Eerste iepen geplant aan Thorbeckegracht

Zwolle – Op donderdag 8 december aanstaande start ROVA in opdracht van de gemeente Zwolle met het planten van de nieuwe iepen aan de Thorbeckegracht, tussen het Pelserbrugje en de Diezerpoortenplas. In september dit jaar zijn de rode kastanjes aan de Thorbeckegracht verwijderd. De oude en jonge bomen waren besmet met de kastanjebloedingsziekte waarvoor geen behandeling mogelijk is. De afgelopen weken heeft men voorbereidende werkzaamheden verricht zoals het toepassen van grondverbetering onder de bestaande parkeerplaatsen.

Dit vergroot de bewortelbare ruimte voor de iepen aanzienlijk. Onder voorbehoud van de weersomstandigheden worden de bomen tot en met vrijdag 9 december geplant. Mits de grond niet bevroren is, vindt de aanplant van de bomen plaats. Zwolle heeft gekozen voor iepen die resistent zijn tegen de bekende iepziekte. Om de verspreiding van nieuwe ziektes te beperken en om de diversiteit te vergroten, krijgt de Thorbeckegracht twee varianten namelijk de Ulmus ‘New Horizon’ en de Ulmus ‘Rebona’. Deze boomsoorten zijn goed bestand tegen het ‘stadsleven’ waarbij de groeimogelijkheden door onder andere de bestrating beperkt zijn. Door de nieuwe iepen krijgt de Thorbeckegracht in de toekomst de uitstraling van de Amsterdamse grachtengordel. De eerste fase van de werkzaamheden vindt dit najaar plaats en omvat het gedeelte Thorbeckegracht tussen het Pelserbrugje en de Diezerpoortenplas. De tweede fase staat in het najaar 2017 ingepland en omvat het gedeelte Thorbeckegracht tussen het Pelserbrugje en het Kraanbolwerk. De laatste vervanging vindt in het najaar 2018 plaats aan de Buitenkant. 

Artikel delen:
Reacties 8
 1. en zo wordt het rustieke karakter van die eeuwenoude thorbecke gracht het beentje gelicht.
  ik vind het ronduit bedroevend om de beroemsdte gracht van Zwolle te vergelijken met die amsterdamse puingrachten waar druggebruik en prostitutie hoogtij vieren


  ⚠️ Meld

 2. Kunnen er geen plastic bomen geplaatst worden? Geen problemen met wortels en ziektes. Tevens lage onderhoudskosten.


  ⚠️ Meld

 3. De Klinker, wel eens door de Amsterdamse grachtengordel gelopen? Gelukkig is dat prachtige gebied niet een en al drugs en prostitutie, dat is maar in een klein deel ervan.
  Dus wat mij betreft zou de Thorbeckegracht zeker die uitstraling mogen krijgen. Al heeft Zwolle natuurlijk weer iets heel eigens wat toch nooit echt vergelijkbaar zal zijn.
  Ik zag ze vanmorgen bezig met de nieuwe iepen. Hopelijk draagt het bij aan het nog mooier worden van dit karakteristieke stukje Zwolle.


  ⚠️ Meld

Reageer