Isabel van Liere de 125.000ste Zwollenaar

Zwolle – "Isabel is een bijdehandje. Ze was al na de derde dag van haar geboorte van de nachtvoeding af en inmiddels kruipt ze al. Ze is een levendig, alert en blij kindje," vertelt haar trotse moeder Sarina. "Bij haar geboorte had ze al veel haar en nu kunnen we van haar donkerblonde haar al een staartje maken," aldus Sarina. Isabel van Liere is op 30 maart van dit jaar geboren en werd daarmee de 125.000ste inwoner van Zwolle.

dsc_1138.jpg

Ter gelegenheid hiervan is er maandagmiddag 28 november een Koningslinde geplant naast het trapveldje van het Vegtlusterbos aan de Boerendanserdijk. Samen met burgemeester Henk Jan Meijer schepten de ouders Matthijs en Sarina van Liere het zwarte zand in het gat, waarin de Koningslinde reeds klaarstond en wortel moet schieten. Ook de grootouders van beide kanten Hans en Agnes van Liere en Jip en Annelies Jenezon schepten mee. Zelfs de 81-jarige overgrootmoeder Ali Jenezon pakte de schop in haar handen en deed dapper mee. Vier generaties waren op deze vrieskoude middag bij ondergaande zon aanwezig. In haar wandelwagen liet Isabel alles gelaten over zich heengaan. Dik ingepakt met een warme das en wollen muts op haar hoofdje liet het acht maanden jonge meisje de flitsende persfotografen hun werk doen.

Burgemeester Henk Jan Meijer legde uit dat de gemeente Zwolle inmiddels een traditie heeft een herinneringsboom te planten na elke groei van de bevolking met 5.000 inwoners. In 2003 haalde Zwolle de 110.000ste bewoner; in 2008 de 115.000ste, in 2010 de 120.000ste en nu na 6 jaar de 125.000ste. "In vergelijking met de vorige boom is de bevolkingstoename een beetje minder snel gegaan. Wellicht als gevolg van de recessie." De burgemeester is elf maanden geleden de opa geworden van een tweeling en voegde de ouders van Isabel bemoedigend toe: "Ik weet wat jullie te wachten staat." Hij verwacht niet meer in functie te zijn als de 130.000 inwoner van Zwolle wordt geboren; naar verwachting in 2021. Ook vertegenwoordigers van de Stichting Zwolle Groenstad waren aanwezig en zij wisten te vertellen dat de nu geplante Koningslinde ongeveer de 70.000ste gemeentelijke boom is in de stad, "particuliere bomen niet meegerekend."

Na de korte toespraak van de burgemeester werd overgegaan tot het planten van de herdenkingsboom. De mannen van de ROVA hadden daarvoor zeven schoppen klaargezet met een blauw lintje aan de steel. Na de schepceremonie stond er zelfs een drankje klaar en werd op Isabel getoast. Daarna werd het herdenkingsbordje naast de lindeboom onthuld door het wegtrekken van de blauwwitte stadsvlag door de burgemeester en ouders.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:

Reageer