Kentekenherkenning op de Kerkstraat

Door Redactie

Zwolle – Vanaf 1 februari worden de pollers in de Kerkstraat die ongewenst verkeer moeten tegenhouden een jaar lang vervangen door een geautomatiseerd systeem met kentekenherkenning. Burgemeester en wethouders van Zwolle willen op deze plek ervaring opdoen met een andere manier om de weg af te sluiten.

Als sinds de jaren ´90 is de Kerkstraat afgesloten voor doorgaand verkeer, aanvankelijk met een bussluis, sinds 2009 staan er drie verzinkbare palen in de weg. Alleen bussen, taxi´s, hulpdiensten en automobilisten met een ontheffing, zoals verloskundigen en artsen, mogen de straat inrijden. Zij kunnen de verkeerspalen naar beneden laten zakken. In de praktijk blijkt dat (brom)fietsers niet altijd op tijd zien dat de pollers weer omhoog komen en daardoor ten val komen. Daarom zoekt de gemeente naar andere vormen om de weg af te sluiten. Een aantal steden in Nederland hebben al ervaring opgedaan met een systeem met camera’s en kentekenherkenning. Met camera’s worden de kentekens vastgelegd van de voertuigen die de straat in rijden. Die worden getoetst aan de database met de kentekennummers van de voertuigen die een ontheffing hebben om deze straat in te rijden. Automobilisten die na 1 februari de fout in gaan krijgen niet onmiddellijk een boete. Bij een eerste overtreding krijgen ze een informatiebrief waarin het systeem wordt uitgelegd. Bij de tweede overtreding volgt een waarschuwing en pas bij de derde keer krijgt de automobilist een boete. De gemeente zal vooraf de betrokken vervoerders en automobilisten met een ontheffing informeren over de veranderingen.

"We denken dat dit voor fietsers en bromfietsers een veiliger manier is om de weg af te sluiten dan met pollers", aldus wethouder Filip van As. "Er verandert verder niets aan de regels en de borden voor de Kerkstraat. Andere gemeenten hebben goede ervaringen met dit systeem. Wij willen daarom op deze plek, waar relatief vaak valpartijen zijn, uitproberen of dit ook voor Zwolle een goed alternatief is. Als dat het geval is, willen we later ook op andere plekken in de binnenstad de pollers vervangen. "

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Kentekenherkenning op de Kerkstraat”

  1. Dus omdat (brom) fietsers niet goed opletten gaan we er maar weer tienduizenden euro’s tegenaan gooien?

    Laat ze dan ook eens kijken naar de putten die ze in de Provincieroute in Zwolle-Zuid gemaakt hebben. Die zijn echt levensgevaarlijk als je er per ongeluk met je fiets in rijdt. En dat terwijl het effect hetzelfde is wanneer ze het gat minder gevaarlijk zouden maken door een meer glooiend verloop.
    Bovendien zie ik regelmatig handige Harrie’s daar gewoon door rijden.

  2. Bericht door Plantje, op 30 november 2016 6:40
    Dus omdat (brom) fietsers niet goed opletten gaan we er maar weer tienduizenden euro’s tegenaan gooien?

    Dat dacht ik ook meteen.
    Is weer een wethouder die in de geschiedenisboekjes wil komen met zijn idee.

  3. Opzich prima voor de doorstroming van oa de stadbussen of politieverkeer.

    Schade aan pollers kost ook geld en onderhoud ws ook.

    Die euro?s worden vast snel terugverdiend door de boetes die de gemeente gaat innen.

  4. Werkt dit systeem op dit moment nog steeds? Vandaag zag ik ook weer 2 personen auto gewoon doorrijden. Zouden die allemaal over een week een rekening van 90 euro ontvangen? Dat zijn beste inkomsten voor de gemeente, ik weer dan wel zeker dat deze proef als positief geëvalueerd gaat worden.

Reacties zijn gesloten.