toch deugd moeten doen dat er nog iemand is die de Zwolse taal en cultuur in ere probeert te houden, in dit geval op het Algemeen Log van het onvolprezen WLZ?
  Of heb jij liever dat zelfs onze eigen prachtige taal en cultuur bevuild worden door invloeden van buitenaf?  ⚠️ Meld

 58. Bericht door eddie038, op 22 november 2016 8:06
  Verbazingwekkend dat dick/Ed0038 zo euforisch reageert op holle kreten die werkelijk niets betekenen.

  Verbazingwekkend… reageert is toch enkelvoud?


  ⚠️ Meld

 59. @JJR Wellicht mis ik iets, maar wat hebben Eddie038 en ed038 te maken met het congres van GL voor de schone economie? Zijn zij de drijvende krachten achter dit initiatief?


  ⚠️ Meld

 60. @Klaas Jan
  Eddie038 en ed0038 hebben inderdaad niks van doen met het congres van GL, maar lees de reacties in dit topic nog eens door (en eventueel ook in andere topics) en je zult zien wat er gaande is.

  Overigens zijn jouw bijdragen over het algemeen interessant en informatief, maar ben ik het in dit geval niet met je eens dat het idee van GL voor een groene en schone economie niks oplost v.w.b. de werkloosheid in het algemeen en die onder lageropgeleiden in het bijzonder.
  Veel bedrijven willen graag mee in het vergroenen en verduurzamen van de economie en hun bedrijfsmodel, vooral ook omdat de hedendaagse consument dat wil.
  ‘Groen/duurzaam’ is een (relatief nieuwe) sector die sterk in opkomst is en die veel werkgelegenheid zal gaan bieden, ook voor lageropgeleiden.
  Er is zeer veel in ontwikkeling op dat gebied en als de politiek, het bedrijfsleven en opleidingsinstituten hun handen ineen slaan om van lageropgeleiden ‘beteropgeleiden’ te maken, dan kunnen er velen weer volop deel gaan nemen aan het arbeidsproces.
  Maar dat brengt ook een eigen verantwoordelijkheid van de lageropgeleiden met zich mee.


  ⚠️ Meld

 61. Klaas Jan en JJR: hulde voor jullie inhoudelijke discussies. Zo kan het ook, i.t.t. de opruiende en ondermijnende manier van discuseren van eddie038.


  ⚠️ Meld

 62. @jjr: ik begrijp wat je bedoelt, maar ik mis een wat kritische houding ten opzichte van de idealistische vergezichten. Ik geniet ook van de natuur en ik zie ook dat duurzaamheid steeds groter wordt. Veelal worden deze initiatieven ook gedreven door een commerciële drive. Duurzaamheid kun je, mits je over voldoende tijd en voldoende middelen beschikt, vermarkten. En ja, het is soms erg fijn wanneer de overheid een handje helpt. Maar, de situatie in Zwolle zie ik als volgt:
  1. We hebben in de stad ongeveer 8.500 mensen zonder werk, dat betekend dat er bij een gemiddelde gezinsgrootte van 2,2, ongeveer 18,700 inwoners getroffen zijn met de gevolgen van de geen “werk situatie”;
  2. De gemeente heeft al geruime tijd forse grondposities op de balans staan. Het kapitaal staat lange tijd vast en is “werkloos”;
  3. De gemeente heeft al geruime tijd moeilijkheden om van deze grondposities af te komen;
  4. De begroting van Zwolle heeft al jaren geen grote overschotten;
  5. Het risico op impairment (afwaarderen van de waarde van de gronden) wordt met de tijd groter. Een eventuele schuld zal op de burgers verhaald gaan worden.

  De situatie is volgens mij daarom niet erg rooskleurig en ik hoop van harte dat de gemeente de gronden heeft aangekocht met eigen geld ( Essent geld?) in plaats van een financiering?

  Hoe groen ik ook wil zijn, er moet toch iets gaan gebeuren. We zitten nu de goede tijd. De groene eisen mogen geen belemmering zijn. De hamvraag is hoe krijgen we bedrijven hier en wat zouden belemmeringen zijn om hier te vestigen? Inzicht in deze vragen lijken me op dit moment belangrijker dan de wensen van GL.  ⚠️ Meld

 63. Nog een kleine toevoeging op bovenstaande. Zwolle staat niet alleen in de grondposities. Ook Apeldoorn, Deventer, Staphorst en Hattem hebben ruimte voor bedrijven en spelen de zelfde problemen. Het marginale nut van een windmolen, een imker of een boom is denk ik te klein op de keus of een bedrijf zich hier gaat vestigen. Enige bescheidenheid, maar ook resultaatgerichtheid zou daarom niet misstaan in de attitude.
  Dit zijn de redenen waarom ik problemen heb met het voornemen van dit congres. Schop er tegen, of kop het in.
  Fijne avond!


  ⚠️ Meld

 64. Wil GL misschien het congres gebruiken om, net als Groningen, een bid book voor Tesla in elkaar te draaien? Ik vind het dan wel een beetje aan de late kant, Noord-Brabant (Tilburg) en Groningen zijn al verder. Daarnaast zijn er nog meer internationale kapers voor de kust.


  ⚠️ Meld

Reageer