Proef met alternatieve afsluiting Kerkstraat

Zwolle – Vanaf 1 februari worden de pollers in de Kerkstraat die ongewenst verkeer moeten tegenhouden een jaar lang vervangen door een geautomatiseerd systeem met kentekenherkenning. Burgemeester en wethouders van Zwolle willen op deze plek ervaring opdoen met een andere manier om de weg af te sluiten. Al sinds de jaren ´90 is de Kerkstraat afgesloten voor doorgaand verkeer, aanvankelijk met een bussluis, sinds 2009 staan er drie verzinkbare palen in de weg. Alleen bussen, taxi´s, hulpdiensten en automobilisten met een ontheffing, zoals verloskundigen en artsen, mogen de straat inrijden. Zij kunnen de verkeerspalen naar beneden laten zakken. In de praktijk blijkt dat (brom)fietsers niet altijd op tijd zien dat de pollers weer omhoog komen en daardoor ten val komen. Daarom zoekt de gemeente naar andere vormen om de weg af te sluiten.

pollers-kerkstraat.jpg 

Een aantal steden in Nederland hebben al ervaring opgedaan met een systeem met camera’s en kentekenherkenning. Met camera’s worden de kentekens vastgelegd van de voertuigen die de straat in rijden. Die worden getoetst aan de database met de kentekennummers van de voertuigen die een ontheffing hebben om deze straat in te rijden.

Automobilisten die na 1 februari de fout in gaan krijgen worden niet onmiddellijk gestraft. Bij een eerste overtreding krijgen ze een informatiebrief waarin het systeem wordt uitgelegd. Bij de tweede overtreding volgt een waarschuwing en pas bij de derde keer krijgt de automobilist een boete. De gemeente zal vooraf de betrokken vervoerders en automobilisten met een ontheffing informeren over de veranderingen.

Veiliger

"We denken dat dit voor fietsers en bromfietsers een veiliger manier is om de weg af te sluiten dan met pollers", aldus wethouder Filip van As. "Er verandert verder niets aan de regels en de borden voor de Kerkstraat. Andere gemeenten hebben goede ervaringen met dit systeem. Wij willen daarom op deze plek, waar relatief vaak valpartijen zijn, uitproberen of dit ook voor Zwolle een goed alternatief is. Als dat het geval is, willen we later ook op andere plekken in de binnenstad de pollers vervangen."

Artikel delen:

Reageer