De Fundatie viert 100e geboortedag Fiep

Zwolle – Op 17 december is het precies 100 jaar geleden dat Fiep Westendorp geboren werd. Met haar illustraties bij de verhalen van Annie M.G. Schmidt en andere kinderliteratuur heeft haar werk een bijzondere plek in de harten van jong en oud. Om haar 100e geboortedag te vieren is vanaf die dag in de Fundatie Zwolle de tentoonstelling ‘Blikvangers’ te zien, waarin tekeningen van Fiep Westendorp worden getoond, staat er in Schouwburg Odeon een familietentoonstelling rond haar werk en heeft de speciale Fiepbus in het weekend van 17 en 18 december twee dagen lang de Blijmarkt als vaste stek.

Zondag 18 december vindt in Odeon bovendien het Fieperdepiep-festival plaats. Werk van winnaars van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs, bedoeld voor jonge illustratoren, maakt deel uit van de tentoonstelling in de Fundatie. Hun werk wordt eveneens in Kasteel het Nijenhuis getoond. Met een grote rode dubbeldekker wordt dit hele jaar landelijk de 100e geboortedag van Fiep Westendorp gevierd. Op zaterdag 17 en zondag 18 december staat de Fiepbus op de Blijmarkt. Beneden gaan de kinderen op avontuur in de wereld van Fiep, op de bovenverdieping kunnen ze spelletjes doen, knutselen en nog veel meer. Op de familietentoonstelling in de foyer van Schouwburg Odeon bezoeken de kinderen hun literaire helden, zoals Pim en Pom, Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Otje. Voor jong en oud een feest van herkenning!

In de Fundatie Zwolle is daarnaast onder de noemer ‘Blikvangers’ een selectie illustraties van Fiep Westendorp te zien met uiteraard haar bekende maar ook minder bekende creaties. De illustraties worden gecombineerd met tekeningen van Zwolse winnaars van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs. Hun werk is ook te zien op Kasteel het Nijenhuis bij Heino, samen met dat van niet-Zwolse winnaars van de prijs. De Fiep Westendorp Stimuleringsprijs wordt sinds 2007 om de twee jaar uitgereikt aan drie talentvolle en veelbelovende illustratoren. Op deze tentoonstelling is werk te zien van: Anne van den Berg, Merel Boers, Dirk Comello, Douwe Dijkstra, Anika Franke, Pyhai Jin, Stella de Kort, Enzo Pérès-Labourdette, Jesse Strikwerda, Ludwig Volbeda, MENAH/Marleen Wellen en Steef Wildenbeest.

Zaterdagmiddag 17 december worden deze activiteiten rond 100 jaar Fiep Westendorp vanaf 14.00 uur feestelijk geopend in Café Foyé/Schouwburg Odeon. Op zondag is in Schouwburg Odeon het Fieperdepiep-festival, met de vrolijke voorstellingen Fiep Fiep Vogeltje en Pim & Pom (vanaf 10.00 uur). Beide tentoonstellingen zijn t/m 19 maart 2017* te zien. * Museum de Fundatie Zwolle is van maandag 16 t/m dinsdag 24 januari gesloten i.v.m. opbouw nieuwe tentoonstellingen. Bij haar overlijden, op 3 februari 2004, heeft Fiep Westendorp de rechten op haar werk nagelaten aan de Fiep Westendorp Foundation. Het was haar wens om met haar nalatenschap kinderen te helpen die om wat voor reden dan ook een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het steunen van jonge illustratoren en de aandacht en erkenning voor het vak van illustrator waren voor haar minstens zo belangrijk. Sinds 2004 voert de Fiep Westendorp Foundation deze wensen van Fiep Westendorp uit door projecten te ondersteunen en te initiëren.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer