Op zoek naar antwoord op de Boze Witte Man

Zwolle – Alle redacties van Nederland worstelen vandaag de dag met de Boze Witte Man. Geven we hem voldoende aandacht, bevragen hem wel kritisch genoeg, bestaat hij wel? Het antwoord van veel journalistieke media is dat zij al aandacht schenken aan wat de ‘gewone man’ er van vindt.

Daarmee wordt de Boze Witte Man een plekje gegeven, maar meer ook niet. Het kan ook anders. Door te werken met constructieve elementen geeft een journalist burgers niet alleen een podium, maar kan hij ze ook betrekken bij het nadenken over oplossingen. Exit Boze Witte Man? Op 2 december vindt een conferentie plaats over constructieve journalistiek bij hogeschool Windesheim in Zwolle. Hier spreken gerenommeerde buitenlandse en binnenlandse hoofdredacteuren en journalisten over de bruikbaarheid van dit nieuwe concept voor het vakgebied.

Na de verkiezingszege van Donald Trump stellen ook Nederlandse media zich de vraag of zij voldoende aandacht hebben voor de thema’s die de gewone Nederlander bezighouden. Is de situatie hier anders dan in de VS? Bij ons kunnen lezers hun eigen nieuws delen op online platformen, er worden reportages gemaakt over de bezorgde burger, de stemming op straat wordt gepeild. Maar nemen de Nederlandse media daarmee hun publiek voldoende serieus? "Mensen willen lezen wat er misgaat, maar ze willen ook weten hoe het verder moet,” zegt Martha Riemsma, hoofdredacteur van TC Tubantia en spreker op de conferentie. „Dat laatste gebeurde dus te weinig. De journalistiek was de georganiseerde argwaan geworden. We kunnen als krant alleen blijven bestaan als we ultiem relevante onderwerpen aansnijden, onderwerpen die mensen bezighouden." Zo laat de redactie in Enschede lezers onderwerpen bepalen waar zij over schrijft.

Ook een gerenommeerd journalistiek wereldmerk als de BBC richt zich op wat zij noemt ‘solutions-focused journalism’. "We moeten het bewijs geven voor oplossingen en als het daaraan ont­breekt, dan moeten we daar eerlijk over zijn tegen ons publiek,” zegt redactiechef en conferentiedeelnemer Emily Kasriel. "Maar ik leg ook uit dat we ons nieuws­begrip moeten herdefiniëren als we de wereld werkelijk willen verslaan zoals die is. Waarom zou je een politicus niet wijzen op een oplossing die ergens anders wordt toegepast bij een verge­lijkbaar probleem? Dan roep je hem toch ook ter verantwoording?"

2 december: conferentie Constructieve Journalistiek bij Windesheim

Constructieve journalistiek beweegt mensen om verder te kijken. Voorbij de problemen en de schuldvraag. Het helpt hen – na kritische analyse van het gebeurde – bij de oriëntatie op de toekomst: Hoe los je een probleem op? Wat is een alternatief? Wie denkt daar over na? Naast Riemsma en Kasriel , spreken ook vakgenoten Alan Rusbridger (voormalig hoofdredacteur van The Guardian), Ethan Zuckerman (MIT Civic Media Lab), Troels Mylenberg (Jysk Fynske Medier, Denemarken), David Bornstein (Solutions Journalism Network), Karel Smouter (De Correspondent) en Jasper Koning (Tegenlicht). Zij zullen hun licht laten schijnen over de vraag hoe ‘constructieve elementen’ kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de journalistiek en aan de relatie van de journalist met zijn publiek. Het symposium biedt journalisten de kans kennis te nemen van nieuwe voorbeelden, methoden en technieken en te bezien wat werkt en niet werkt.

Meer informatie over het congres: www.windesheiminternational.nl/research/media/constructive-journalism/agenda/conference-on-constructive-journalism/

Artikel delen:
Reacties 32
 1. Zozo! Mogelijk gemaakt door de “journalistieke” opleiding. En dat in een tijdperk waarin een journalist dikwijls opiniemaker blijkt.
  Ik denk dat ik er zeker bij zal zijn, alleen al om te kijken wat voor framing er zal worden toegepast en hoe er linksom geroerd zal worden in de onderbuikjes. 😉  ⚠️ Meld

 2. Stuur de boze witte man naar de moedermavo…verplicht leren. Pas weer stemrecht als je, je diploma haalt, inclusief geschiedenis, aardrijkskunde en twee talen. Dan is het zo opgelost.:P


  ⚠️ Meld

 3. De laatste 30 jaar is de publieke opinie erg eenzijdig geweest, het is m.i. belangrijk dat de mainstream media dit gaan beseffen. Programma’s als DWDD, Nieuwsuur, NOS journaal, zijn te politiek correct, te eenzijdig.
  Het wordt tijd dat dit verandert.
  De burger kan nu prima zonder deze eenzijdige opiniërende tv en Radio, er is nu gelukkig internet.
  Dit zag je ook bij de Amerikaanse verkiezingen, het volk ging massaal zelf op onderzoek uit op internet.  ⚠️ Meld

 4. Goh wat moet ik dan met mijn Universitaire achtergrond als “Boze Witte Man” dan? Ik ben echt geen Tokkkie, heb geen racistische ideeën, ben soms kritisch, maar toch ben ik heel boos op het falen van de Overheid. En vooral diezelfde Overheid dat vaak gesteund wordt door de algehele journalistiek. Door diezelfde Journalistiek wordt de werkelijkheid vertroebeld, waardoor de Nederlandse burger een verkeerd beeld krijgt voorgeschoteld. Op deze manier kunnen feiten namelijk nooit in ogenschouw worden waargenomen, omdat de macht (persvrijheid) indirect bij diezelfde falende journalistiek ligt.


  ⚠️ Meld

 5. Wanneer er een dag de BOZE ZWARTE NEGER wordt gehouden, ga ik hier naar toe.

  DIT is nu precies waarom ik mijn kinderen NIET laat studeren op deze school en velen in mijn omgeving. Windesheim leeft nog met de hippie gedachte dat iedereen gelijk is. Moet je eens kijken in de schoolpauzes in de kantine. Lijkt wel een gevangenis omdat ieder zijn eigen cultuur opzoekt.

  Groeten van een boze witte man die wit genoemd mag worden en ik doe nog NET geen aangifte van discriminatie en haatzaaien.


  ⚠️ Meld

 6. Bericht door will-, op 25 november 2016 17:27
  Stuur de boze witte man naar de moedermavo…verplicht leren. Pas weer stemrecht als je, je diploma haalt, inclusief geschiedenis, aardrijkskunde en twee talen. Dan is het zo opgelost.

  Beter van niet. dan zouden mensen nooit leren dat alle volken in de wereldgeschiedenis wel eens de sjaak slaaf zijn geweest.

  Lijkt me verstandiger als (hoge)scholen zich gaan richten op de uitdagingen van de toekomst. Mee blijven doen in de wereld gaat je niet lukken met legers aan werkloze journalisten, genderdeskundigen, sociologen en al dat. Er is een schreeuwend tekort aan beta’s en vakmensen. We staan voor grote uitdagingen in een competitieve wereld.  ⚠️ Meld

 7. En de witte man is boos. rode albino ogen kijken naar zijn medemens die hij jarenlang heeft gepamperd.
  nu is hij zelf onderwerp van spot en tirannie  ⚠️ Meld

 8. Waarom heeft men het over een “boze witte man”? Ik heb daar een rare assiocatie bij. Heeft de schrijver misschien een recente achtergrond als onvrijwillige, medewerker van een suikerriet plantage in de West? Het belerende vingertje, blijft een hardnekkig fenomeen.

  De volgende bericht in de krant verwoordde het erg zo https://www.google.nl/amp/www.volkskrant.nl/opinie/bert-wagendorp-de-boze-witte-man-bestaat-niet~a4418142/amp?client=safari


  ⚠️ Meld

 9. De laatste stuiptrekkingen voor 2017 dat dan wel weer.
  @Will goed onderbouwend en laat ook weer het onderbuikgevoel zien van …..links?


  ⚠️ Meld

 10. 0Bericht door Pvdberg, op 25 november 2016 19:06
  Wanneer er een dag de BOZE ZWARTE NEGER wordt gehouden, ga ik hier naar toe.

  Je had ook boze zwarte man kunnen intikken.


  ⚠️ Meld

 11. Sybe Schaap schreef er al eens:
  Het rancuneuze gif: de opmars van onbehagen is een politiek-filosofisch boek uit 2012.
  over.
  Zijn partij (da’s jammer aan de man) de VVD heeft hem gesmeekt dit boek later uit te brengen. Volgens mij omdat de senator Geert er mee zou provoceren. smilies/shocked.gif

  Sybe heeft veel geschreven, o.a. over ressentiment.

  Van www: Op 6 september 2016 vulde Schaap in dagblad Trouw aan waarom hij PVV-leider Wilders gevaarlijker vind dan de NSB, dit naar aanleiding van zijn boek Rechtsstaat in verval waarin hij optekent dat hij met termen als “nepparlement” en “neprechter” de instituties vanbinnen uitholt. VVD-leider Halbe Zijlstra nam afstand van deze opvattingen.

  —–

  Misschien kunnen deze onderwerpen én dit topic

  https://www.weblogzwolle.nl/content/view/52523/55/#comment-414109

  hier ook worden meegenomen?
  Zal wel ff kruislings verwijzen.


  ⚠️ Meld

 12. Ach, hou toch op. De boze witte man moet niet zo zeuren.

  Boze witte mannen wijzen jaarlijks duizenden sollicitanten af omdat ze een vreemde achternaam hebben.
  Boze witte mannen bedreigen of bekladden in Nederland bijna dagelijks een moskee.
  Boze witte mannen noemen vluchtelingen verkrachters of vinden dat statushouders geen recht hebben op een woning.
  Boze witte mannen hebben woordvoerders als Wilders, Baudet en Roos die in de “linkse” en “bevooroordeelde” media ruim spreektijd krijgen met een minimum aan weerwoord.
  Boze witte mannen hebben decennialang op de verkeerde partijen gestemd, en in plaats van nu eens op een goede partij te stemmen, kiezen ze voor iemand die alleen buitenlanders de schuld geeft en verder niks voor hen doet.

  Boze witte mannen helpen ons land naar de kloten en geven anderen de schuld.
  Boze witte mannen zouden eens wat meer naar zichzelf moeten kijken voordat ze naar anderen wijzen.


  ⚠️ Meld

 13. Beste Riet, volgens mij zie je het verkeerd…. Er bestaan geen boze witte mannen. Er zijn stemgerechtigde en betalende inwoners, die zich niet meer senang voelen op de wijze waarop de periodieke stem wordt vertolkt. De effecten blijven uit en men ziet niets terug van wat men graag wenste.
  Dit zijn niet enkel mannen, maar er zijn ook vrouwen.


  ⚠️ Meld

 14. Dit is een co-productie van “Zeg het met beeld” & “Sybe fan”.
  ———————————————————————

  Hierbij verklaar ik dat ik de zoektocht naar de Boze Witte Man al begon, vlak nadat Pim Fortuijn werd vermoord.

  Door Het Lagerhuis van de VARA, dacht ik: Dit persoon kan me wegwijzen.

  Meneer Bres[/url]

  Veel gelachen, veer uitgedaagd en uit worden gedaagd. Op een gegeven moment ging het zover dat ze mijn NAW-gegevens on-line hadden staan.

  Heb Henk gemaild wat ie er van vond??. Schijnbaar wilde hij de posting niet verwijderen.

  We hebben toen in een prettige mailwisseling afscheid van elkaar genomen.

  Vrees wel dat ie opgelucht was dat ik weg was.

  Er was nog een persoon die ⤽Henk en zijn maten⤝ het vuur na aan de sloffen legde??..

  ⤽question master⤝ ergens uit omgeving Doetinchem.

  We konden het digitaal nogal goed samen vinden. Hij is ook nog een paar keer spontaan op het Chat Log van het onvolprezen WeblogZwolle verschenen.

  Mijn indruk van ⤽De Boze Witte man?⤝, heb ook een goeie week zeer intensief op http://www.geenstijl.nl gepost??.kreeg ⤽een ban voor het leven⤝.

  En?? heel lang frequent gepost op Volkskrant-Opinie??. Waar ook PVV-stemmers kwamen??. Oh ja, nog ff voor ⤽de indruk⤝:

  Wel eens gepost bij populist Willem Lucht, die volgens mij (serieus) bij de komende gemeenteraadsverkiezingen wil meeliften op het succes van Wilders?

  Vrees dat daar inmiddels ook een allemaal PVV-stemmers rondhangen. Prima hoor, je mag stemmen wat je wilt.

  ⤽De Boze Witte man?⤝,

  – Het is wel vaak een blank persoon. Vrouwen zéker ook.

  – ⤽Boos⤝vind ik een jammerlijk woord. Kan zo makkelijk provocerend worden opgevoerd. En dan ook ⤽witte⤝ ipv ⤽blanke⤝.

  Het hok ⤽De Boze Witte man?⤝, bestaat natuurlijk niet.

  De nuance was ook in 2002 ook al behoorlijk zoek in de gesprekken/(verhitte) discussies. Met name op internet.

  In mindere mate tijdens (het altijd te prefereren) face-to-face-gesprek.

  Blijkt dat zeer veel PVV-stemmers best mee kunnen voor de ⤽Harry Vermeegen/Henk Spaan-trofee ⤽?? In een zoektocht naar ⤽de meest gewone man van Nederland⤝, dacht men hem (dat dan weer wel altijd) steeds gevonden te hebben.

  Tot, op het laatste moment bleek dat hij ook iets heel ongewoons had.

  Aan iedereen mankeert wel wat. Iedereen is ook niet even genuanceerd en ⤽brugbouwerig⤝ als de ander.

  Zo hou ik zelf wel van een beetje temprament/vuur in de discussie.

  Vind er ook nixxx mis mee dat veel mensen niet assertief genoeg zijn. Maar om dat nou ⤽De zwijgende meerderheid⤝ meerderheid te noemen?

  Dus onder de tegenhangers van ⤽De zwijgende meerderheid⤝ zitten geen zwijgers? Je kunt trouwens zwijgen uit schaamte, uit ongeïnteresseerdheid, uit angst, uit haat, uit liefde?? Nee, ⤽zwijgen vind ik geen criterium⤝.

  Je mag natuurlijk geen termen gebruiken als ⤽gemiddeld mens/⤝De boze witte Man⤝.

  Vind ik buiten ⤽generaliserend⤝ ook “veel te provocerend”.
  En gewoon dom… zeker voor nogal-doorgestudeerden.

  Enkele onderwerpen die de “BWM” aanspreken.

  Lees ook de topictitel ⤽antwoord op de Boze Witte Man⤝. Natuurlijk blijven het vooroordelen:

  Hecht aan rechtvaardigheid en eerlijkheid.
  Bijvoorbeeld beloften, die moeten worden nagekomen!
  Een bloedhekel heeft aan betweters (daar zijn er ernstig veel van, het lijkt wel ⤽vooral in Nederland⤝).
  – In een tijd dat kerken en allerlei zuilen dat niet meer doen.
  Soms wel moeite met gezag/discipline/status/macht-uitoefeners heeft.
  Velen willen absoluut niet dat veel voor hun wordt ingevuld. Een hekel aan bemoeizucht en dat anderen wel weten wat goed voor je is.
  Een hekel heeft aan ⤽heilige boontjes⤝.
  Niet in een hokje willen worden gedacht.
  Terwijl hokjes als “linksmensch/gutmensch” algemeen gangbaar taalgebruik is.
  Hekel aan het hokje “staatsomroep NPO”…. kijken dan waarschijnlijk ook niet naar de NPO.
  Hekel aan alles dat mainstream is. De mainstream media, in Nederland in handen van de grote concerns Telegraaf Media, Sanoma, Persgroep, RTL Media en de staat, bieden zoals bekend een nogal eenzijdige ANP-kijk op het nieuws. Geen wonder dat steeds meer mensen op zoek gaan naar alternatieve nieuwsbronnen. Wie moeten we geloven, de mainstream media of de aluhoedjes- en complotter sites, zoals de MSM-aanhangers graag alternatieve media aanduiden?….Van deze interessante site trouwens:
  (anti)mainstream-media[/url]
  Niet in de maling willen worden genomen.
  Het prettig vindt bij een groep te horen, die hen als het ware ⤽opneemt⤝.
  Aan eigen situatie (en bijvoorbeeld partner of gezin) denken.
  Behoefte heeft aan inspraak (dat vind ik wel vreemd aan PVV-ers, waar natuurlijk Geert alles bepaald).
  Moeite met teleurstellingen.
  Argwanend zijn.
  Eurosceptisch zijn.
  Kort lontje hebben.
  Zelfkritisch zijn.
  Empatisch zijn.
  De mate waarin men een mening wil opleggen.
  Bloedhekel aan “politiek”. Die vaak dingen niet benoemd en ⤽altijd in eigen voordeel draait⤝.
  Vinden dat hun stem niet gehoord wordt.
  Bloedhekel aan de elite.
  – Wat dat ook moge zijn??. Want Geert is bijvoorbeeld, als langstzittende 2e Kamerlid??.verder nooit wat gedaan in de maatschappij??.gewoon (nogal vooraanstaand) lid van ⤽de Politieke-Elite⤝.
  Missen van eerlijkheid??.toch ook een vaak goed ontwikkeld ⤽rechtvaardigheidsgevoel⤝.
  Niet veel/nixxx op met cultuur.
  Niet veel/nixxx op met klimaatverandering.
  Hekel aan ‘witte boorden-criminaliteit’ als “graaien” en bonussen…op elke scheet.
  Hechten aan complottheorien.
  Enorm hecht aan het krijgen en geven van ⤽vertrouwen⤝.

  Deze bedacht ik zelf, waarbij ik ook vind dat bijvoorbeeld dat boek van Sybe, nodeloos moeilijk is geschreven.

  Neem wel aan dat ik hier, niet per onderwerp, hoef aan te geven hoe de “gemiddelde BWM/V” hier over denkt…

  Er zijn vast nog veel meer (vaak generaliserende) onderwerpen.
  =====
  Wat HET antwoord is?
  * In gesprek gaan met iedereen die een gesprek ziet zitten. Veruit het liefst onder vier ogen.
  Waarbij je natuurlijk ⤽met een open mind en ontvankelijk voor suggesties moet discussiëren⤝. Middels fatsoenlijk (hoe subjectief ook) taalgebruik.
  Anders vind ik het zonde, van de tijd en de ergernis, om er aan te beginnen.

  Maar waarom (Matthijs Rooduijn) moet je ongevraagd antwoord willen geven?

  Of wil je je gedrag en bijvoorbeeld de politiek… en de witte boorden-mentaliteit veranderen?
  Heb natuurlijk zelf ook “boze witte mensen” in mijn kennissenkring, ja hoor; ook gewoon in de familie. Vaak enorm gezellig mee.
  * Kan tenminste wel zeggen dat ik geen witte boorden-criminelen in de kennissen- en/of familiekring heb.
  Leven en laten leven, ook die laatste categorrie. Iedereen heeft recht op een mening.
  Het is ook nog eens zo dat de ene mens positiever in het leven staat dan de ander.
  De eerste zet tot verandering zal moeten komen, waar ie gezet is….bij de landelijke politiek.

  Laten we de ingewikkelde Europese politiek maar buiten beschouwing.

  Waar ik zelf sta? Tussen de SP en de PvdA.
  Wie tegengas tegen de “BWM” zou moeten geven?
  Vond die voorzitter van de SP, gister bij Buitenhof, erg aansprekend en duidelijk.
  Terwijl Roemer me een stuk minder aanspreekt.

  Nog meer dan 3,5 maand te gaan om ons te oriënteren.  ⚠️ Meld

 15. Bericht door Zeg het met beeld, op 28 november 2016 17:03
  Dit is een co-productie van “Zeg het met beeld” & “Sybe fan”.
  ———————————————————————
  Dick, heb je geen langer plakwerk, deze is een beetje klein.:)


  ⚠️ Meld

 16. 😀 Sjakel, ik wilde een record zetten.

  Men nam me nogwel eens kwalijk dat ik lappen kopieerde zonder eigen mening.

  Voila 100% eigen mening-lap….en dit actuele bericht had er ook nog bij gekund.


  ⚠️ Meld

 17. Volgens sommigen deugt er nixxx van onze rechtspraak….

  De Boze Witte Man? Nee, zoals te lezen bestaat die niet.

  Hoe moet de rechtspraak bijvoorbeeld dit oplossen?
  Dillema?

  Oeps, sorry van de ultra-linksche NOS-site… Nou ja, ik geloof het wel en ik post het 😉


  ⚠️ Meld

 18. Is de VVD een antwoord voor De Boze Witte Man?

  #### Uhhhh, gezien de politieke achtergrond van de persoon van wie ik fan ben…. maar ff onder eigen naam gepost.

  Uit het archief

  En nu….VVD-minister van Verkeer, Melanie Schulz, heeft na zes jaar op haar post, de oplossing gevonden om files tegen te gaan: meer wegen aanleggen. Nederland lijkt weliswaar voor een groot deel al uit asfalt te bestaan, maar dat beeld klopt volgens de minister niet. In een interview met het AD zegt ze: ⤽De wegen zijn op onze landkaarten breed ingetekend. Maar maak eens helikoptervlucht en je zult zien dat er nog heel veel ruimte is.⤝ Nederland is dus helemaal niet vol, er kan nog best wat asfalt bij. De minister lijkt hiermee terug te komen op haar eerdere, logische, bewering dat meer asfalt helemaal niet de oplossing is om filedruk te voorkomen: ⤽Je kunt zeven banen om de stad heen leggen, maar niet zeven banen de stad in⤝, aldus de minister destijds in het tv-programma Buitenhof.

  Nu de minister van Financiën een miljardenmeevaller heeft, hoopt ze dan ook dat haar ministerie extra geld krijgt. ⤽Ik vind overigens dat er best geld bij mag als het beter gaat⤝, zegt ze. De A7, A8 en A9 kunnen wat haar betreft verbreed worden, ook de A15 moet verder worden aangepakt.

  Wat meer asfalt door de aanleg van nieuwe wegen, of de verbreding van reeds bestaande wegen, met de luchtkwaliteit van Nederland zal doen is niet helemaal duidelijk. Of Schulz zich om uitstootnormen druk zal maken, eveneens niet. Eerder verhoogde ze de maximumsnelheid op de A13 bij Overschie, de A12 bij Voorburg en de A10-west bij Amsterdam naar 100 km/uur. Ze duwde haar plannen in juli 2012 door, ondanks adviezen van deskundigen die waarschuwden dat de luchtkwaliteit achteruit zou gaan. In 2014 moest ze hier op terugkomen en ging de maximumsnelheid weer omlaag. In Amsterdam alleen al was de uitstoot van het ongezonde fijnstof en stikstofdioxide in twee jaar tijd met zeven procent gestegen. (ok gejat van www 😉


  ⚠️ Meld

 19. 😮 Heb ik in 17:03 de doorgeslagen marktwering (o.a. in de zorg en zeer diverese zorgverzekeraars) wel benadrukt?

  Irriteert iedereen behalve de VVD zich er aan?
  Of de boze witte man die PVV wil stemmen ook niet?
  Bedoel, Geert is en blijft natuurlijk een ex-VVD er. Denkt ie in deze zoals de VVD? Sterker nog, toen de marktwerking zijn entree deed in de Nederlanse politiek was Geert misschien nog wel gewoon VVDer…..die meestemde met de kudde……Voor meer marktwerking dus?


  ⚠️ Meld

 20. Alle redacties van Nederland worstelen vandaag de dag met de Zeurende Zwarte Neger. Geven we hem voldoende aandacht, bevragen hem wel kritisch genoeg, bestaat hij wel? Het antwoord van veel journalistieke media is dat zij al aandacht schenken aan wat de ??gewone man’ er van vindt.

  Daarmee wordt de Zeurende Zwarte Neger een plekje gegeven, maar meer ook niet. Het kan ook anders. Door te werken met constructieve elementen geeft een journalist burgers niet alleen een podium, maar kan hij ze ook betrekken bij het nadenken over oplossingen. Exit Zeurende Zwarte Neger?


  ⚠️ Meld

 21. Dit is in elk geval geen “boze witte man”.

  Verwijzend naar het aangrijpend optreden van de man, die er destijds (zéker ook MET) Hans van Mierlo, voor heeft gezorgd dat ik 1x D'(nog met komma)66 stemde. Daarna zijn ze wat mij betreft een overbodige partij geworden. VVD-light.

  Tweet van de dag??30 november 2016
  Mag #JanTerlouw een termijntje als premier krijgen? Gewoon om even te verbinden. ⤝
  Ewoud Kieviet


  ⚠️ Meld

Reageer