600 jaar Sint Lucienacht

Zwolle – In de nacht van 12 op 13 december is het precies 600 jaar geleden dat de Sint Lucienacht heeft plaatsgevonden in Zwolle. Ter gelegenheid hiervan, organiseren het Zwolse Sint Michaëlsgilde en Stedelijk Museum Zwolle op vrijdag 9 december een lezing met aansluitend een stadswandeling. Tijdens de wandeling worden plekken bezocht die voor de gilden van belang zijn geweest, waaronder de Schepenzaal, het Noorderportaal van de Grote Kerk en de oude Zwolse kelders.

lucienacht2.jpg 

De Sint Lucienacht heeft een belangrijke stempel gedrukt op de Zwolse geschiedenis. Er werden maar liefst tien gildebroeders een kopje kleiner gemaakt door de beul. Anderen raakten gewond of vluchtten de stad uit. Het jarenlange conflict tussen het Zwolse stadsbestuur en de gilden werd hiermee op brute wijze beëindigd. Maar wat was precies de aanleiding voor deze onthoofdingen? En wat waren de gevolgen voor de gilden in de stad? Stedelijk Museum haalt, als primeur voor een latere tentoonstelling, een metalen dolk uit het depot. De dolk bestaat uit een tweesnijdende kling met middengraat, die overgaat in een platte kling. Dan volgen, de bescherming van de hand, een opengewerkte parierring en twee naar beneden lopende, iets omkrullende parier stangen. De greep eindigt in een knop. Een dergelijke dolk kan een belangrijke rol hebben gespeeld in de Sint Lucienacht.

De lezing en wandeling is van 13.30 tot 15.30 u. Kosten voor deelname zijn € 10,- per persoon. Dit is inclusief museumentree, de lezing en de wandeling. Museumkaarthouders betalen € 6,25. Opgave vooraf is verplicht. Dit kan via info@stedelijkmuseumzwolle.nl of door te bellen met (038) 421 46 50.

Artikel delen:

Reageer