Zonnehuisgroep IJssel-Vecht & Stichting JOW!

Zwolle – Op donderdag 1 december hebben Joke Mengerink-Hogevonder en Tom van Eijk hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. De twee organisaties gaan het komende jaar intensief investeren op het onderwerp ‘aandacht’. Tom van Eijk, voorzitter van Stichting JOW!, benadruk de waarde van deze samenwerking: "We maken als jonge organisatie een enorme groeispurt door en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht is sinds het begin belangrijk geweest voor ons. Ik kijk dan ook uit naar het komende jaar, waarin we leuke projecten op poten gaan zetten. Ik heb bewondering voor de wijze waarop Zonnehuisgroep IJssel-Vecht naar buiten treedt om de verbinding aan te gaan met lokale partijen."

De ondertekening vond plaats bij zorglocatie de Riethorst van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, omdat daar reeds een aantal jongeren van JOW! actief is. Hier worden de jongeren van JOW! vooral ingezet in de huiskamers. Ze spelen een spelletje met de bewoners, kijken samen televisie of gaan een stukje wandelen. Eén van de jongeren, Famke Bouwman (20), omschrijft het vooral als dankbaar werk. "Nu ik er regelmatig kom, leer ik de ouderen ook beter kennen. We doen gezellige dingen en je merkt meteen hoe zij daarvan opfleuren."

Het is fantastisch dat de jongeren bij ons zijn", geeft Joke Mengerink, bestuurder van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, aan. "We hebben vooral ’s avonds behoefte aan extra handen en ogen in de huiskamers, zodat onze bewoners zo min mogelijk alleen zijn. Op dit moment is er bijna elke avond een jongere in de huiskamers aanwezig. Dat is ontzettend fijn voor onze bewoners en het geeft de zorgmedewerker ook rust en ruimte. De bewoners vinden het heel gezellig dat er jongelui zijn, want deze doelgroep zien ze namelijk niet vaak meer. Ook de familie en vertegenwoordigers zijn er erg positief over."

Beide partijen zagen vrij snel de win-win situatie van een samenwerking. Stichting JOW! regelt alles met de jongeren, zodat het welzijnspersoneel hier geen kostbare tijd aan hoeft te besteden, en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht biedt een omgeving die past bij het concept van Stichting JOW!.
"Stichting JOW! wil generatie-overstijgende verbindingen leggen en wij zien dat in de praktijk ook echt gebeuren. Heel bijzonder," besluit Mengerink.

Artikel delen:

Reageer