“Sneeuwwitje en de 7 kleine..grote….eh…”

Zwolle – Zaterdagavond werd in theater De Spiegel de Special Theater Road Show-voorstelling Sneeuwwitje en de 7 gespeeld. Het kan haast niemand ontgaan zijn dat dit evenement op handen was. In de weken voorafgaand aan de voorstelling zijn er diverse promotieactiviteiten geweest. Het was een bijzondere voorstelling waar meer dan vijftig talentvolle spelers van de Frion, de Twijn en Art-Jan de Vries aan meededen. Het idee van de voorstelling is afkomstig van Art-Jan de Vries. Hij is tevens de regisseur. Het script van de voorstelling is van de hand van Don Duyns.

sneeuwwitje_en_de_7_-_theater_de_spiegel_-_ellen_la_faille-1.jpg

Het zaallicht is nog aan, het doek gesloten als een tovenaar opkomt en het doek open tovert. Een lied klinkt: Jij bent anders, zo bijzonder. Jij kunt zien wat anderen niet zien…… Art-Jan speelt de rollen van Sneeuwwitje, boze koningin Megabitch en heks in de productie. Hij vindt zichzelf geweldig, heeft eerder in Parijs en in Carré op het toneel gestaan. Daarnaast maakt hij selfies. Als stiefmoeder is Art-Jan met zichzelf ingenomen. Veertig jaar oud met een strak lijf. Op het moment dat de dwergen in beeld komen ontdekt Art-Jan dat hij te maken heeft met spelers die anders zijn. Zeven kleine ….grote…eh. Hij is beledigd en weigert verder te spelen Alsof jij zo perfect bent, aldus een van de zeven. Het enige wat ze willen is een mooie voorstelling neerzetten. Dit wordt beaamd door Sneeuwwitje. Gezamenlijk spelen ze verder. Sneeuwwitje stelt voor feest te vieren met de dwergen. Na het feest vertikt ze het de rommel op te ruimen. Ze is tenslotte Assepoester niet.

sneeuwwitje_en_de_7_-_theater_de_spiegel_-_ellen_la_faille-2.jpgsneeuwwitje_en_de_7_-_theater_de_spiegel_-_ellen_la_faille-3.jpgsneeuwwitje_en_de_7_-_theater_de_spiegel_-_ellen_la_faille-6.jpg 

Tijdens de voorstelling komen om beurten zeven Sneeuwwitjes op. Zij willen de rol van Sneeuwwitje. Niet de rol van een boom of een plank. Een Sneeuwwitje vindt Art-Jan niet lief. Dat is misschien wel mijn beperking, aldus Art-Jan. Een Sneeuwwitje wil voorlezen uit haar dagboek. Kan niet, het publiek moet dan naar de musical over Anne Frank gaan. De Siamese tweeling-Sneeuwwitje kan een Siamese boom worden en oprotten. De zevende Sneeuwwitje zit in een rolstoel. Art-Jan wordt boos: Jullie halen wel alles uit de kast om je zin te krijgen. Handen op je schoot, ze wordt met een rotvaart de coulissen in geduwd.

Als Sneeuwwitje in de kist ligt wordt deze bestrooid met rode, gele groene roze en pastelkleurige bloemen, de hele doos wordt over haar heen gekieperd. Zoals dat meestal gaat in sprookjes loopt het ook nu goed af. De boze stiefmoeder is van een rots gevallen. De prins die van Sneeuwwitje in technicolor droomde heeft haar na een jaar weer wakker gekust. Ze trouwen hebben samen een duobaan om het land te regeren. De dwergen worden adviseurs.

Het was een sprankelende voorstelling. De teksten waren humoristisch. In het verhaal zaten onverwachte, komische wendingen. Zo hier en daar ging er wat mis. Maar dat mocht de pret niet drukken. Er is een prachtige voorstelling neergezet door alle acteurs.

De Special Theater Roadshow is een initiatief van de stichting Special Arts. Deelnemers van zorgorganisaties, lokale (amateurkunst) verenigingen, wijkbewoners en leerlingen uit het speciaal onderwijs brengen hun talenten in. De doelstelling van de stichting is om mensen met een beperking te ondersteunen in de ontwikkeling van hun talent. Tine Veldhuizen, directeur van Special Arts: "Het is fantastisch om te zien hoe je mensen ziet groeien tijdens het proces naar de voorstelling toe. Daaromheen ontstaan verrassende verbindingen met regionale organisaties, verenigingen en professionals."

Voor meer achtergrondinformatie over het project: http://iturl.nl/sn87Rbe

Loes la Faille 

 

sneeuwwitje_en_de_7_-_theater_de_spiegel_-_ellen_la_faille-8.jpgsneeuwwitje_en_de_7_-_theater_de_spiegel_-_ellen_la_faille-9.jpg
sneeuwwitje_en_de_7_-_theater_de_spiegel_-_ellen_la_faille-10.jpg
sneeuwwitje_en_de_7_-_theater_de_spiegel_-_ellen_la_faille-11.jpg
sneeuwwitje_en_de_7_-_theater_de_spiegel_-_ellen_la_faille-12.jpg
sneeuwwitje_en_de_7_-_theater_de_spiegel_-_ellen_la_faille-13.jpg
sneeuwwitje_en_de_7_-_theater_de_spiegel_-_ellen_la_faille-16.jpg
sneeuwwitje_en_de_7_-_theater_de_spiegel_-_ellen_la_faille-19.jpg
sneeuwwitje_en_de_7_-_theater_de_spiegel_-_ellen_la_faille-20.jpg
sneeuwwitje_en_de_7_-_theater_de_spiegel_-_ellen_la_faille-22.jpg

Artikel delen:

Reageer