600 jaar Lucienacht

Door Redactie

Zwolle – In de nacht van 12 op 13 december is het precies 600 jaar geleden dat de Sint Lucienacht heeft plaatsgevonden in Zwolle. Ter gelegenheid hiervan, organiseren het Zwolse Sint Michaëlsgilde en Stedelijk Museum Zwolle op vrijdag 9 december een lezing met aansluitend een stadswandeling.

groepsfoto-michaeslgilde.jpg
St. Michaëlsgilde Zwolle

Tijdens de wandeling worden plekken bezocht die voor de gilden van belang zijn geweest, waaronder de Schepenzaal, het Noorderportaal van de Grote Kerk en de oude Zwolse kelders. De Sint Lucienacht heeft een belangrijke stempel gedrukt op de Zwolse geschiedenis. Er werden maar liefst tien gildebroeders een kopje kleiner gemaakt door de beul. Anderen raakten gewond of vluchtten de stad uit. Het jarenlange conflict tussen het Zwolse stadsbestuur en de gilden werd hiermee op brute wijze beëindigd. Maar wat was precies de aanleiding voor deze onthoofdingen? En wat waren de gevolgen voor de gilden in de stad?

Stedelijk Museum haalt, als primeur voor een latere tentoonstelling, een metalen dolk uit het depot. Een dergelijke dolk kan een belangrijke rol hebben gespeeld in de Sint Lucienacht. Vanwege het bijzondere karakter van het museumobject, zal de dolk op 9 december op ‘gepaste wijze’ worden bewaakt.

De lezing en wandeling is van 13.30 tot 15.30 uur. Kosten voor deelname zijn € 10,- per persoon. Dit is inclusief museumentree, de lezing en de wandeling. Museumkaarthouders betalen € 6,25. Opgave vooraf is verplicht. Dit kan via info@stedelijkmuseumzwolle.nl of door te bellen met (038) 421 46 50. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, wees er dus snel bij!

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “600 jaar Lucienacht”

  1. Dat ligt aan jezelf. Met deze struisvogelhouding zal het nooit wat worden. You make the difference, is een bekend engels gezegde.
    vaak klagen mensen over hun eigen ellende , maar lossen niets op.

  2. En weer zal de geschiedenis zich gaan herhalen.
    Straks met Geert Wilders in het landsbestuur, zullen de linkse elites een kopje kleiner worden gemaakt.
    Terecht of niet ?

  3. Goed idee vind ik, het verleden een beetje tot leven te brengen.
    Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd ze te herhalen.
    Enja, de geschiedenis herhalen; da’s iets wat niet moet gebeuren 🙂
    Zeker niet de Luchienacht.
    Heel goed punt: ‘naar de toekomst kijken’. Daaraantoevoegend,
    weet waar je vandaan komt. Van de geschiedenis kan je veel
    leren, over de manier waarop de toekomst niet zou moeten.
    En over de manier hoe de toekomst wel zou moeten.

Reacties zijn gesloten.