Bijenteeltvereniging krijgt nieuw onderkomen

Zwolle – Zwollenaren die hun tuin bij-vriendelijker willen maken of andere vragen hebben over bijen, kunnen vanaf dit voorjaar terecht bij Bijenteeltvereniging Zwolle op wijkboerderij De Schellerhoeve. De Schellerhoeve (een locatie van Travers Welzijn) heeft een gebruikersovereenkomst met Bijenteeltvereniging Zwolle gesloten. Daarmee krijgt de vereniging een eigen ruimte op de boerderij.

Op Wijkboerderij De Schellerhoeve zijn allerlei mogelijkheden voor wijkbewoners om te participeren, elkaar te ontmoeten en zich te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door er met kinderen te komen spelen, zelf in de tuin te werken, de dieren te verzorgen of als vrijwilliger mee te helpen bij het organiseren van activiteiten. De vestiging van de bijenteeltvereniging is een mooie stap voor de wijkboerderij in Zwolle-Zuid, omdat dit weer extra mogelijkheden biedt voor participatie, ontmoeting en ontwikkeling. Bovendien sluit het aan bij de ambitie van Travers Welzijn, om samen met buurtbewoners, vrijwilligersorganisaties en professionele organisatie vorm en inhoud te geven aan de wijkboerderij.

Honing, workshops en informatie
De vereniging krijgt een eigen plek op de hoeve. In deze ruimte zullen cursussen en workshops gegeven worden, er kan honing worden gekocht en wijkbewoners kunnen er informatie krijgen over bijen. Op 29 november 2016 heeft de voorzitter van Bijenteeltvereniging Zwolle Sander Uiterwijk daarvoor een gebruikersovereenkomst met Travers getekend. ‘We zijn erg blij met dit contract’, zegt Uiterwijk, ‘het geeft ons veel mogelijkheden, zoals het opzetten van een imkercafé en het organiseren van activiteiten als honing slingeren en kaarsen trekken.’

Ruimte voor initiatief
Wijkboerderij De Schellerhoeve biedt ook voor andere initiatieven ruimte. Partijen die cursussen, bijeenkomsten en andere zaken willen organiseren in een groene omgeving, zijn van harte welkom. Hetzelfde geldt voor de andere twee wijkboerderijen van Travers Welzijn: De Klooienberg en De Eemhoeve. Informatie hierover: Jos Meiberg, zakelijk leider wijkboerderijen, 0639231120, j.meiberg@travers.nl.

De bijen
Op wijkboerderij De Schellerhoeve wonen veel soorten dieren, van geiten en paarden tot kippen en konijnen. De dieren aan wie je niet zo snel denkt zijn klein, maar ze zijn ook het talrijkst: bijen. In de bijenkasten die in de pluktuin bij de boerderij staan, wonen ’s zomers soms wel 50.000 dieren. Van zonsopgang tot zonsondergang zijn ze druk in de weer. Ieder heeft zijn eigen taak: een groot deel werkt in de korf, anderen zoeken in een gebied tot wel vijfentwintig vierkante kilometer naar stuifmeel en nectar.
Voor mens, dier en plant zijn bijen onmisbaar: ze bestuiven de gewassen en zorgen ervoor dat er appels aan de bomen groeien en dat we kunnen genieten van bloemen in de prachtigste kleuren. Daarnaast produceren ze ook nog heerlijke honing. Imkers van Bijenteeltvereniging Zwolle beheren de korven bij De Schellerhoeve en oogsten de honing.
De vereniging zet zich niet alleen in voor imkers, maar ook voor de wilde bij en de hommel. Ook zij zijn belangrijke bestuivers van gewassen en hun aantal neemt de laatste jaren door onbekende oorzaken af. Bewoners die hun tuin bij-vriendelijker willen maken of andere vragen hebben over bijen kunnen vanaf dit voorjaar terecht bij Bijenteeltvereniging Zwolle in De Schellerhoeve. Dan worden ook de bijen weer actief. Nu houdt de koningin samen met een klein aantal helpers een winterslaap in de bijenkorf.

Artikel delen: